Американецът Джим Йон Ким е новият президент на Световната банка

Издигането на кандидатурата му беше неочаквано дори за специалистите
17 апр 2012 08:12, Елка Василева
9
Американецът Джим Йон Ким е новият президент на Световната банка
Новият президент на Световната банка Джим Йон Ким. Снимка: Reuters

Американецът Джим Йон Ким беше избран за президент на Световната банка, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике, разпространено от банката след съвещание на 25-членния Съвет на директорите.

52-годишният лекар и антрополог с корейски произход Ким беше предпочетен пред жена - нигерийския министър на финансите Нгози Оконджо-Ивеала.

Приемникът на Робърт Зелик ще встъпи в длъжност на 1 юли с петгодишен мандат, през който ще ръководи всички институции от групата на Световната банка, в това число Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

С избирането на Ким остава в сила неписаната традиция, според която от основаването й до днес банката се оглавява от американци, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Досега Джим Йон Ким не е работил нито в американското правителство, нито в ръководството на големи международни организации като Световната банка. В последно време той оглавяваше колежа Дартмут в САЩ, а преди това ръководеше катедра в Харвард, отдел в Световната здравна организация (СЗО), а също неправителствената организация "Партньори в здравеопазването".

Издигането на кандидатурата на Ким беше неочаквано дори за специалистите, поради което той извърши опознавателни пътувания до множество страни.

Освен него и нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала за поста претендираше и колумбийският икономист, бивш министър на финансите и държавния кредит на страната си Хосе Антонио Окампо, който обаче се отказа, обявявайки подкрепата си за кандидатурата Оконджо-Ивеала, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
32
 
! Отговори
южнокореец преди 11 години
Американизиран южнокореец. Интересно е, че го подкрепиха държавите от БРИКС.
6
8
 
37
 
! Отговори
Наш си преди 11 години
Поредния Puppet
5
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чичо Митко ако не знаеш Щатите са дом за народите от целия свят и всеки един от тях включително и нашите българи са горди че са граждани на САЩ.
4
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президентът на СБ е винаги американец.Но там служат и *** като Дянков, изпратени да попилеят България!
3
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този лекар и антрополог дали ще схване каква световна криза още ни готвят американците?
2
8
 
35
 
! Отговори
мим преди 11 години
Нито е американец,нито има идея от финанси.Затова светът е на това дередже,щото ни управляват хора,дето идея си нямат от нищо.
1
8
 
36
 
! Отговори
Den Haag преди 11 години
Tova oznachava che nema da ima promqna na svetovnata bankova politika.