Благодатнияτ огън се запали в Йерусалим

Десетки хиляди вярващи се събраха в храма на Божи гроб
Обновена: 14 апр 2012 16:08 | 14 апр 2012 15:49,
137
Благодатнияτ огън се запали в Йерусалим
Снимка: архив, Reuters

Благодатният огън, който ще символизира в полунощ на тази нощ Възкресение Христово, се запали днес в присъствието на  десетки хиляди вярващи в храма на Божи гроб в Стария град на Йерусалим, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. 

Този хилядолетен ритуал е символ на вечността, мира и на новото начало. Благодатният огън се появява всяка година в параклиса на Гроба господен на Велика православна събота, а първото споменаване за това чудо на християнството датира от втори век след Христа. Самата церемония датира поне от четвърти век след Христа. 

Ритуалът включва загасване на всички свещи и кандила в храма и запечатване на вратата му още в петък вечерта. Днес на Велика събота патриархът на Ерусалимската православна църква Теофил Трети влезе сам в параклиса на Божи гроб, за да се помоли. Преди да влезе там той беше проверен според традицията от израелски полицаи дали не крие в дрехите си кибрит или огниво. 

Накрая патриархът излезе от параклиса с горяща свещ и това предизвиква ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" ("Достоен е"). После вярващите започнаха да палят свещите си от огъня. 

По-традиция след това Благодатният огън се пренася от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус  Христос. Частици от Благодатния огън ще бъдат транспортирани  със самолет в православните държави. Твърди се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. 

Церемонията по запалването на Благодатния огън премина отново при засилени мерки за сигурност, но спокойно за разлика от минали години, когато тя беше опорочавана от сблъсъци между богомолци от различни релегиозни общности в храма, отбелязва Франс прес. Според израелското държавно радио тази година по-малко  хора дойдоха да видят запалването на Благодатния огън за разлика от миналата година, допълва Франс прес, цитирана от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Не всички хора са като тебе.Не съди по себе си.
55
2
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
А ти къде беше по време на турското робство?Ами щом не си помогнал при освобождаването, нямаш право да говориш.Млък.
54
6
 
7
 
! Отговори
къде беше ? преди 12 години
А къде беше Господ Бог, когато настана турско робство и когато режимът на пожарникаря дойде на власт?
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората не вярват в Господ, защото 'модерното' ги научи, че те сами са богове. Е, не сме:-) Eгото ви пречи да гледате по-далеч от носа си, а и като се знаете какви грехове вършите - крадете, изневерявате, предавате, готови сте да се избиете с роднините си за един апартамент, наистина ви се иска да няма Господ:-)
52
5
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
По походката на патриарха мога да кажа че съм съгласна че май криеше нещо запалително в задния двор. Нещо май май не му е чиста работаата на патриарха
51
2
 
6
 
! Отговори
до втръсване преди 12 години
Ей, тоя пат Пойко, страшен! Дори и благодатнияτ огън в Йерусалим е запалил. За да го показват до втръсване по кабеларките!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те не са сложили "-" на заповедта, а на тълкуванието и от ***, който я е написал.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахахахх Двама" вярващи" са сложили минуси на 2-та от 10-те Божи заповеди!Какви "вярващи" имаме!!!Л-И-Ц-Е-М-Е-Р-И-И-И-И!
48
5
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
"А патриархът преди да влезе в малката пещера се претърсва щателно от войници, за да не внесе вътре кибрит или друго средство за запалване."Абе да ти кажа аз от няколко години гледам това шоу с небесния огън ама, досега не съм видял войниците да го претърсват попето, както като ме претъсваха когато ходих на екскурзия. Верно че и на мен на са ми бъркали по "дупките", ама само можеш да се досетиш къде може да мушне една запалка (там където слънцето господне не угрява) и да нея намерят :)
47
0
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Стаичката с благодатният огън също се проверява от градските власти, всеки път различни хора. Така че и там не е "кибритът".
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудеста на Бога не са идол.Чрез тях ние възхваляваме Бога.И се покланяме на него, защото Той ги върши.Също и иконите не са идол, защото на тях са изобразени Бог, Божията Майка и божиите угодници.Чрез тях въздаваме хвала на Бога.Бог чрез Въплъщението Си направи възможно сетивно да бъде видян и пипнат Бог.И да бъде рисуван.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обяснението за ритуала е глупаво. Значи проверяват свещеника преди влизане в храма дал носи кибрит. Гасят всички свещи. Никой не е написал дал проверяват параклиса за кибрит или се приема по принцип, че всичките верющи да честни и почтени, особено рабогещиге у храма. Не свикнахте като пишете за нещо да пишете така, че да няма място за различни тълкувания. Ставате за писатели на българските закони.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Протестантите да започнат да четат.Има книги където е обяснено какво е идолослужение.Нещата са прости, но някой трябва да чете.Познавам един протестант, който директно ми каза: "Мразя да чета! Каквото ми каже пасторът това е!".Т. е. той си е направил идол от пасторът си.
43
0
 
7
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Бог да пази България и българите!!!
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупави и неграмотни хора, пък се подиграват.. Поне да бяхте прочели статията. Това явление е само в една черква и тя е православна. Католиците не участват!!!Този празник е символ на раждащата се природа, на доброто и вярата в човека !Защото това е бог, вярата в добрата същност на хората.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се,че дядо Коледа съществува,пипам го,усмихва ми се,когато съм пред огледалото!В това вярвам 1000%!
40
11
 
7
 
! Отговори
Преди години... преди 12 години
Преди 40 години един поп от с. Килифарево (сега град) ми каза, че няма свещеник който да вярва в Господ. Тогава той каза: " Ние не сме сред балъците". В свободното си време той работеше като шофьор на ЗИЛ-130 към местното ТКЗС. Днес има много които вярват в нищото. Даже и в този форум. Хайде, да им е честит 14 април !
39
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е хубаво да се подигравате на вярата на хората.
38
13
 
7
 
! Отговори
Останал преди 12 години
"Бог да благослови и помилва всички верни християни, а останалите да обърне към покаяние та и те да се сподобият с великата божия милост"Ах колко си благороден. Дори за нас неверниците молиш Бог за спасение. Типичен плазмодии и двуличник. Като останалите вярващи.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 48 евреите пак ви направиха номера с белия фосфор.Е, ти се хвана.Аз пък вярвам в дядо Коледа, защото на сутринта винаги има подарък за мен.