ЕК не може да реагира правно на сайтове за оплакване от чужденци

Недоволните да се обърнат към правосъдието, препоръча Еврокомисията
Обновена: 10 апр 2012 16:02 | 10 апр 2012 16:00, Елка Василева
6
ЕК не може да реагира правно на сайтове за оплакване от чужденци
ЕК призова недоволните от откриването на сайтове, свързани с прояви на расизъм и ксенофобия, да се обърнат към местното правосъдие. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова днес недоволните от откриването на сайтове, свързани с прояви на расизъм и ксенофобия, да се обърнат към местното правосъдие, тъй като няма възможност за юридическа реакция от страна на европейските институции.

Говорителят на ЕК Оливие Баи коментира темата, след като по-рано днес бе съобщено, че белгийската партия Влаамс беланг (Фламандски интерес) открива сайт, в който да се събират сигнали срещу незаконни имигранти.

Говорителят заяви, че е редно недоволните във всеки подобен случай да се обърнат към местните съдилища, за да се прецени дали става дума за нарушение на националното законодателство. По неговите думи няма общоевропейски норми срещу расизма и ксенофобията, а отделните държави в ЕС са приели рамката на допустимите прояви. Не може да става дума за общи правила, на основата на които сайтове да бъдат затваряни, а книги и филми да бъдат забранявани, добави Баи.

Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, коментира, че ЕК не може да поиска затварянето на даден сайт, а може да се намеси само при нарушаването на европейското право. Той съобщи, че през следващата седмица предстои да бъде оповестен доклад за спазването на европейското законодателство в отделните страни на ЕС, посочва БТА.

Влаамс беланг започна от днес събирането на сигнали срещу незаконно пребиваващи в страната имигранти, основно по повод злоупотреби със социалната система, работа "на черно" и извършване на престъпления. Цел на сайта е получените сигнали да бъдат предадени на полицията. Медиите в Белгия коментират, че новият сайт е вдъхновен от инициативата на холандската Партия на свободата, която в началото на годината откри електронна страница за събирането на сигнали срещу граждани от Централна и Източна Европа. Холандската инициатива получи вече критиката на ЕК и бе осъдена с резолюция на Европейския парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Pavel преди 11 години
По-повод случая ми във Лондон и нарушените ми права, аз се обърнах за съдействие , към Европейската Комисия и Европейския Омбудсман, като те ми отговарят на съобщенията че те нищо немогат да направят, като се имайки в предвит че Англия, е нарушила Европейското право и Европейското Законодателство и продължава тази държава да работи така, защото никой нищо не и прави .
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези сайтове са пълна глупост. Да се видят холаднците и белгииците от кога имат имигранти, и кога реално са им започнали проблемите. Сега някакви техни атакисчета пушек вдигат.Да си направят 1000 сайта ако искат.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва повече такива сайтове да има. Откъде накъде престъпността ще се организира, а гражданите не.