Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс

Ще изследват Червената планета с роботизирани средства
6 апр 2012 21:56, Венцислав Дяков
83
Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс
Марс. Снимка: Ройтерс

Русия ще вземе участие в европейския проект ExoMars за мисия до Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана ясно днес, след като днес ръководителите на руската Федерална космическа Агенция Владимир Поповкин и на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорен подписаха протокол в този смисъл.

„След приключването на преговорите е подписано заявление за намерения за съвместно осъществяване на мисия за изследване на Марс с помощта на роботизирани средства“, съобщи говорител на ръководителя на Роскосмос.

По думите ѝ в рамките на работната среща между Поповкин и Дорен „е обсъдено текущото състояние и възможните перспективи за сътрудничество в космическата област“.

След като са изслушали изводите на съвместната работна група за реализиране на научните, програмните и технологичните задачи за изследването на Марс, двете страни са преценили проекта като осъществим и представляващ съвместен научен интерес.

Решено е да се започне процедура за вътрешно съгласуване на реда за реализация на проекта и подготовка за официално споразумение, което да бъде подписано до края на годината, отбелязват от Роскосмос.

На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на ниска орбита.

 


83
Още по темата: мисияМарс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
78 Не е вярно . Първи германците през януари 1945 правят такъв полет , но тогава няма технологична възможност човека да не изгори на влизане в атмосферата . И СССР , САЩ , Англия и двата им франкофонски съюзника окрадоха германските научни постижения и се надуха до спукване
70
0
 
18
 
! Отговори
РУСИЯ И ЕВРОПА преди 8 години
Русия първа изведе космонавт в космоса, Русия първа и ще го колонизира ! А ония в САЩ винаги са дишали и сега ще дишат праха от Русия и Европа ! Напред и огромен успех !!!
69
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че са тъпи подражатели тъпи са, това е наследство от световните войни. Откраднаха някоя немска технология качиха парче желязо в космоса първи, пратиха човек първи макар и с огромен риск за живота му, нещо за което на руснаците не им пука и толкова им беше. Самолетите им даже са забранени по летищата в белия свят, няма руски телефон, руски компютър руска кола, гледай кво правят американците и китайцте. То само с пукане на водка и продаване на природни блага не става работата.
68
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо след като совалката е нещо толкова скъпо и безсмислено, руснаците се напъваха да направят нейно копие - Буран?
Или трябваше да го направят, за да разберат това? Толкова ли са тъпи, та не можаха да направят един предварителен разчет?
За мене това говори, че рашките са просто едни тъпи подражатели.
67
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, но защо тогава русските автомобили копират западните, а не обратно?
100% от руските марки са някакви копия - лицензни или трофейни- на нещо западно?
При бойните самолети изоставането е 10-15 години, а при цивилните е просто трагедия?
66
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То такива са пияните *** колхозни руски *** нямат коли, телефони, самолети, ОС, позиционираща система, нищо съществено в космоса или където и да било, но ни обясняват колко велика технологична нация са. Без факти без аргументи без нищо, просто тропат с червено ботушче и твърдят :). Да ама така не става за пред червения измиращ електорат. Сетете се за една руска марка нещо си което да е популярно по света, аз ще ви кажа 20 американски :). Даже компа от който пишете глупости е от САЩ :)
65
4
 
17
 
! Отговори
dp 71 преди 8 години
Нещо ти убягват фактите :), русия нямат самолет пето поколение и скоро няма да имат, а някои отдавна имат, нямат и свястна кола или компютър или ОС. нямат и успешна междупланетна мисия, нямат никакво изследване за марс, нямат кацания даже тук на земята на самолетоносача, а какво остава на луната, нямат никакъв съществен сателит. То усвояването на космоса не се състои в това да изстрелваш парчета желязо, а в изследвания снимки, данни, анализи, а познай кой ги прави тия неща :)
64
1
 
14
 
! Отговори
пак за 72 преди 8 години
Даже няма да си направя труда да ти давам оценка на коментара, защото ще си падна в очите.
63
1
 
15
 
! Отговори
за 72 преди 8 години
***, несвързан, *** ***. Първо, китайците си направили всички ракети по света и то преди много стотин години. Второ разгледай информацията за МКС (достъпна за можещите да четат)
62
4
 
15
 
! Отговори
ЗА 70 преди 8 години
Абе онзи ден направихте изтребител 5-то поколение. Кви сте вий бе. Изпратили Първия сателит в космоса, Първия човек в космоса, Първите космически апарати до Марс, Венера, Луната.., Първата построена космическа станция и продължавате да строите МКС(защото още не е построена), тръгнали да се договарят с Европейската космическа агенция, която е известна с изключителните си постиж.......... намерения в областта на космическите изследвания.
61
4
 
16
 
! Отговори
за 69 преди 8 години
Абе ***, онзи ден направихте кола с автоматична скоростна кутия ( направена от други, понеже с те некадърни) .........велики сте само ,като се напиете ,иначе сте смешни с напъните си,като македонците :) .......А авторът на книгите за сина на турския поданик О.Б беше убит по заповед на Сталин. Зантересувай се какво е станало с другия .........двама бяха
60
4
 
18
 
! Отговори
До 58 преди 8 години
"Вие сте жалък, нищожен човек!" би казъл синът на турския поданик. Хлъц, това от къде беше!? Жалко създание, Русия е велика и не стои на "крадените от световните войни технологии", лаjно!
59
1
 
20
 
! Отговори
xxl преди 8 години
Спора тук е като между дяда Либен и Хаджи Генчо.
Що си не погледнете посраните потура а сте тръгнали да коментирате неща дето хич не разбирате.
Едни други хора ги умеят тези неща. А Вие ........ ех Боже .....
58
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на НИСКА ОРБИТА.". Руснаците ще си останат още дълго на ниска орбита.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...марсианска расгителност, май дървета, на фона на скали на повърхността на Марс. По клоните няма маймуни, а марсианските хора не са пожелали да се снимат.
56
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ не си сътрудничат с Русия, а просто си плащат за транспорт. Възлагат рутинните и лесни неща на друг, който го прави хем добре хем достатъчно евтино. И така съсреточават сили върху по сложните трудни и уникални мисии, като повечето им са доста успешни.
Аз когато си платя на един бакшиш да ме закара някъде, това не е сътрудничество.
55
9
 
22
 
! Отговори
Киркорчо преди 8 години
Европейци толкова тъпи, за да пътуват на Марс с руснаците на ракети, кои то направил Вернер фон Браун във 40 година и след това доработил малко Коралев. Друга техника за космос руснаци нямат, а имат само големи проблеми. Те и без Марс фалират скоро.
54
2
 
32
 
! Отговори
славянин преди 8 години
И САЩ и Европа и Китай и Индия и още много други си сътрудничат с Русия, но сините талибани у нас казват, че това е най-голямото зло за България! Нарича се ''първосигнална пещерна истерия'' и е неизлечима психическа болест!
53
1
 
32
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Абе хората правят нещо заедно, а *** спорят кой е по- по - най.
52
1
 
31
 
! Отговори
ДО 27 преди 8 години
Ако си прочел заглавието на репортажа там пише ЕВРОПА И РУСИЯ се договориха а не ЕВРОПА И САЩ. Това да ти говори нещо.