Светът с тревога следи подготовката на Пхенян да изстреля ракета

Русия, Южна Корея и Япония готови да я свалят
Обновена: 10 апр 2012 14:49 | 10 апр 2012 13:03, Елка Василева
36
Светът с тревога следи подготовката на Пхенян да изстреля ракета
Снимка: Reuters

Руските сили за противоракетна и противовъздушна отбрана имат готовност да унищожат севернокорейската ракета "Унха-3", ако тя се отклони от курса и възникне опасност от падането й на руска територия, съобщи днес генералният щаб на руските въоръжени сили.

Не се предвиждат специални мерки за повишаване на бойната готовност на силите за ПРО и ПВО във връзка с изстрелването на ракетата, подчерта източникът.

Системата за предупреждение за ракетно нападение и системата за контрол на космическото пространство са в постоянна бойна готовност и в реално време следят обстановката. Средствата на ПВО в Източния военен окръг също дежурят денонощно, посочиха от още от руския генщаб.

Северна Корея съобщи, че между 12 и 16 април ще изстреля ракета, която да изведе в орбита сателит. Вашингтон обаче се опасява, че Пхенян ще извърши изпитание на балистична ракета с голям обсег.

По информация на южнокорейската агенция Йонхап Пхенян се готви да извърши трети ядрен опит.

По-рано готовност да унищожат севернокорейската ракета, ако траекторията й премине над тяхна територия, обявиха Южна Корея и Япония. Двете основни японски авиокомпании "Джапан еърлайнс" и "Ол нипон еъруейз" съобщиха, че в името на сигурността на пътниците си променят някои маршрути в дните, когато е планирано
изстрелването на ракетата със спътника. Промените се отнасят за девет маршрута до Джакарта, Манила и Сингапур.

Планираното от Северна Корея изстрелване на ракета е израз на пренебрежение към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от Франс прес. Трябва да се търси политико-дипломатическо решение на настоящата криза, каза той.

САЩ ще разглеждат изстрелването на ракета или извършването на ядрен опит от Северна Корея като провокация, която би довела до още по-голяма изолация на Пхенян, заяви Белият дом.

"Изстрелването на ракета или извършването на ядрен опит би свидетелствало за това, че ръководството на Северна Корея е решило да не предприема стъпки, които са необходими за прекратяване на нейната изолация, за приемането й отново в международната общност и за облекчаване на глада на населението й", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Държавният департамент на САЩ призова КНДР нито да изстрелва ракета, нито да извършва ядрен опит.

"Нашата позиция остава същата: не го правете", каза говорителят на американското външно министерство Виктория Нюланд. "Изстрелването на ракета от Северна Корея би било силно провокативно, би представлявало заплаха за регионалната сигурност и би било в разрез с наскоро поетите от нея ангажименти да се въздържа от каквито и да е изстрелвания на ракети с голям обсег", заяви тя. Според Нюланд евентуален ядрен опит "би бил също толкова лошо нещо, ако не и по-лошо".

Утре, 11 април, голяма група чуждестранни журналисти, пристигнали в Северна Корея за отразяване на празненствата по случай 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир Сен, ще бъдат поканени в Центъра за управление на полетите. Това заяви на пресконференция днес в Пхенян представител на Комитета за космически технологии, след като отказа да отговори на въпрос кога ще бъде изстреляна ракетата със сателита. Той добави, че не е упълномощен да отговори на въпроса дали след изстрелването на ракетата ще последва ядрен опит.

Севернокорейският сателит ще бъде инсталиран днес на ракетата-носител, която вече е на позиция за изстрелване на полигона в северозападната част на страната, съобщи представител на Комитета за космически технологии.

Планираме да приключим монтажа още днес, каза той на пресконференция в Пхенян за чуждестранни журналисти. Според плановете ракетата "Унха-3" трябва да изведе в орбита 100-килограмов спътник за наблюдение на Земята между 12 и 16 април.

На пресконференция за чуждестранни журналисти днес в Пхенян севернокорейски представители заявиха, че цялата подготовка за изстрелването на космически сателит тази седмица е завършена и то ще се състои, както е планирано като част от празненствата в чест на покойния лидер Ким Ир Сен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
ОТ МО преди 12 години
МИН.НА ОТБРАНАТА АНЬО Е МНОГО РАЗТРЕВОЖЕН ОТ СЕВ.КОРЕЙСКАТА РАКЕТА ДАНЕБИ ДА ДОЙДЕ У СОФИЯ ЩОТО ОЩЕ НЯМАМЕ ПРОТИВОРАКЕТЕН ЩИТ И ДА НЕ МУ СЕ ЗАБИЕ В КЕФОЧА ЩОТО ОТ МИНИСТЪР ЩЯЛ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В МЕТЕОРОЛОГИЧЕН СПЪТНИК .
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно ще трябва да я изстрелят право нагоре.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това чудо да ви прлича на Байконур или на Кейп Канаварал
31
6
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
През 1989 г. НРБ има 8 700 000 млн. население, през 2011 г. РБ - 7 300 000 млн.+++Ако прибавиш към сметките 1.3 млн емигрирали българи за последните 20 години, ще видиш, че не е толкова страшно положението.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30Достъп до разнообразна храна на корем - 1%.
29
1
 
4
 
! Отговори
Целий свят! преди 12 години
В устрема ви милионипогледи са приковани със надежда и любов.Свил десницата корава, целий свят се днес изправястреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сградана световната неправда, на сподавения стони човекът да намери зад открехнатите дверимъртви старите химери на бездушния закон.Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!С буря, мълния и грохот възвестете гордий походна възбунените роби, на червените вълни!И когато сетний камък на обгърнатия в пламъки разруха древен замък се отрони в пепелта,вий слезнете от конете и земята целунете -възцарете вечна обич, вечна правда над света.
28
2
 
10
 
! Отговори
Елате ни вижте! преди 12 години
Населението на Северна Корея е едно от най-хомогенните в етнически и езиков аспект. Близо 100% от населението се състои от етнически корейци, като съществуват много малки китайски общности по границата с Китай, както и незначителен процент японски общности. На практика, там няма ***. Армията им е 1.2 млн. , разполагат с ядрено оръжие и междуконтинентални балистически ракети. Произвеждат в пъти повече стомана и въглища от Южна Корея.Раждаемост: 14,61 раждания/ 1 000 души Смъртност: 7,29 починали/ 1 000 души Заразени с HIV/СПИН: 0; улични кучета: 0 Грамотност: 99%Достъп до питейна вода: 100% от населението (2004)През 1989 г. КНДР наброява 19 000 000 , през 2011 г. - 26 000 000 млн. , прогнозите за 2045 са 34 000 000 млн. През 1989 г. НРБ има 8 700 000 млн. население, през 2011 г. РБ - 7 300 000 млн. , прогнозите за 2045 са 3-4 000 000. Населението е разнородно,с големи малцинствени групи, с влиятелни *** и турски партии. Армията е 26 000, със старо натовско и руско въоръжение(белгийската фрегата Дръзки е на 50 години!). Индустрията е разрушена, развиват се услугите - банкови офиси, погребални агенции, аптеки, заложни къщи и игрални домове. Раждаемост - 75 513 души (10.0 ) смъртност - 110 165 души (14.6 ) Естествен прираст минус 34 652 души (-4.6 )
27
1
 
3
 
! Отговори
Генчо Тамбурата преди 12 години
Светът с тревога следи подготовката на Пхенян да изстреля ракета ...Мола, не пишете от мое име подобни заглавия! По-точно ще е "целият свят, с изключение на Генчо Тамбурата и т.н."Моля *** да изтрие заглавието във връзка с нарушените правила на сайта!
26
1
 
3
 
! Отговори
Чудо голямо! преди 12 години
Голяма работа, изстрелвали спътник! А пък ние спираме АЕЦ"Белене" и ще имаме скоро безвизов излаз на САЩ.
25
1
 
9
 
! Отговори
Наглите американци преди 12 години
Щатите са силно притеснение,че Северна Корея ще може да се защити,ако наглите американци решат да я нападат или да "насъскат" Южна Корея да нападне севера.
24
3
 
12
 
! Отговори
ЖИЗНЕН СТАНДАРТ преди 12 години
БОЙКО ТИКВАТА И ЦАЧЕВАТА И ОНЯ ДРЕШЛЮ ВЪНШНИЯ ША ВИ ОБЯСНЯТ КАК СЕВ. КОРЕЯ ОТ ГЛАДНА ДЪРЖАВА Е ЯДРЕНА СИЛА И КОСМИЧЕСКА СИЛА А БАНАНБУЛГАРИСТАН Е ПО-БЕДНА ОТ ДОСТА АФРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ НИЩО ЧЕ Е В ЕС И НАТО.ЩОТО БОКО ТИКВАТА И АНТУРАЖА МУ ОТ ГЕРБ СА АМА МНОГО УМНИ. ЩОТО ОВЧИЯ НАРОД ГИ ИЗБРА ДА ИМ ВЛОШИ ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ.
23
2
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Кой свят, -- този на *** ли?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 22 : kannst du mit dem Mund unter dem Wasser blasen damiit es kein Staub gibt. шегувам се естествено
21
7
 
15
 
! Отговори
ДУХ ДУХ преди 12 години
БЕЛИЯ ДОМ ВСЪЩНОСТ Е НАЙ-ЧЕРНОТО МЯСТО НА ЗЕМЯТА. АМА ЩЕ ГО ДУХ..АТ ПОД ВОДА ДОКАТО ИЗСЪХНЕ
20
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЕ КАК СТАВА ТАКА ,ЧЕР УЖ СЕВЕРНА КОРЕЯ (УМИРАЛИ ОТ ГЛАД) СПОРЕД ЦЧИФУТСКАТА МЕДИЙНА ПРОПАГАНДА ,А ТЕ СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ ОСВЕН ,ЧЕ СА ЯДРЕНА ДЪРЖАВА СТАНАЛИ И КОСМИЧЕСКА ТАКАВА ,А НИЕ ОТ РАЗВИТЕА ДЪРЖАВА КАТО СЕ НАБУТАХМЕ В ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ -ЕС ВЗЕХМЕ ,ЧЕ СТАНАХМЕ ПО ЗЛЕ И ОТ АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА ,ОЧАКВАМ ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ ОТ ЕДИНИЯ ФАЙТОН ОСТАНАЛИ СЕДЕРУГИ,НА *** КОСТОВ И ЕВРЕЙСТВАЩИТЕ ПОЛУНОРМАЛНИ ***
19
5
 
12
 
! Отговори
..... преди 12 години
"Светът с тревога следи подготовката на Пхенян да изстреля ракета"Не слагайте всички под общ знаменател,нали това е така рекламираната "демокрация",че всеки е свободен и равен с другите.Или пак с двоен аршин ще се мери,все пак доматите не ги ядем с коловете
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гъргарчо, анализът пак ти е грешен. Северна Корея съществува само заради подкртепата на Китай и като гледам как се развиват нещата това ще продължи още дълго.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Ами айде бе разбирач открехни аудиторията
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гравитацията ще има последна тежката си дума.;)
15
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое и е лошото на България , сигурно си харесваш младините , всеки ги харесва , но тогава освен в заводския стенвестник дитирамби за Тодар едва ли друго можеше да пишеш , остави бъдещето на децата , те знаят и могат да го направят по добро , ти не им трябваш вече гледай си старините. А България никога , абсолютно никога не е била в положението на северна Корея дори под турко , дори и нашия социализъм беше малко по различен , защото няма по страшно нещо от еднолична диктатура и азиатски манталите