Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан

За първите скандални случаи стана известно още през 2005 г.
Обновена: 12 апр 2012 17:06 | 12 апр 2012 16:53, Елка Василева
130
Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан
Снимка: архив, Reuters

В Узбекистан действа тайна програма за стерилизация на жени, разказаха узбекистански лекари пред Би Би Си.

Кореспондент на медията разговаря с жени, които са били подложени на такава операция без тяхното знание и съгласие.

Адолат е родена в Узбекистан, където по традиция децата са смисълът на живота на всяка жена, а голямото семейство е признак за успех. Затова Адолат смята себе си за неудачница.

„И какво съм аз сега след случилото се? - казва тя, галейки по главата дъщеря си, чието раждане е променило съдбата на Адолат. - Винаги съм си мечтала за четири деца – две момиченца и две момченца. Но след втората дъщеря повече не мога да забременея“.

Когато след последното раждане Адолат отишла на лекар, той й казал, че заедно с цезаровото сечение й е била направена и стерилизация.

„Това ме потресе. Разплакаха се и попитах: Защо? Как са посмели да направят това?, но докторът ми отговори: Такъв е законът в Узбекистан“.

Официално стерилизацията в страната не е узаконена.

Събраните от Би Би Си доказателства обаче сочат, че през последните две години узбекистанските власти реализират програма за стерилизация на жени в цялата страна.

„Всяка година ни спускат план. На всеки лекар се посочва на колко жени да се дават контрацептиви и колко жени да бъдат стерилизирани“, разказа лекарка гинеколог от столицата на Узбекистан Ташкент.

Тя се съгласява да даде интервю само при условие, че остане анонимна. В страната, в която изтезанията на затворници са норма, разговор с чужд журналист може да завърши със затвор.

„Квотата ми е четири жени на месец“, казва лекарката.

Натискът върху лекарите в отдалечените села е още по-силен. Някои гинеколози получават задача да извършат стерилизация на до осем жени седмично.

Според източник от здравното министерство целта на програмата за стерилизация е постигане на контрол върху ръста на населението на Узбекистан, което в момента е 28 милиона души.

„Говорим за десетки хиляди жени в цялата страна, които са били подложени на стерилизация“, казва Сухроб Исмаилов, ръководител на Expert Working Group – една от малкото неправителствени организации, действащи в Узбекистан.

За първите случаи на принудителна стерилизация стана известно през 2005 г. благодарение на Гулбахор Тураева. Жената е работела като патологоанатом в моргата в град Андижан. Направило й впечатление, че там започнали да пристигат вътрешни органи, матки на млади здрави жени.

Събирайки информация за 200 операции за принудителна стерилизация, тя огласи информацията и поиска обяснение от началниците си. Веднага след това тя беше уволнена.

През 2007 г. Тураева се оказа в затвора по обвинения за незаконен внос на опозиционна литература в страната.

През същата 2007 г. комисията на ООН против изтезанията съобщи за случаи на стерилизация и отстраняване на матката в Узбекистан. След това броят на извършваните операции рязко е намалял.

Според медицински източници обаче през 2009 г. и 2010 г. правителството в Ташкент е издало наредба, съгласно която клиниките трябва да закупят оборудване за операции  за хирургична контрацепция със съгласието на пациентите.

Съществуват доказателства, че оттогава броят на тези операции отново е започнал да нараства.

„На хартия стерилизацията трябва да е доброволна, но на практика на жените не им се дава никакъв избор“, казва лекар от провинциална болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Узбекистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 12 години
Ще ти повярвам ако отговориш - къде се намира поне една от новопостроените кули в Стара планина, защо нашите управляващи искат да се тровят, откъде идват самолетите пръскащи над Турция, кой пръска над Китай и Русия, защо въпреки пръскането населението на земята се увеличава, а не намалява. Чакам смислени отговори. Успех.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
UFO и кемтрейлс има! Само, че ако първите няма как да бъдат спряни, то кемтрейлса може да бъде спрян! За това е необходимо да се спазва Конституцията на РБ! За каккво я имаме? "Когато народа се страхува от правителството има тирания! Когато правителството се страхува от народа имаме СВОБОДА!" - Томас Джеферсън
77
0
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Всичко е възможно, но не мислиш ли, че ако някои високоразвити извънземни имат подобен плат, едва ли ще изберат за майки точно *** от Узбекистан!
76
4
 
6
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
Изброените отрови пускани от тези самолети, би трябвало да въздействат много по-бързо върху организма на старите хора. То човек е хубаво да вярва, но има и мозък за да мисли. Имам баба на 92 години, живяла е в различни строеве и днес диша нашият въздух. Тая седмица и правихме изследвания и всичките и показатели са в нормата. Никакви конспирации, илюминати, масони и всички видове извънземни не са успели за толкова години да я гътнат. Не си тровете съзнанието с глупости и ще живеете дълго и щастли
75
0
 
4
 
! Отговори
До 78 - doc. N.K. преди 12 години
И сега не е късно. Просто са нужни стабилни управници с характер, ум, родолюбие и достойнство, а не мухльовци и послушковци, които са мъжкари и патриоти само на думи. Когато има желание и амбиция да се постигне нещо, начин винаги се намира!
74
0
 
8
 
! Отговори
До 93-ти преди 12 години
Не се пукай от смях, ами си отвори заспалите очи и виж какво става над главата ти! Има много доказателства, че това не са полети над 6 км височина! Да машината се вижда абсолютно идеално, двигатели, крила, вижда се как от опашката излиза следата, и тук там минава самолет на същата височина от който нищо не се вижда!?!?, която трябва да ти подскаже, че там горе става нещо! Нещо, което не те вълнува, но и ти няма как да го избегнеш драги, защото то е и около теб, и ти си потърпевш също! Мислиш ли?
73
0
 
1
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Който вярва на теорията за кемтрейлс би трябвало да не се съмнява в твоята. Фрашкано е с извънземни между нас. В нета е пълно с информация и това е лошото - няма кой да отсее стойностното от плявата, а плявата е много по-лесна за асимилиране. Днес четох, че Китай са ограничили външните източници в интернет и добре правят.
72
2
 
6
 
! Отговори
До 90-ти преди 12 години
Няма какво да копирам, това е всеки ден над главата ми - вече 2 и половина години, нон-стоп! Преди това не съм виждал, но в нета има качени снимки и клипове от БГ от 2006 година! Грешиш за възрастта! Това са хора живяли в по-стари времена, когато храната и напитките, въздухът бяха ДРУГИ! Бирата се разваляше за седмица, а сега издържа ЕДНА ГОДИНА! Видиш ми се не помниш!Ти виж какво става сега с младите, дето пият коли с ГМО фруктозен сироп и аспартам и дето дишат тези отрови!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще се спукам от смях, следите дето ги виждате са от самолети летящи над 6 километра височина. На 2-3 километра би трябвало да виждате машината идеално, а в повечето случаи самолетите почти не се виждат, а само следата. Народът изтрещя отвсякъде.
70
1
 
4
 
! Отговори
истината преди 12 години
Знаех си, че "Досиетата Х" не е само художествена измислица. Тези жени не могат да имат деца, защото с тях са извършвани експерименти за зачеване и *** на извънземен ембрион. Подготвят ни за наближаващата инвазия. Човечеството е предадено и продадено от мощна корпорация в сянка. А появилите се хибриди (извънземен ембрион роден от земна майка) просто ще направят инвазията по-лесна и безпроблемна. Още преди 1 година ви предупредих за това, а вие не ми вярвахте. СЕГА ВЕЧЕ ПОВЯРВАХТЕ ЛИ ?
69
3
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
Откъде го копира това. Съгласен съм, че ако мине огромен самолет на 2 километра височина звукът ще е силен, но такова чудо има само при излитане от летищата. Нашите управляващи също се движат през деня, даже играят футбол по това време, явно са мазохисти. Средната продължителност на живота в развитите страни е над 75 години без изгледи за спад, с тоя темп на изтребване ще трябва да минат стотици години. Точно над България е напълно безсмислено да се пръска каквото и да е Теорията издиша сериозно
68
1
 
6
 
! Отговори
На 88 преди 12 години
Аз вярвам. За невярващите, тяхна си работа-това е факт!За това ли влязохме в НАТО и ЕС?Никой не ме е питал искам ли.Къса ми се душата от мъка за нашата малко чиста и изстрадала България.Вече оскверниха и чистото ни небе.Къде са кресльовците-демокроати и родолюбци?
67
3
 
11
 
! Отговори
До невярващите преди 12 години
Кемтрейлс самолетите идват от Турция, където се пълнят с отровите и пак там се връщат(не го забравяйте това), пръскайки в посока запад-изток. Полетите са повечето през деня, с височина на полета не повече от 2500-3000 м, което означава че там нормални следи от самолети контрейлс са невъзможни или трудно се образуват, дори през зимата. Пътническите самолети са ИЗТЛАСКАНИ НАВИСОКО и са осигурени коридори под тях. Това нещо става със съгласието на управляващите. За тях бяха направени кули-маяци по Стара планина, могат да се видят. Полетите са хиляди всеки божи ден, без делник и празник, за тях няма криза или природни бедствия! Миналата година когато изригна вулкана в Исландия и много полети бяха отменени, тези самолети не спряха нито за минута! При преминаване ревът на двигателите е страшен! Летят един след друг, по два, по три, четири и др. Сега пръскат главно през деня, за да може коктейла отрови, които пръскат Да бъдат ВДИШАН! Чрез кръвта всичко отива веднага навсякъде по органите!! След няколко десетки полета небето над даден район се замъглява и образува млечна пелена от ненатурални образувания, която след време пада на земята. Което не се вдиша от човека отива върху растения, в почвата, във водата за пиене и трови всичко. Не случайно в кемтрейлс танкерите има надписи HazMat - Hazardous Materials(опасни материали). С други думи на човека му се предлага изкуствено замърсен въздух с ОПАСНИ СЪСТАВКИ ЗА ЗДРАВЕТО МУ! Това става без нашето съгласие и в разрез на Конституцията ни! Хората се разболяват от незнайни болести, различни форми на рак, пневмонии и др. Услужливо обаче се предлагат ВАКСИНИ зоа вазрасти от 6 месеца до стареца! Заедно с отровите в храни, напитки, дрехи и обувки нещата стават сложни и СМЪРТНОСТТА СЕ УВЕЛИЧАВА ГЛАВОЛОМНО! Това е и целта на кемтрейлс - ДЕПОПУЛАЦИЯ!
66
2
 
12
 
! Отговори
оперирана преди 12 години
Ваденето на матка е много сложна операция. Тя не става в кабинет за 10 минути.Самата аз съм оперирана и операцията ми трае цели 6 часа. Нищо в статията не е вярно. След второ раждане с цезарово сечение, задължително се връзват тръбите, защото трето цезарово сечение е невъзможно и има опасност за живота на майката... Явно някой"журналист" е решил да стане известен или някой иска да станат размирици в тази държава... Защо? Със сигурност е сложен въпрос и ние българите не сме наясно с причините...
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По повод предния коментар. Работил сам във Виетнам над 3 години. От отдавна виетнамските семейства са с не повече от 2 деца!
64
0
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
При положение, че някой ме пръска от въздуха с отрови, желанието на 78 човека да кастрират жените ми изглежда маловажно. Аз твърдя, че такива неща не могат да останат в тайна и да продължат да се извършват без да придобият широк обществен отзвук. Нещо което се знае от повече от 10 човека, няма как да бъде конспирация. Този материал го показва, по същата причина и комунистите не си позволиха да стерилизират *** и турците, както пита един по надолу.
63
5
 
6
 
! Отговори
На 79 преди 12 години
Нежелана тема, пропагандата винаги си има агенти.Интернет голям, информация - много. Какво виждам аз и моите съграждани, няма да кажете Вие.Излагате се Вие, защото е очевидно и известно в целия свят.Вие се излагате - дали защото не сте информиран, или защото така си вадите хляба.По-сериозна е темата, че 78 души преди мен искат да направят жените стерилни и това не Ви прави впечатление?Зает сте да ме оборвате? Очевидеца?Аз предлагам на мъжете, които правят повече от три деца, д се кастрират!
62
3
 
15
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Само така! Искала 4 деца...чшшш ало я се стегнете бе *** плодящи се като ***, човечеството и в сегашните си размери е *** за майката Земя. Та мисля, че в световен мащаб хората не трябва да имат повече от 1 максимум 2 деца!
61
4
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Е какво си видял, следи от самолети. Не се излагайте.
60
1
 
15
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Много жалко, че още докато властта можеше да си позволи всичко (през комунизма) , не се предприеха мерки за стерилизация на *** и помаците в някои области! А това можеше да стане много незабелязано чрез облъчване с гама лъчи! Сега вече щяхме да забравяме за *** проблем, а не да ги храним, да им плащаме всичко и да им търпим безобразията!