Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан

За първите скандални случаи стана известно още през 2005 г.
Обновена: 12 апр 2012 17:06 | 12 апр 2012 16:53, Елка Василева
130
Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан
Снимка: архив, Reuters

В Узбекистан действа тайна програма за стерилизация на жени, разказаха узбекистански лекари пред Би Би Си.

Кореспондент на медията разговаря с жени, които са били подложени на такава операция без тяхното знание и съгласие.

Адолат е родена в Узбекистан, където по традиция децата са смисълът на живота на всяка жена, а голямото семейство е признак за успех. Затова Адолат смята себе си за неудачница.

„И какво съм аз сега след случилото се? - казва тя, галейки по главата дъщеря си, чието раждане е променило съдбата на Адолат. - Винаги съм си мечтала за четири деца – две момиченца и две момченца. Но след втората дъщеря повече не мога да забременея“.

Когато след последното раждане Адолат отишла на лекар, той й казал, че заедно с цезаровото сечение й е била направена и стерилизация.

„Това ме потресе. Разплакаха се и попитах: Защо? Как са посмели да направят това?, но докторът ми отговори: Такъв е законът в Узбекистан“.

Официално стерилизацията в страната не е узаконена.

Събраните от Би Би Си доказателства обаче сочат, че през последните две години узбекистанските власти реализират програма за стерилизация на жени в цялата страна.

„Всяка година ни спускат план. На всеки лекар се посочва на колко жени да се дават контрацептиви и колко жени да бъдат стерилизирани“, разказа лекарка гинеколог от столицата на Узбекистан Ташкент.

Тя се съгласява да даде интервю само при условие, че остане анонимна. В страната, в която изтезанията на затворници са норма, разговор с чужд журналист може да завърши със затвор.

„Квотата ми е четири жени на месец“, казва лекарката.

Натискът върху лекарите в отдалечените села е още по-силен. Някои гинеколози получават задача да извършат стерилизация на до осем жени седмично.

Според източник от здравното министерство целта на програмата за стерилизация е постигане на контрол върху ръста на населението на Узбекистан, което в момента е 28 милиона души.

„Говорим за десетки хиляди жени в цялата страна, които са били подложени на стерилизация“, казва Сухроб Исмаилов, ръководител на Expert Working Group – една от малкото неправителствени организации, действащи в Узбекистан.

За първите случаи на принудителна стерилизация стана известно през 2005 г. благодарение на Гулбахор Тураева. Жената е работела като патологоанатом в моргата в град Андижан. Направило й впечатление, че там започнали да пристигат вътрешни органи, матки на млади здрави жени.

Събирайки информация за 200 операции за принудителна стерилизация, тя огласи информацията и поиска обяснение от началниците си. Веднага след това тя беше уволнена.

През 2007 г. Тураева се оказа в затвора по обвинения за незаконен внос на опозиционна литература в страната.

През същата 2007 г. комисията на ООН против изтезанията съобщи за случаи на стерилизация и отстраняване на матката в Узбекистан. След това броят на извършваните операции рязко е намалял.

Според медицински източници обаче през 2009 г. и 2010 г. правителството в Ташкент е издало наредба, съгласно която клиниките трябва да закупят оборудване за операции  за хирургична контрацепция със съгласието на пациентите.

Съществуват доказателства, че оттогава броят на тези операции отново е започнал да нараства.

„На хартия стерилизацията трябва да е доброволна, но на практика на жените не им се дава никакъв избор“, казва лекар от провинциална болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Узбекистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпа Мира /номер 49/ при условие, че *** са най защитения вид население в България и САЩ ги подкрепят това за което си с ДА е просто една мечта! Целта на западняците е да имаме *** управник и *** да са на всяко ниво в България, а българското СЛАВЯНСКОТО да изчезне! От години ни се внушава, че Русия е лошата и ние не сме славяни, може да сме смес ама принадлежим към славянската общност, това обаче се заличава доста успешно с разни манипулации в интернет и учебниците по история!
38
2
 
11
 
! Отговори
Ами там е проблемът- преди 12 години
"хирургична контрацепция със съгласието на пациентите".В нормална държава,нормалните жени преценяват колко деца могат да отгледат и кога да ги родят.Но в бедните държави простите жеви имат други критерии -колкото повече деца роди,за толкова по-преуспяла се мисли.А как ще ги храни е без значение. Не й идва на ум,че когато такава като нея се хвали с децата си,все едно крещи "Имам п/тка, имам п/тка!"У нас пък е друго - свестните раждат по едно и работят,та да изхранят и многото деца на примитивите
37
5
 
40
 
! Отговори
Mира преди 12 години
Наричайте ме както щете,обаче аз съм за тая стерилизация и при нас за ***.Ние цял живот работим,плащаме данъци,спестяваме да отгледаме по 1 що годе свястно дете и едва успяваме с 300 зора,защото покрай нашите отглеждаме по още 10-12 гнусни,крадливи ***,които от малки почват да крадат,лъжат и убиват,докато майките им се плодят като полски мишки.За стерилизацията съм!
36
2
 
14
 
! Отговори
NWO agenda преди 12 години
Ваксината против рак на маточната шийка е точно за това - стерилизация. Слагат я на 12 годишни момиченца и когато се опитват да забременеят на 25-26 години просто не става и всеки се пита, ама защо, ама как... е ето как - чрез ваксинации.
35
1
 
11
 
! Отговори
До 40-ти преди 12 години
Да потърсят материали за КЕМТРЕЙЛС! За Новия Световен Ред и неговата конституция - Georgia Guidestones и неговите послания! Че после да няма оправдания! Но виждаш, как заблудените овце и платените драскачи ще си счупят пръстите да цъкат минуси на коментара за кемтрейлс! Виждаш нали? Създават впечатление, че това е лудост и измишльотина, че е конспирация, но всъщност НЕ ОСЪЗНАВАТ КАКВО ПРАВЯТ! Това ще тежи на съвеста им! Другите, другите, дето сте нормални - КЪДЕ СТЕ?
34
0
 
8
 
! Отговори
do 34 преди 12 години
Ne se habi - na ovcete im puka samo da si kupyat neshto luskavo ot mola. Prosto nyamash shans.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде бе, много цивилизовани станахте в тая Европа, бе! Като раждаш деца, трябва и бъдеще да им осигуряваш???? Я се вижте, какво НАСТОЯЩЕ сте им осигурили, пък тогава се кахърете за бъдещето. Дали пък в Узбекистан децата не играят по улиците с усмивка на уста, а?А европейчетата гледат с празен PC-поглед, ходят на уроци по пиано, английски, китайски (последна мода), карате, рисуване и още един чужд език. И на всичките тези мероприятия влачат 15 кила наднормено тегло.Да ви таковам бъдещето!!!
32
3
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Ами да гаден но с тоя разплод,какво да прави.Кой ще ги храни децата?
31
4
 
10
 
! Отговори
На 34 преди 12 години
Точно! "Еколозите"-не пръскат-казват. Може и да не знаят, това е толкова нормално вече.Има клипове-немска телевизия, гръцка телевизия признава за това. Потърсете.Това е и въздействие върху климата, магнитно поле и психиката.За това сме в НАТО-за опитни зайчета!Не случайно здравеопазването е най-зле!Служи на тази кауза!План Ран-Ът!Прочетете за проектите Синя стрела и др.-каква манипулация се готви...Не гласувам! Няма за какво и за ког
30
2
 
7
 
! Отговори
a преди 12 години
Типична деспотия от Централна Азия. Президвнтът им Керимов е обявен за един от май-гадните диктатори в света.
29
2
 
7
 
! Отговори
До 36-ти преди 12 години
Русия както и Китай, Япония не са натовски държави! Те сами пръскат народите си с кемтрейлс!!! Геноцидно, злокобно, античовешко! А казват Хитлер, Пол Пот били ***. Тези, които пръскат тези отрови човеци ли са? А още повече тези, които разрешават на чужди самолети да го правят?
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ко ще се занимават да г и стерилизират като не могат да спрат да преняселват земята куршума и толкоз по 20 деца не искат ли Скапана толерастия
27
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BBC журналята да не говорят много за Узбекистан, ами да напишат нещо за Англия как тяхната държава официално признава че е пръскала собствения си народ от 1940-1979 г. с канцерогенна бактерия, Esherikia Coli, идр. чрез самолети! Днес това продължава, но под формата на кемтрейлс - още по-опасно и дерзаещо още по-надълбоко. За жалост кемтрейлса го има и в БГ вече 6 години! Нито един бг журналист не е писал по тоя въпрос!!!! А къде е народът на БГ, какво прави? Оставя се да бъде пръскан чрез голям брой нисколетящи самолети с: радиоактивен барий и стронций, диетелен бромид, наночастици алуминий, канцерогенни вируси и мукоплазма! Не, казва българина това са нормални контрейлс следи, ти ненормален ли си и ЗАМИНАВА! А над главата му облаци от химически отрови, и той пак будалее - абе ще вали май!?!?За кемтрейлса в БГ Мин. на транспорта отговори в Хрътките, че това били "регулярни полети на NATO"(те за това ни и приеха там!) и толкова. На българина не му се вярва да е истина, но Е! БГ правителството го разрешава това да се случва тайно и не спазва Конституцията на БГ:Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Чл. 28.Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Каква е целта на това пръскане: ДЕПОПУЛАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ! Разболяване от тежки болести, безплодие в мъже и жени, глад, насаждане на ГМО, промяна климата и т.н. Как така тези самолети ни тровят и разболяват? На каква база, по чие споразумение, с кои пари? Не, това не са регулярни полети на НАТО на височина 6-8 км, има чного доказателства, че това не е така! Българите не трябва да се заблуждават и трябва да разберат и осъзнаят жестоката истина над главите си! Тя е реалност. БЪЛГАРИ това е също голяма тайна, която е още по-жестока от АСТА и против, която трябва да се борим! Не се заблуждавайте!
26
5
 
6
 
! Отговори
Жена преди 12 години
Културата и образование. Плодовити жени-радост за мъжа, който при всеки контакт прави бебе и се чувства мъж-без ограничения. Има безропотна слугиня, безсловесна и приличаща на удобно домашно приспособление за мъж.Свободен от конкуренцията на жените и самочувствието му е регламентирано религиозно.Нека родените деца се цивилизоват и научат, че светът не е религиозно подчинение, правещо от жената тъпо сексуално домашно животно.Религиите са обсебени от мъжете-защо ли?
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо(теза): мисля, че вече сме много на тая планета и не е нужно да се размножаваме като ***, а тези които сме да правим нещо свестноВторо(антитеза): всеки опит за изкуствено контролиране на раждаемостта довежда много други проблемиТрето(синтеза):Когато скоро дойде времето да спрем да се размножаваме, природата сама ще си покаже механизмите, а те са по-ефективни от идеите на който и да било диктатор
24
2
 
24
 
! Отговори
777 преди 12 години
А ми то и по бай тошовото време *** също ги стерилизираха след няколко раждания а и дето не могат да се грижат за децата.Тогава имаше и свестни с две,три деца.А сега е начин на преживяване а не от любов към децата.И кои са виновни питам аз?
23
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой задавал ли си е въпроса,защо *** над 40 години има само един брат или една сестра? *** знаеха какво ще се случи и връзваха тръбите на *** навреме. Сега и с връзване няма да стане . Трябва тротил .
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Европа същата програма върви по други принципи - нали знаете, манталитет, народопсихология... В Европата не те кастрират - пипат с кадифени ръкавици - вменяват ти да си кариерист/ка, на друг пък, че е гей и е велик, на други, че е модерно да се чукаш с когото ти падне, па един аборт не е проблем и....
21
2
 
26
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
В момента от 7 милиарда 2 гладуват, а 40% живеят с по-малко от 2 долара на ден.До 2 десетилетия свършва петрола и поне половината ще умрат. Децата са хубаво нещо, но ако са самоцел, това е жесток егоизъм. Не е само да го родиш, но и да му осигуриш бъдеще.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кастрация и на нашите ***...незабавно