Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан

За първите скандални случаи стана известно още през 2005 г.
Обновена: 12 апр 2012 17:06 | 12 апр 2012 16:53, Елка Василева
130
Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан
Снимка: архив, Reuters

В Узбекистан действа тайна програма за стерилизация на жени, разказаха узбекистански лекари пред Би Би Си.

Кореспондент на медията разговаря с жени, които са били подложени на такава операция без тяхното знание и съгласие.

Адолат е родена в Узбекистан, където по традиция децата са смисълът на живота на всяка жена, а голямото семейство е признак за успех. Затова Адолат смята себе си за неудачница.

„И какво съм аз сега след случилото се? - казва тя, галейки по главата дъщеря си, чието раждане е променило съдбата на Адолат. - Винаги съм си мечтала за четири деца – две момиченца и две момченца. Но след втората дъщеря повече не мога да забременея“.

Когато след последното раждане Адолат отишла на лекар, той й казал, че заедно с цезаровото сечение й е била направена и стерилизация.

„Това ме потресе. Разплакаха се и попитах: Защо? Как са посмели да направят това?, но докторът ми отговори: Такъв е законът в Узбекистан“.

Официално стерилизацията в страната не е узаконена.

Събраните от Би Би Си доказателства обаче сочат, че през последните две години узбекистанските власти реализират програма за стерилизация на жени в цялата страна.

„Всяка година ни спускат план. На всеки лекар се посочва на колко жени да се дават контрацептиви и колко жени да бъдат стерилизирани“, разказа лекарка гинеколог от столицата на Узбекистан Ташкент.

Тя се съгласява да даде интервю само при условие, че остане анонимна. В страната, в която изтезанията на затворници са норма, разговор с чужд журналист може да завърши със затвор.

„Квотата ми е четири жени на месец“, казва лекарката.

Натискът върху лекарите в отдалечените села е още по-силен. Някои гинеколози получават задача да извършат стерилизация на до осем жени седмично.

Според източник от здравното министерство целта на програмата за стерилизация е постигане на контрол върху ръста на населението на Узбекистан, което в момента е 28 милиона души.

„Говорим за десетки хиляди жени в цялата страна, които са били подложени на стерилизация“, казва Сухроб Исмаилов, ръководител на Expert Working Group – една от малкото неправителствени организации, действащи в Узбекистан.

За първите случаи на принудителна стерилизация стана известно през 2005 г. благодарение на Гулбахор Тураева. Жената е работела като патологоанатом в моргата в град Андижан. Направило й впечатление, че там започнали да пристигат вътрешни органи, матки на млади здрави жени.

Събирайки информация за 200 операции за принудителна стерилизация, тя огласи информацията и поиска обяснение от началниците си. Веднага след това тя беше уволнена.

През 2007 г. Тураева се оказа в затвора по обвинения за незаконен внос на опозиционна литература в страната.

През същата 2007 г. комисията на ООН против изтезанията съобщи за случаи на стерилизация и отстраняване на матката в Узбекистан. След това броят на извършваните операции рязко е намалял.

Според медицински източници обаче през 2009 г. и 2010 г. правителството в Ташкент е издало наредба, съгласно която клиниките трябва да закупят оборудване за операции  за хирургична контрацепция със съгласието на пациентите.

Съществуват доказателства, че оттогава броят на тези операции отново е започнал да нараства.

„На хартия стерилизацията трябва да е доброволна, но на практика на жените не им се дава никакъв избор“, казва лекар от провинциална болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Узбекистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стерилизацията е добро решение за бедни и гладни народи ,които едно дете не могат да изхранят а раждат по 5-6 и после гладуват
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
илюминати си работят по плана златния милиярд
97
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Това трябва да се приложи за българските ***.Който не е съгласен означава, че мисли хуманно за *** и като мазохист за себе си и децата си.От нашите данъци и осигуровки плащат на *** да се множат.Българинът с едно дете защо ли?*** с седем защо ли? Кой позволява това да се случва?А живеем в България. ....... повече от тъжно.
96
3
 
3
 
! Отговори
Ахриман Тезаев преди 11 години
Това е едно нехуманно деяние което е равностойно на убийството.Аз никога не бих допуснал това да се случи със съпругата ми или с който или която и да е от роднините ми.Относно коментар 122:чуваш ли какви ги дрънкаш бе ***.В света има едва няколко държави с положителен естествен прираст на населението.В повечето държави на дневен ред е проблема че след няколко десетилетия даже и по малко от няколко десетилетия ще има недостиг на работна ръка.А и по добре войни от колкото сами да се заличаваме.
95
1
 
2
 
! Отговори
Ахриман Тезаев преди 11 години
и какво искаш да кажеш с това??? Че когато управляващите решат нещо като това и започнат да подбират жени коя да е майка и коя да не е то това е нормално, така ли? Що за изверг си ти?!? Как би се чувствал/а, ако на теб или на сестрати или на съпругатати или някой твой роднина му се случи нещо такова. Какво от това че "докторите подбирали внимателно" както ти казваш" тоя жена да стерилизират". Това да не би да оправдава такива действия?! Най- малкото, това се извършва без съгласието на тези жени.
94
1
 
10
 
! Отговори
До 122. Не е преди 11 години
антихуманно.Нали тези операции се правят едва след като жените са родили по две деца.Освен това,предполагам, че внимателно се подбира кои жени да бъдат стерилизирани.Антихуманно е отношението към разумните и отговорни българки у нас - учат,после нямат работа,ругаят ги,че още не са родили. Като намерят работа,взимат мизерни заплати. Ако се омъжат,всеки се счита в правото си да ги ругае - защо не са се посветили само на семейството,защо хем работят,хем не носят много пари,защо раждат само по едно
93
4
 
4
 
! Отговори
до 121 преди 11 години
Само си приказвате, но въобще не сте истински разтревожени. Това ,че виждате следи от самолети не е доказателство за нищо. Днес всеки човек (даже и българин) може да вземе проби от растенията, земята и водата, да ги занесе в близката лаборатория на ХЕИ и до няколко дни ще му кажат има ли нещо вредно. Другото са празни приказки граничещи с лудост. Щом ви е кеф да се правите на интересни, разпространявайки такива ,,мистерии,, си е ваша работа.
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Разпети петък излезте и вижте тайната програма за депопулация на населението на Земята чрез пръскане с кемтрейлс над мирното население как действа с хиляди самолети! Небето е вече замъглено с химически отрови! Част от тях също влияе за стерилитет на мъже и жени! Не се заблуждавайте хора! Държавата разрешава този геноцид, нарушавайки Конституцията! Вдигнете си очите и вижте какво става над главите ви!
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"голямото семейство е признак за успех"???СКАКАЛЦИ!Искала *** да има четири деца, а сега какво била като имала само две?Ето заради такива *** са икономическите и климатичните проблеми на тая планета...
90
2
 
35
 
! Отговори
Боян преди 11 години
Пък в България *** са педофили,но никой от тях не се вкарва в затвора за това.Забременяват малолетни,после изнудват държавата да им гледа децата,докато те крадат и убиват.А уж сме в ЕС
89
1
 
34
 
! Отговори
точно преди 11 години
Не трябва да има срам и конспирация, а ОТКРИТО да се заяви за РАЖДАЕМОСТТА на ***!Китай го направи, сега Таджикистан. Щом като се размножават като КУЧЕТА, да им се наложи!Япония има ограничение заради малката площ.Всяка държава иска да има КАЧЕСТВЕНИ ГРАЖДАНИ.А какво става с РБЪЛГАРИЯ?Заради фалшива "етичност" е пълно с крадци, убийци, инвалиди, просещи, клошари от един етнос, отиват по света и също прпсят, крадат, убиват но се наричат БЪЛГАРИ!!???За какво ние ТЯХНАТА раждаемост?
88
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Узбекистан са много по-напред от нас явно - тука нашите *** могат до откат да раждат и да получават помощи за това. Явно сме по-зле и от тях... Я си представете, какво може да се случи? Те тия са същите като нашите ***, ама хората не им цепят басма и не ги е страх от ЕС и други тъпотии. По 10-20 деца? После кой и с какво ще ги гледа? Там нямат *** българи дето да издържат ***. Ако не бяхме в тъпият ЕС може би нямаше да е зле и ние да вземем пример с *** ни.
87
4
 
6
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 11 години
Рим запада, заради еврейския мозъчен вирус - да се кланят всички неевреи на еврейски цар зомби, да са овце и жертви, да не разчитат на себе си... Измислянето на тази привидно добра помия е с цел власт, след като еврейските *** не са могли да я получат в реалността.
86
4
 
10
 
! Отговори
До 111-ти преди 11 години
Виждаш същата следа? Оставам без коментар!Нямам думи. Човече, като си бил дете следите на самолетите оставаха ли с часове на небето? Образуваха ли пелена над главата ти? Не, нали? Помниш ли да са летяли толкова ниско? Критическият ти анализ куца яко! Не гледай самолетите само, а се замисли защо преди години това нещо го е нямало, а сега го има? нима те са се движили с друго гориво тогава? Нима са летяли безразборно без ред във всички посоки? Виж пак препоръчаното, виж! Не бъди скептик, истина е!
85
5
 
20
 
! Отговори
спирачка ми сложи-ви преди 11 години
Браво.Това трябва да се прилага и на *** и турците в България.
84
4
 
8
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Освен да гледам и възприемам готова информация, се мъча да я поставя на критичен анализ. Критичният ми анализ ти зададе няколко прости за фантазията ти въпроси, но не успя да измислиш нищо. Хубаво е да знаеш, че самолетите могат да летят и над планините. На 34 години съм и още от малък сочех към небето и скандирах - самолет номер пет, давай газ за Бургас и днес когато детето ми гледа към небето към прелитащите самолети, виждам абсолютно същата следа. Няма промяна.
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ламбо, виждаш ли как е загинала римската империя. Един ден тая *** ще залее Европа и после отново ще минат 600 години преди да се открие канализацията. Пръскането с химикали не влияе на ***, само на българите :)
82
3
 
15
 
! Отговори
До Скептик преди 11 години
Преди да спорим истина ли е кемтрейлса в БГ вземи и виж материали за Georgia Guidestones, Ranch Hand в нета. После виж филмите What in the world are they spraying и Зловещите сенки на Chemtrails, има и доста други. Положи още малко усилия да разбереш къде се образуват нормалните следи contrails от самолети, при какви условия става и колко време стоят на небето, после виж къде се образува chemtrails, който се явява биологично оръжие над мирно население, какво е съдържанието му и какво става ако попадне в човека? Виж какво е наночастица? Помисли защо за това нещо не се говори и ако някой се опита бива осмиван, оклеветяван, освбождаван от работа и т.н. Мислиш, че не е истина? Не си виждал кулите по Стара планина, но аз съм виждал самолет над билото на Стара планина и имам снимки! Какво прави той че лети над планината на височина 2-3 км? Виж и материали за доказателство на кемтрейлс в БГ, и тогава заповядай! Истината е жестока, и колкото по-бързо я осъзнаем толкова по-добре! Не трябва да подхождаме скептично по тоя въпрос! Знам трудно е да се повярва, че някой ще разпръсква отрови със самолети над хората и ще иска тяхната смърт, разболявайки ги преди това, но виж фактите, снимките, клиповете! Защо правителството нищо не говори за този голям брой ниско летящи самолети, какво правят и защо летят във всички посоки? Помисли! Успех!
81
0
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
Повече никога да не си се доближил до компютър!!!И по редовно да си пиеш лекарствата!Въпросите които ти зададе номер 101 ти ги задавам и аз!!!!
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората просто търсят начин да се справят с безотговорните *** там. Значи, те имат родолюбиво и разумно правителство, за разлика от една малка, бедна държавица, която е члан на ЕС...