Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс

Ще изследват Червената планета с роботизирани средства
6 апр 2012 21:56,
83
Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс
Марс. Снимка: Ройтерс

Русия ще вземе участие в европейския проект ExoMars за мисия до Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана ясно днес, след като днес ръководителите на руската Федерална космическа Агенция Владимир Поповкин и на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорен подписаха протокол в този смисъл.

„След приключването на преговорите е подписано заявление за намерения за съвместно осъществяване на мисия за изследване на Марс с помощта на роботизирани средства“, съобщи говорител на ръководителя на Роскосмос.

По думите ѝ в рамките на работната среща между Поповкин и Дорен „е обсъдено текущото състояние и възможните перспективи за сътрудничество в космическата област“.

След като са изслушали изводите на съвместната работна група за реализиране на научните, програмните и технологичните задачи за изследването на Марс, двете страни са преценили проекта като осъществим и представляващ съвместен научен интерес.

Решено е да се започне процедура за вътрешно съгласуване на реда за реализация на проекта и подготовка за официално споразумение, което да бъде подписано до края на годината, отбелязват от Роскосмос.

На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на ниска орбита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: мисияМарс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
78 Не е вярно . Първи германците през януари 1945 правят такъв полет , но тогава няма технологична възможност човека да не изгори на влизане в атмосферата . И СССР , САЩ , Англия и двата им франкофонски съюзника окрадоха германските научни постижения и се надуха до спукване
70
0
 
18
 
! Отговори
РУСИЯ И ЕВРОПА преди 11 години
Русия първа изведе космонавт в космоса, Русия първа и ще го колонизира ! А ония в САЩ винаги са дишали и сега ще дишат праха от Русия и Европа ! Напред и огромен успех !!!
69
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че са *** подражатели *** са, това е наследство от световните войни. Откраднаха някоя немска технология качиха парче желязо в космоса първи, пратиха човек първи макар и с огромен риск за живота му, нещо за което на руснаците не им пука и толкова им беше. Самолетите им даже са забранени по летищата в белия свят, няма руски телефон, руски компютър руска кола, гледай кво правят американците и китайцте. То само с пукане на водка и продаване на природни блага не става работата.
68
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо след като совалката е нещо толкова скъпо и безсмислено, руснаците се напъваха да направят нейно копие - Буран? Или трябваше да го направят, за да разберат това? Толкова ли са ***, та не можаха да направят един предварителен разчет? За мене това говори, че рашките са просто едни *** подражатели.
67
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, но защо тогава русските автомобили копират западните, а не обратно? 100% от руските марки са някакви копия - лицензни или трофейни- на нещо западно? При бойните самолети изоставането е 10-15 години, а при цивилните е просто трагедия?
66
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То такива са пияните *** колхозни руски *** нямат коли, телефони, самолети, ОС, позиционираща система, нищо съществено в космоса или където и да било, но ни обясняват колко велика технологична нация са. Без факти без аргументи без нищо, просто тропат с червено ботушче и твърдят :). Да ама така не става за пред червения измиращ електорат. Сетете се за една руска марка нещо си което да е популярно по света, аз ще ви кажа 20 американски :). Даже компа от който пишете глупости е от САЩ :)
65
4
 
17
 
! Отговори
dp 71 преди 12 години
Нещо ти убягват фактите :), русия нямат самолет пето поколение и скоро няма да имат, а някои отдавна имат, нямат и свястна кола или компютър или ОС. нямат и успешна междупланетна мисия, нямат никакво изследване за марс, нямат кацания даже тук на земята на самолетоносача, а какво остава на луната, нямат никакъв съществен сателит. То усвояването на космоса не се състои в това да изстрелваш парчета желязо, а в изследвания снимки, данни, анализи, а познай кой ги прави тия неща :)
64
1
 
14
 
! Отговори
пак за 72 преди 12 години
Даже няма да си направя труда да ти давам оценка на коментара, защото ще си падна в очите.
63
1
 
15
 
! Отговори
за 72 преди 12 години
***, несвързан, *** ***. Първо, китайците си направили всички ракети по света и то преди много стотин години. Второ разгледай информацията за МКС (достъпна за можещите да четат)
62
4
 
15
 
! Отговори
ЗА 70 преди 12 години
Абе онзи ден направихте изтребител 5-то поколение. Кви сте вий бе. Изпратили Първия сателит в космоса, Първия човек в космоса, Първите космически апарати до Марс, Венера, Луната.., Първата построена космическа станция и продължавате да строите МКС(защото още не е построена), тръгнали да се договарят с Европейската космическа агенция, която е известна с изключителните си постиж.......... намерения в областта на космическите изследвания.
61
4
 
16
 
! Отговори
за 69 преди 12 години
Абе ***, онзи ден направихте кола с автоматична скоростна кутия ( направена от други, понеже с те некадърни) .........велики сте само ,като се напиете ,иначе сте смешни с напъните си,като македонците :) .......А авторът на книгите за сина на турския поданик О.Б беше убит по заповед на Сталин. Зантересувай се какво е станало с другия .........двама бяха
60
4
 
18
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
"Вие сте жалък, нищожен човек!" би казъл синът на турския поданик. Хлъц, това от къде беше!? Жалко създание, Русия е велика и не стои на "крадените от световните войни технологии", лаjно!
59
1
 
20
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Спора тук е като между дяда Либен и Хаджи Генчо. Що си не погледнете посраните потура а сте тръгнали да коментирате неща дето хич не разбирате.Едни други хора ги умеят тези неща. А Вие ........ ех Боже .....
58
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на НИСКА ОРБИТА.". Руснаците ще си останат още дълго на ниска орбита.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...марсианска расгителност, май дървета, на фона на скали на повърхността на Марс. По клоните няма маймуни, а марсианските хора не са пожелали да се снимат.
56
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ не си сътрудничат с Русия, а просто си плащат за транспорт. Възлагат рутинните и лесни неща на друг, който го прави хем добре хем достатъчно евтино. И така съсреточават сили върху по сложните трудни и уникални мисии, като повечето им са доста успешни.Аз когато си платя на един бакшиш да ме закара някъде, това не е сътрудничество.
55
9
 
22
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Европейци толкова ***, за да пътуват на Марс с руснаците на ракети, кои то направил Вернер фон Браун във 40 година и след това доработил малко Коралев. Друга техника за космос руснаци нямат, а имат само големи проблеми. Те и без Марс фалират скоро.
54
2
 
32
 
! Отговори
славянин преди 12 години
И САЩ и Европа и Китай и Индия и още много други си сътрудничат с Русия, но сините талибани у нас казват, че това е най-голямото зло за България! Нарича се ''първосигнална пещерна истерия'' и е неизлечима психическа болест!
53
1
 
32
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Абе хората правят нещо заедно, а *** спорят кой е по- по - най.
52
1
 
31
 
! Отговори
ДО 27 преди 12 години
Ако си прочел заглавието на репортажа там пише ЕВРОПА И РУСИЯ се договориха а не ЕВРОПА И САЩ. Това да ти говори нещо.