Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан

За първите скандални случаи стана известно още през 2005 г.
Обновена: 12 апр 2012 17:06 | 12 апр 2012 16:53, Елка Василева
130
Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан
Снимка: архив, Reuters

В Узбекистан действа тайна програма за стерилизация на жени, разказаха узбекистански лекари пред Би Би Си.

Кореспондент на медията разговаря с жени, които са били подложени на такава операция без тяхното знание и съгласие.

Адолат е родена в Узбекистан, където по традиция децата са смисълът на живота на всяка жена, а голямото семейство е признак за успех. Затова Адолат смята себе си за неудачница.

„И какво съм аз сега след случилото се? - казва тя, галейки по главата дъщеря си, чието раждане е променило съдбата на Адолат. - Винаги съм си мечтала за четири деца – две момиченца и две момченца. Но след втората дъщеря повече не мога да забременея“.

Когато след последното раждане Адолат отишла на лекар, той й казал, че заедно с цезаровото сечение й е била направена и стерилизация.

„Това ме потресе. Разплакаха се и попитах: Защо? Как са посмели да направят това?, но докторът ми отговори: Такъв е законът в Узбекистан“.

Официално стерилизацията в страната не е узаконена.

Събраните от Би Би Си доказателства обаче сочат, че през последните две години узбекистанските власти реализират програма за стерилизация на жени в цялата страна.

„Всяка година ни спускат план. На всеки лекар се посочва на колко жени да се дават контрацептиви и колко жени да бъдат стерилизирани“, разказа лекарка гинеколог от столицата на Узбекистан Ташкент.

Тя се съгласява да даде интервю само при условие, че остане анонимна. В страната, в която изтезанията на затворници са норма, разговор с чужд журналист може да завърши със затвор.

„Квотата ми е четири жени на месец“, казва лекарката.

Натискът върху лекарите в отдалечените села е още по-силен. Някои гинеколози получават задача да извършат стерилизация на до осем жени седмично.

Според източник от здравното министерство целта на програмата за стерилизация е постигане на контрол върху ръста на населението на Узбекистан, което в момента е 28 милиона души.

„Говорим за десетки хиляди жени в цялата страна, които са били подложени на стерилизация“, казва Сухроб Исмаилов, ръководител на Expert Working Group – една от малкото неправителствени организации, действащи в Узбекистан.

За първите случаи на принудителна стерилизация стана известно през 2005 г. благодарение на Гулбахор Тураева. Жената е работела като патологоанатом в моргата в град Андижан. Направило й впечатление, че там започнали да пристигат вътрешни органи, матки на млади здрави жени.

Събирайки информация за 200 операции за принудителна стерилизация, тя огласи информацията и поиска обяснение от началниците си. Веднага след това тя беше уволнена.

През 2007 г. Тураева се оказа в затвора по обвинения за незаконен внос на опозиционна литература в страната.

През същата 2007 г. комисията на ООН против изтезанията съобщи за случаи на стерилизация и отстраняване на матката в Узбекистан. След това броят на извършваните операции рязко е намалял.

Според медицински източници обаче през 2009 г. и 2010 г. правителството в Ташкент е издало наредба, съгласно която клиниките трябва да закупят оборудване за операции  за хирургична контрацепция със съгласието на пациентите.

Съществуват доказателства, че оттогава броят на тези операции отново е започнал да нараства.

„На хартия стерилизацията трябва да е доброволна, но на практика на жените не им се дава никакъв избор“, казва лекар от провинциална болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Узбекистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Почти съм убеден че това е поредната пропаганда целяща нестабулност в Узбекистан. Всеки се сеща кой има сметка от това...
58
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Кога в България ще се роди държавник, който да поеме ангажимента и отговорността да подложи на масова кастрация женските от мръсната раса? Това е въпрос на оцеляването ни като народ и държава !!! Всяка *** трябва да бъде кастрирана след снасянето на първото малко !!!
57
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднага да се приложи и тук върху хуманоидните *** от *** тип, женски пол!!!!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стерилизация на жена не става с изваждането на матката, а с връзване на тръбите. Много странно звучи как патологоанатома видял матки на млади жени. Кой доктор ще стерилизира като вади матката? Че това е абсурд.
55
1
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Нашия, на славяните сме дали азбука ,а не език прабългарите след векове започват да говорят славянски,и постепенно забравят прабългарския само отделни групи в с. Българево примерно все още говорят с прабългарски думи наред с тюркския .те все още използват думата Тангръ за Господ от Тангра,сопа е също прабългарска дума........
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не е нещо, което става само в България-навсякъде е-в Германия и Западна Европа, в Канада. Точно от канадския филм става ясно, че се разпръскват спори от 300 вида гъби и плесени.Нека не изпадаме в положението на онзи, който виждайки жираф, казал:"Такова животно нема!"Е па има.
53
4
 
4
 
! Отговори
На 67 преди 12 години
Аз живея на Бургаското летище и това, за което става дума няма нищо общо с пътническите самолети.Точно достатъчната възраст прави много хора консервативни и нежелаещи нито да виждат, нито да чуват, нито да прочетат.Кой е този, който разкарва няколко дамолета ЦЯЛ ден по небето напред-назад?Аз живея 50 години в Бургас, разбирам от горива, защото са ми професия, но съм грамотен и небезразличен.
52
6
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Даже османците са имали достатъчно акъл да не избиват населението което им плаща данъци, а какво да кажем за сегашните капиталисти. Те едва ли са по-глупави. Явно за вас организирането на подобно деяние ви изглежда лесна работа, всекидневно да зареждаш огромни самолети с някакви гадости и да пръскаш с кеф :)
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имаме славянски ген той не повече от 15-20 % През тези 1300 години в Българския етнос са навлезли десетки народности който силно са редуцирали славянския ген не случайно почни няма Българи с естествено руси коси.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално е над големите градове, които имат летища, да се наблюдават повче следи. Живея в Благоевград и следите от самолетите са си напълно нормални. Следите от разпръскване на отрови и химикали не изглеждат , като кондензиралите изгорели газове от самолетите. Достатъчно съм стар за да направя сравнение на самолетните следи отпреди 20 години и сега. Абсолютно същите са си.
49
0
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
защото аз ти и много като нас..за тях сме просто цифри(данъци кредити) и нищо повече..тях дори не ги интересува какви са имената на фамилийте ни..
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не можеме ли да обмениме опит с тяхните лекари и политици че нашите узбеки от Факултету и Столипиново имат нужда от същото лечение?
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези вещества попадат и във водата на язовирите, в почвата и т.н. В недоверчивия ми период четох, че изследвания в други страни установяват завишено количество на кобалт в косите на хората. Попаднах на такова изследване на косата на певица в телевизионно студио. Максимално и наднормено съдържание на кобалт. Този метал има втори по сила магнитни свойства след желязото. Неговото присъствие влиза в теорията за въздействие чрез нискочестотни вълни върху психиката чрез влияние на магнитно поле.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кой пръска със самолети над България се пита?
45
1
 
8
 
! Отговори
Пак на 54 преди 12 години
Когато газовете са от изгаряне, те се променят от ниската температура на въздуха на тази височина и изчезват-това е едно замръзване за кратко време. Химичните следи са целенасочено изпръскани вещества, които създават според метеорологичните условия една шапка. Известно е какво съдържат.Не мисля, че зимните бури от началото на октомври са случайни.Когато съм навън, после ме сърби лицето. От две години не се простира на балкон.Всичко е брутално нагло.
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 57 бегай се някъде там у Скопие върви, егати тъпите хора има!!!!Тракиец бил и правил вино, хахаха. ИСТИНАТА - българите са смесен народ, имаме и руси и чернокоси и червенокоси! и къдрави и с права коса и с черни очи и скафеви и така нат.ние сме смес!!!!!!!!НО като култура, език и манталитет принадлежим към СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ!Това е общност от Централна Европа до Тихия океан, владееща най много земя и ресурси на планетата, славяните са най красиви и стига с тези теории обслужващи само САЩ!
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина голяма част от индииското *** племе е останало в Узбекистан. На *** ако им спрат всички помощите за раждане и детски те сами ще спрат да раждат. Сега раждат за да живеят от парите и да не им се налага да работят.Защо държавата да си бере грях със стерилизация откато има по лесно спрете им парите и Бог неможе да ви съди
42
1
 
12
 
! Отговори
На 54 преди 12 години
Аз съм химик.Намери и прочети, а и наблюдавай, когато минават самолетите.Дирите от химическото пръскане са известни по целия свят.Напиши в Гугал - химически следи.Летят ДЕНОНОЩНО по 6-7 самолета едновременно над Бургас.Очевидно се съобразяват с определена влажност и температура-пролет и есен.Сутрин над града има мрежа -правилна , като баклава нарязана от бели размити линии, които стоят до пладни. Логиката е, че за тях ние сме нищо! За управляващите-също!Ела в Бургас и виж.Не е измислица.
41
2
 
15
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Скъпи анонимен(51),наистина мечтая това *** племе да изчезне от лицето на земята или поне от нашите географски ширини.А пък аз съм си българка и никой друг не може да ми внуши обратното!А пък тези,дето много милеят за ***,да си ги вземат при тях барабар с приплода.Той и Саркози много ги защитаваше,ама се усети и ги натири обратно.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега ми отговорете защо, след като има план за намаляване на населението, то всъщност непрекъснато се увеличава? Второ, защо тези химикали и отрови оставят същата диря като от изгорели газове? Не е ли по-логично да са прозрачни и да не личат? И трето, защо ще пръскат през деня, за да стане достояние на всеки, а не през нощта, когато никой няма да види? Вкарали сте се в голям филм. Моето дете е на 2 години и ще имам второ, явно илюминатите не могат да се справят с моята фамилия :)