Терористът от "Таймс скуер" хванат по самолетния му билет

19 вида лични данни ще дават европейците, които пътуват за САЩ
21 апр 2012 08:53,
41
Терористът от "Таймс скуер" хванат по самолетния му билет
Снимка: Reuters

Терористът, който през 2010 г. планираше да взриви един от най-многолюдните площади в Ню Йорк - "Таймс скуер", е бил заловен благодарение на данните, които авиокомпаниите предоставят на американските власти за пътниците си. Антетерористичните органи вече знаели самоличността на атентатора, но не можели да го локализират. Благодарение на телефонния номер, който той дал при резервацията на билета си, с който възнамерявал до избяга след взрива, той бил заловен, докато се качвал на самолета.

Американските власти цитират поне още два случая, при които атентати са предотвратени чрез използването на пътническите досиета.

Страховете от тероризъм и връщането на визите бяха водещите мотиви на членовете на Европейския парламент, които през седмицата одобриха ново споразумение със САЩ за предоставянето на 19 вида лични данни за пътниците на излитащи към Северна Америка самолети.

Сред тях са имена, телефони, адреси, номера на кредитни карти, предпочитания за храна и място в самолета, сведения за промяна и анулиране на резервация, данни за багажа, за използване на бонуси от авиокомпаниите и дори за пазаруването от безмитните магазини на летищата.

Новото споразумение ще замени действащ от 2007 г. договор със същото предназначение. Според Европейската комисия, която преговаряше по него от името на ЕС, новото споразумение дава повече гаранции за защитата на личните данни на гражданите. Например информацията може да се използва само за разследване на тероризъм и престъпления, предвиждащи повече от 3 г. затвор.

Чувствителна информация като сексуална ориентация, религиозни убеждения и здравословно състояние ще се използва само при изключителни случаи. Шест месеца след пътуването имената на пътниците ще се скриват, но досиетата им могат да бъдат "съживявани" с разрешение на висшестоящи служители.

Евродепутатите изразиха опасения, че новото споразумение позволява данните на пътниците да се пазят 15 г., но не задължава американските власти да ги изтриват. При евентуална злоупотреба с личната им информация, европейските граждани ще могат да се оплакват и търсят компенсации само пред американски съд.

Въпреки резервите си евродепутатите подкрепиха споразумението, което блокираха преди 2 г. Основният мотив беше, че САЩ така или иначе вземат данните от авиокомпаниите и имат двустранни договорки с повечето страни-членки за предоставянето им. По-добре да сме наясно с правилата, по които става това, отколкото да сме в неизвестност за условията, при които се договарят страните членки, заявиха те.

Някои депутати заплашиха с връщане на визите за САЩ и с огромни опашки по летищата. Докладчикът на парламента Софи Инт Велт, която настояваше за вето, съобщи че Катар, Корея и Япония вече са поискали от европейските авиокомпании също да им предоставят личните данни на пасажерите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Единственото нещо в което Щатите са водещи е производството на оръжия и долари и войни.Във всички останали области така нареченото им "водачество" е въздух под налягане.
36
4
 
6
 
! Отговори
гурбетчия до 38 преди 11 години
Сакън не казвай подобни неща ! Ти кво искаш ,да ме върнат да мизерувам заедно с тебе в Бг.?! Ще се самоубия ,но няма да се върна ,и ще го направя публично ,ще предупредя пресата и ще отида пред българското посолство в Берлин ,ще се полея с бензин и ще се запаля ,но няма да се върна в Бг. ! Страдай си ти там в родината !
35
4
 
1
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
абе *** ако ЕС въведе такива мерки тебе ще те пратят да се гъзиш пред джамията в кърджали
34
0
 
1
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Не знаех,че днешните терористи били толкова ***!Да живее Usrael......................
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 33 Den Haag Да Щатите са създадени от емигранти , но много от тях са вече 10 поколение и макар , че коренът им европейски , африкански или азиатски , тяхна Родина е Америка , естествено че Европа е люлката на съвременната циливизация , но Щатите са нейното най-талантливо дете и в последните 100 години са водещата световна сила във всики области на живота.
32
5
 
11
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Дано и ЕС да въведе такива изисквания за всички идващи тук ,независимо откъде идват ! А този ,който е с чиста съвест ,няма от какво да се притеснява ,че властите имали инфо за него! Аз когато съм решил до отида в САЩ , американците ако ще 10 ДНК да ми искат ,20 снимка на ириса на очите ми и пр. ,това не ме притеснява ! Да му мислят терористите и хората,които отиват да обират банкомати!
31
5
 
6
 
! Отговори
me преди 11 години
Като някой ми напише "сигурността на полетите трябва да се гарантира" ми е много смешен. Самолетът е летяща цистерна за гориво, с толкова много компоненти които да дадат фира, че самозваните терористчета са най-малкия проблем. А и човек винаги може да надцака системата ако иска. Въпросът е, че точно заради разни страхливци ни се нарушават правата, в името на несъществуваща сигурност. Сигурността на полета и в момента е на достатъчно високо ниво. Всичко останало е съдба. А в САЩ няма да отида!
30
3
 
7
 
! Отговори
Den Haag преди 11 години
До 31 , 32Стойте си в САЩ ,щом толкова ви харесва, само не пишете че сте в цивилизована държава.Европа е майка на цивилизацията.Нали знам каква е целта на всички емигранти в САЩ, да изкарат пенсия, спестят и обратно.при срещите си само това се говори, кой колко изкарал, спестил, накупил , и кога ще се връща в България.но същото правят южноамериканците, азиатците.Само започването на война може да отвори вратите на фабриките и даде работа на американците.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 29 винаги в историята на човечеството е имало водеща страна , която е била символ на циливизацията и към която са се стремяли останалите народи , естествено са и завиждали и мразели . Римляните са имали поговрка : нека ни мразят по-добре е че се страхуват от нас . Не можеш да бъдеш водеща сила без да имаш сериозна армия , така е устроен човека за съжаление.
28
5
 
4
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Ц-ц, ужас и безумие. Не стига, че 95% от пишещите тука никога не са стъпвали в САЩ (няма и да им се случи), ами и винаги са най-компетентни как е там. Ах, майко Русия! Мисля да отида да положа цветя покрай руското консулство след малко, че и без друго ми е по път :)
27
5
 
7
 
! Отговори
гурбетчия до 21 преди 11 години
Момче ,не сънувай с отворени очи!На тъпотиите ,които си писал може да повярва само неинформиран или по-точно зле информиран или сляп човек!А наивните патриоти дори и да знаят,че лъжеш ,пак ще ти поставят плюсове ,просто мозъците им са манипулирани до такава степен,че вече едва ли не ,вярват,че Бг. е най-добрата за живеене страна!Та в интерес на истината Бг.може да се сравнява само с Албания,дори в някои неща е по-зле и от нея!Много скитах по света ,много мъки съм видял,но като в Бг. не съм видял
26
2
 
13
 
! Отговори
Безработен до 27 преди 11 години
Да , за съжаление се съгласявам с теб! Много си прав , като казваш да се притеснявам , и аз се притеснявам , защото днес горивото ми е 1,44 ? за литър а САЩ гъделичка икономиката си с някакви два три долара за галон! Притеснявам се какво ще стане, след като се бъркат в нашите вътрешни работи, притеснявам се докога ще се държат като собственици на планета , притеснявам се от евентуална война с Иран, за която не се знае какви размери ще заеме! Да те са един безработен с автомат !!!
25
7
 
15
 
! Отговори
$ преди 11 години
За всичко това са виновни Щатите. Заради войнствената им политика на заграбване на природни богатства и намеса във вътрешните им работи, колко държави им се точат, като се почне от Виетнам и се стигне до Иран.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До безработен. САЩ са балонна икономика, ***, но със НАЙ-ГОЛЯМА АРМИЯ в света. Тъй че ти му мисли, не те. САЩ са безработен с автомат ..... това си е страшно.
23
5
 
18
 
! Отговори
Безработен преди 11 години
Най голямата балонна икономика и най бедната държава в света, имайки в предвид външния им дълг, САЩ, продължава да навлича гнева на обикновените хора не само в Азия, Близкия Изток, но вече и в Европа! Оградили са се като кокоши курник с огради и всеки неудобен е терорист !Политиката им на заграбване на природните блага на останалия свят, обаче не спира Китай да ги притиска с икономиката си и от там идва проблема с петролния договора на Китай с Иран!САЩ СА СВЕТОВЕН *** !!!
22
3
 
11
 
! Отговори
Den Haag преди 11 години
Бил съм и съм разочарован от щатите.Много места посетих .Контрастът е по голям от Москва и зад Уралието.От цъфтящ Ню Йорк до щати където има пътища по лоши от българските.Сте си стоя в Холандия, тука е по добре.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз нямам толкова лични данни,бе!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да до д....Никви данни за тях!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това го правят,защото са осъзнали,че целият свят вече ги мрази!!!
18
4
 
23
 
! Отговори
Беше рай сега не е ! преди 11 години
много сте се объркали честно роден съм в САЩ дядо ми е избягал там още през 70те заедно с майка ми баща ми отива по-късно вече са разделени през 2000 баща ми решава да се прибере сега живеем 2 пъти по-добре от майка ми и от дядо ми които се опитват да продадът къщатата си и да се връщат, но в тази криза не им се получава едвам едвам успяват да си изкарат пари майка ми работеше в хотел който след кризата фалира аз трябва да им пращам пари и лекарства за дядо ми така че не си мислете че там е рай.