Туарегите обявиха независимост в северно Мали

Новата държава щяла да зачита границите на „съседните държави“
Обновена: 6 апр 2012 09:18 | 6 апр 2012 09:17, Елка Василева
6
Туарегите обявиха независимост в северно Мали
Столицата на Мали град Бамако. Снимка: Reuters

Племето на туарегите обяви независимост на северната част на Мали.

Националното движение за освобождение на Азавад (НДОА), важен участник във въстанието на туарегите в Мали, обяви независимостта на Азавад, голям район в северната част на страната, смятан за родина на туарегите, предаде Франс прес.

Обявяването на независимост стана чрез декларация, разпространена в интернет и бе потвърдено пред френска телевизия и от представител на движението.

Още по темата

Говорителят на НДОА заяви, че независимата държава ще зачита границите на "съседните държави". Той осъди вчерашната акция в град Гао, при която бяха взети за заложници служители на алжирското консулство и заяви, че това е дело на "терористична групировка".

След като на 22 март в Мали бе извършен държавен преврат, в северната част на страната избухна въстание на туарегите. В района действат и терористи от Ал Кайда. Военните, взели властта в Мали, заявиха, че се вземат спешни мерки за запазване на териториалната цялост на страната и призоваха населението от северните райони да окаже съпротива на въстаниците и екстремистите, припомня ИТАР-ТАСС.

Преди два дни Съветът за сигурност на ООН заклейми военния преврат в Мали, като призова за незабавно възстановяване на конституционния ред и на демократично избраното правителство в страната. В декларация Съветът за сигурност призова бунтовниците в северната част на Мали, които се възползваха от преврата, да прекратят насилието. В документа се изразява също така тревога от присъствието на екстремисти от Ал Кайда в западноафриканската държава.

Над 90 000 мирни жители са били изселени заради сраженията между малийската армия и рехавата коалиция от племенни бойци туареги и ислямистки бунтовници в района на Гао, Тимбукту и Кидал, съобщи организацията Каритас интернационалис, цитирана от Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
реклама на шел
5
3
 
2
 
! Отговори
Кадафа преди 12 години
Туарегите са пичове!
4
1
 
3
 
! Отговори
Dembele преди 12 години
А, туй в квартала на Гара Дембелелелелелееееее.....
3
2
 
0
 
! Отговори
РК преди 12 години
То туй гоуемио гоуф бре. Ба го 2-тона винкел че ми искат за един, а той , независим
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А туараните обявиха независимост в южно Мали :)
1
3
 
11
 
! Отговори
13 преди 12 години
Едва ли някой знае точно какво се случва там, но евала на туарегите за куража им!!!