Благодатнияτ огън се запали в Йерусалим

Десетки хиляди вярващи се събраха в храма на Божи гроб
Обновена: 14 апр 2012 16:08 | 14 апр 2012 15:49,
137
Благодатнияτ огън се запали в Йерусалим
Снимка: архив, Reuters

Благодатният огън, който ще символизира в полунощ на тази нощ Възкресение Христово, се запали днес в присъствието на  десетки хиляди вярващи в храма на Божи гроб в Стария град на Йерусалим, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. 

Този хилядолетен ритуал е символ на вечността, мира и на новото начало. Благодатният огън се появява всяка година в параклиса на Гроба господен на Велика православна събота, а първото споменаване за това чудо на християнството датира от втори век след Христа. Самата церемония датира поне от четвърти век след Христа. 

Ритуалът включва загасване на всички свещи и кандила в храма и запечатване на вратата му още в петък вечерта. Днес на Велика събота патриархът на Ерусалимската православна църква Теофил Трети влезе сам в параклиса на Божи гроб, за да се помоли. Преди да влезе там той беше проверен според традицията от израелски полицаи дали не крие в дрехите си кибрит или огниво. 

Накрая патриархът излезе от параклиса с горяща свещ и това предизвиква ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" ("Достоен е"). После вярващите започнаха да палят свещите си от огъня. 

По-традиция след това Благодатният огън се пренася от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус  Христос. Частици от Благодатния огън ще бъдат транспортирани  със самолет в православните държави. Твърди се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. 

Церемонията по запалването на Благодатния огън премина отново при засилени мерки за сигурност, но спокойно за разлика от минали години, когато тя беше опорочавана от сблъсъци между богомолци от различни релегиозни общности в храма, отбелязва Франс прес. Според израелското държавно радио тази година по-малко  хора дойдоха да видят запалването на Благодатния огън за разлика от миналата година, допълва Франс прес, цитирана от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
3
 
! Отговори
химик преди 12 години
Пълна лъжа. Няма "слизане" на огън. Това е трик. Фитилите на свещите се потапят във разтвор от течен бял или жълт фосфор, който има свойството да се самозапалва след съприкосновението с въздуха след 15 минути - време,достатъчно патриархът да стигне до параклиса, да е претърсен за кибрит от полицията(естествено без да намери кибрит или запалка), да се помоли и... да се самозапалят фитилите на свещите.Случвало се е свещите да се самозапалят преди патриарха да е стигнал до параклиса... :))))
95
8
 
5
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Ще дойде ден, когато цивилизованият свят основан на Римско право, сенати, лат азбука или кирилица, китайска, и т.н (визите падат, начално обединение - ЕС), - ЕС, Русия, САЩ, Австралия, ще се обединят в новата Римска Империя. Хората ще са забравили самоубийствения мозъчен вирус, с който евреите подлъгаха римляните 1 / 4 от човечеството да се кланят на еврейски цар-зомби, да си дават и другата буза, да са овце и жертви. Хората ще оценяват един друг само според РЕАЛНИТЕ им качества. Тогава човешките качества-посоки към прераждане в окончателното ниво след разума (материя и енергия -> живот -> разум -> рай и величие), отново ще са издигнати в култ. И специално 2 от тях - чувството за справедливост (Темида) и силата да раздаваш такава (Марс-отмъстител). Тогава ислямските *** ще си плащат за миналото.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Невежеството е блаженство!
93
7
 
10
 
! Отговори
панито преди 12 години
Господи смили се над всички неверници те не знаят цялото зло което вършат!
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво днес.бг , много хубава празнична новина .. Честит Празник на всички !
91
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от коментарите надолу ясно защо бг народ е на това диридже .. и все по-зле ще ставате . много неща се определят от мисленето на човек и отношението към това в което вярва, защото вярата е фундамент който определя мирогледа - а българите са скапан народ , окаян и мизерен защото не вярват в доброто - свикнали са само да ругаят и оплюват дори най-светлия ден като Великден ! еми викога няма да се оправите
90
9
 
5
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Аз като пожарникар мога да загася всяко огънче. Независимо дали е символ на вяра,надежда и любов или е от фас.Нямате проблеми Йерусалимци. Само ме викнете да управлявам.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много се радвам на този ден. Днес всички ме поздравяват и ми се мазнят лицемерно.През другите дни ме псуват, викат ми селянин,*** от къде си се пръкнал и подобни несправедливи към мен обвинения.От селанчето в Софето (Englishman in NewYork)
88
7
 
15
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Странна работа е това. Огъня слизал от планината, но се крият в пещерата да го вземат? Едно чудо трява да е публично. Не само за изманиците!
87
15
 
7
 
! Отговори
RIP преди 12 години
"Десетки хиляди вярващи се събраха в храма на Божи гроб "Требваше да напишете, че Бог е умрел и са го погребали. Е те тва е новина. Не за некви огньове и други простотии.
86
12
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Като чета коментарите, за сетен път се убеждавам, че 90 на сто от нас българите са *** и никога няма да имаме възход, за нас е нужна само диктатура и Господ не ни помага защото сме атеисти, безскрупулни лъжци и крадци !
85
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ БОГОХУЛСТВАЙТЕ, НЕВЕРНИЦИ!
84
13
 
16
 
! Отговори
мафия в черно преди 12 години
Колко заблудени хора има на то свят...как може да вярват в тия глупости..това са митове и легенди,,а поповете само това чакат, да правят бързи пачки .
83
5
 
18
 
! Отговори
Усмивка преди 12 години
Слава на Бога!Нека Бог ни пази и ни закриля! Най-вече от самите нас...
82
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Към 101, правилно мислите. Някога покойния карикатурист Борис Димовски отговори - защо Българите сме толкова различни, ами който не е минал от тук, само той не си е посял семето тук, Кумани, Татари, Византийци, Турци и кой ли не, ето това прави Българите различни и затова не сме обединени като нация !
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Попът в с.Кортен е ***!
80
13
 
10
 
! Отговори
Schutstaffel преди 12 години
Единствения благодатен огън за мен е този, във термоядрените реакции на нашата звезда. Господ има, но това не е Буда,нито Христос, нито Мохамед.
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
>> 106, ти откъде знаеш, че твоята е на 13,4 млрд. години? Имало ли е свидетели тогава?Аз съм свидетел. Други въпроси?
78
4
 
2
 
! Отговори
vivian преди 12 години
106, ти откъде знаеш, че твоята е на 13,4 млрд. години? Имало ли е свидетели тогава?
77
7
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Въпрос: И с какво вашата мимолетна милисекундна религия на 2000 години превъзхожда моята от 13.4 милиарда години? Отговор: С по-малко гънки по мозъка.