Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс

Ще изследват Червената планета с роботизирани средства
6 апр 2012 21:56,
83
Европа и Русия се договориха за съвместна мисия до Марс
Марс. Снимка: Ройтерс

Русия ще вземе участие в европейския проект ExoMars за мисия до Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана ясно днес, след като днес ръководителите на руската Федерална космическа Агенция Владимир Поповкин и на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорен подписаха протокол в този смисъл.

„След приключването на преговорите е подписано заявление за намерения за съвместно осъществяване на мисия за изследване на Марс с помощта на роботизирани средства“, съобщи говорител на ръководителя на Роскосмос.

По думите ѝ в рамките на работната среща между Поповкин и Дорен „е обсъдено текущото състояние и възможните перспективи за сътрудничество в космическата област“.

След като са изслушали изводите на съвместната работна група за реализиране на научните, програмните и технологичните задачи за изследването на Марс, двете страни са преценили проекта като осъществим и представляващ съвместен научен интерес.

Решено е да се започне процедура за вътрешно съгласуване на реда за реализация на проекта и подготовка за официално споразумение, което да бъде подписано до края на годината, отбелязват от Роскосмос.

На срещата е било решено също да бъде продължена дейността на съвместните групи за сътрудничество в областта на научните проучвания на космоса и на елементите на бъдещата инфраструктура на обекти, изпълняващи полети на ниска орбита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: мисияМарс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
29
 
! Отговори
rusnak do 7 преди 12 години
Тва в кой филм го гледа, Армагедон ли?
10
7
 
33
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Проста пръчка :) новия американски кораб Дийп спейс е готов се тества усилено. Скоро американците ще кацнат на астероид ( 6 -10 години)--*** *** - само руснаците имат космически кораби, които могат да превозват хора. Кой какво ще има в бъдеще е друг въпрос! Руснаците също тестват нови космически кораби, ЕС също, Китай също, Индия също... Кой му пука какво тестват американците?! Важно е кой какво има сега. Фактът е - американците изостанаха. ЕС, Русия и Китай вървят напред!
9
8
 
14
 
! Отговори
tscigani na преди 12 години
Do 9 (Balgarina).nedey da zabravi6 500 te godini,pitay Maykata na babati 6to si, hahahahahaaaa.
8
0
 
38
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Що да изследват Марс с роботи? Това е скъпо и неефективно.Предлагам да се включим в проектът и да осигурим изследователите - 500 000 ***. Ако не се обадят до седмица след кацането, ще пратим още 500 000 - да проверят какво е станало с първата група.Така де... не европейците и руснаците да си хабят роботите...
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Желая успех на мисията! Дано Фобус -Грунт да им е за урок........ако имаше совалки можеше да го ''хванат'' и върнат на Земята за ремонт
6
22
 
18
 
! Отговори
за 6 преди 12 години
Проста пръчка :) новия американски кораб Дийп спейс е готов се тества усилено. Скоро американците ще кацнат на астероид ( 6 -10 години), а срамът за рашките ще е пълен, след като китайците кацнат на Луната и намеря забитото от Аполо знаме :)) А МКС има живот 5 години след това става парче *** в близкия Космос, затова спряха совалките.....
5
1
 
49
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Русия ще бъде файтонджията... - плащат и за транспорта, защото е ефтин...--А Америка дори файтонджия не може да бъде, защото нямат дори файтони. Засега само Русия има космически файтони. Първите американски файтони ги направиха нацистите - фон Браун и други германски инженери на райха.
4
1
 
35
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Богати ли сме,желани или прекалено самоуверени в процъфтяващото ни бъдеще? --ЕС е най-голямата икономика в света. Всички искат да са приятели с най-големите.Второ - до Международната космическа станция засега могат да доставят хора само руснаците. ЕС може да доставя товари, и го прави. Преди няколко дни товарен кораб на ЕКА се скачи с МКС и достави товар. Съюзът Русия-ЕС може да доведе до създаването на най-голямата космическа сила и да бъдат водещи много години напред.
3
15
 
16
 
! Отговори
Deeerp преди 12 години
Herp, derp, ууу за Русия! Те миришат, herp-derp, аз отивам да гледам Стъклен дом и The Simpsons, да живее США.
2
7
 
18
 
! Отговори
....... преди 12 години
Жалко че и тази сонда ще изчезне безследно както многото преди опитали се да стигнат до Марс. Има нещо което ги спира и това е абсолютен факт. Дано да не се окажа прав.
1
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа,като цяло търси да се сближи с Русия,Китай също,САЩ е изключително внимателна в действията си,просто защото всичките тези знаят интереса си.Само ние като найумни режеме клона на който седиме!Богати ли сме,желани или прекалено самоуверени в процъфтяващото ни бъдеще?