Роднините ме зарязаха след убийствата, жалва се Брайвик

Зная, че има опасност да свърша в клиника за луди, призна терористът
23 апр 2012 19:56,
51
Роднините ме зарязаха след убийствата, жалва се Брайвик
Андерш Брайвик Снимка: Reuters

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който призна, че е убил 77 души в Норвегия, сравни днес болката, причинена на семействата на неговите жертви, със собственото си положение. Той каза, че е загубил връзка с приятелите и семейството си след нападенията от 22 юли, предаде Асошиейтед прес.

33-годишният Брайвик не показа никакво разкаяние, докато даваше шокиращите си показания. Той нарече убийствата необходими и сравни мъката на хората, загубили свои близки, с това, че е бил отхвърлен от собствените си роднини.

"Единствената разлика бе, че в моя случай става дума за собствен избор", каза той. Брайвик призна за залагането на бомбата и стрелбата в летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, но отказа да поеме вина за деянията си, тъй като според него жертвите му са изневерили на собствената си страна, като са одобрявали имиграцията.

Още по темата

Дори защитата му твърди, че няма никакъв шанс той да бъде оправдан, така че главният въпрос е на процеса да бъде изяснено дали Брайвик е невменяем.

При два психиатрични експертизи се стигна до противоположни изводи. Самият Брайвик твърди, че е вменяем и обвинява прокурорите, че се опитват да го изкарат ненормален. "Зная, че има опасност да свърша в клиника за луди, и ще направя всичко възможно, за да избегна това", каза той пред съда.

Десният екстремист се извини на семействата на минувачите, убити или ранени при експлозията на бомбата, заложена от него на 22 юли 2011 г. пред сградата на правителството в Осло.

На въпрос на прокурора дали се извинява и на семействата на останалите жертви, избити при експлозията или загинали в летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, Брайвик отвърна отрицателно. Според него тези убийства са били жестоки, но необходими, защото 44 от 69-те убити на острова са работели за младежката организация на Работническата партия, което ги правело "легитимни мишени", а лагерът бил за политическа агитация.

Ако бъде признат за вменяем, Брайвик може да получи 21 години затвор, макар че може да остане и по-дълго в затвора, ако бъде преценен като опасност за обществото. Ако бъде осъден на психиатрични грижи, на теория той може да бъде освободен, когато се прецени, че вече не е психопат и опасен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази омраза е насочена и към нас (бай *** на европа). Скандинавците ни ненавиждат!
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делото на този *** ще продължи 10 едмици , 2.5 месеца и всеки ден ли ще ни атакуват от днес.бг с тази откачалка
34
2
 
1
 
! Отговори
88 преди 11 години
A as misle che nai dobre shte e da doidi nekav kato tozi v balgarskia parlament,Kakvo tolkos sa ste zaeli sas musulmanite vie mnogo dobre znaete che po tselia sviat ima vsiakakvi nasii .TA bili musulmani,ta hristiani,ta katolitsi ,,,,vav vsiaka nasia si ima i dobri hora i loshi hora,
33
2
 
8
 
! Отговори
Латински преди 11 години
В резултат на джипсинизацията без граници в ЕВРОПА, днес вулгарно се е променил класическият смисъл на старомодните обременяващи граматически правила на писмените и говорими езици и се е наложила все по модната тенденция да се ползват и говорят свободно най различни граматически неправилни неодиалекти и чужди наречия от цял свят,като форма на протест срещу установите някога правила от миналия век и израз на еманципираната и достъпна за всички свобода! А Брайвик е бил по консервативен и изостанал и още от ученик е учил и държал много на правилата в ГРАМАТИКА и чистотата на думите в родния език!
32
2
 
7
 
! Отговори
исс преди 11 години
21 години затвор за 70 убити??? Ама това сериозно ли е???
31
3
 
3
 
! Отговори
dynamo преди 11 години
Като гледам очите на охранителите около него не мисля, че ще доживее клиника...
30
5
 
2
 
! Отговори
КГБ преди 11 години
Освободить НЕМЕДЛЕННО!!!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕВИНЕН!!!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ela v BG i bulgarskiqt sad shte te opravdae.
27
11
 
1
 
! Отговори
da преди 11 години
Крайно тесен ли си, или просто крайно глупав?
26
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TRAGNAL NORWEGIYA DA OPRAVIYA BAY TI GANYO
25
7
 
9
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Като гледам отдолу какви "умозаключения" са се нароили, какви призиви, какъв ксенофобски екстаз на самопровъзгласили се за някаква форма на арийци и християнфундаменталисти люде, та чак свят ми се завива....с едно изречение - магаретата си заслужават камшика...
24
7
 
4
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
е, целта е постигната - медите превърнаха този *** в герой за лапнишарани и мъченик на нелепа кауза:)...фашизация, фашизация и пак фашизация...а после обяснявайте, че либерализмът не носел фашизъм...
23
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В онова скандинавско супер развито и богато общество,където всеки работи и животът е като швейцарски часовник и ...изведнъж започват да се настаняват някакви си с коренно различна култура, да крадат, да продават дрога, да се размножават като мравки, да лежат на социални помощи и да ядат парите на хората и да си правят джамии...И Норвегия не е единствена. какво да каже най-черната евро република Франция. Хората протестират а правителствата си траят,това е.Ама докога.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде стига сте ни навирали под носа този психопатголяма медийна звезда се извъдиама като има кой да му цитира простотиите
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bg.wikipedia.org/wiki/Видове_смъртно_наказание
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лесно му е на тоз, понеже знае, че нищо кой-знае колко лошо няма да му се случи.Ама ако се беше родил преди един или два века ...bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Появата на Брайвик,колкото и жестоко да е неговото деяние, не е случайна.Европейските "либерали" много добре я знаят- застрашителната ислямизация на Европа. Интересно какво ли ще се случи, ако тълпи християни нахлуят в Афганистан, Катар,Иран,Саудитска Арабия,Турция и започнат да създават квартали и да строят църкви. Познайте отведнъж какво ще се случи? Такива като Брайвик ще ги изтрепят и държавата няма да ги пипне с пръст. Проблемът е много сложен.
18
3
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
***.НЯМА ЛИ ЗА КАКВО ДА ПИШЕТЕ...
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам приятел ,който живее в Норвегия,а преди това и в Швеция. ТОЙ ми сподели,че 80% от тамощното население одобрява деиствията му само,че негласно.Там *** са ги превзели,както на нас са ни превзели югоизточна България,Човека ми призна,че ако тука стане така дори и ние не бихме ги търпели.