26 години от най-мащабната техногенна авария

Чернобил опроверга, че в енергетиката има само "мирен атом"
Обновена: 26 апр 2012 08:26 | 26 апр 2012 08:19, Елка Василева
113
26 години от най-мащабната техногенна авария
Навършват се 26 години от аварията в Чернобилската АЕЦ. Снимка: Reuters

Днес се навършват 26 години от Чернобилската катастрофа - една от най-трагичните страници в най-новата история на човечеството.

Вече над четвърт век световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом", пише ИТАР-ТАСС.

В Чернобилската АЕЦ и редица украински градове днес предстоят прояви, които ще напомнят за катастрофата и за хората, успели да локализират ужасните последици с цената на невероятни усилия, а често и с цената на живота си.

В Киев ще има възпоменателни богослужения, митинги, ще бъдат положени цветя пред мемориални комплекси и паметни плочи.

Президентът Виктор Янукович ще посети атомната централа, за да участва в церемония по повод започващото изграждане на нов похлупак над саркофага над авариралия реактор. Очаква се съоръжението да бъде построено до 2016 г. за 935 млн. евро - средствата бяха събрани на донорска конференция миналата година.

Украинското правителство разглежда концепция, която предвижда някои площи край централата да бъдат използвани за стопански нужди. Вече се очертава "да вдъхнем живот в опустелите и безжизнени територии, градове и селища" в Чернобилската зона на отчуждение, заяви премиерът Микола Азаров.

Държавата ще продължи да подкрепя гражданите, пострадали от аварията, и ще повишава социалните плащания за тях, но "още няма сили да изплаща на чернобилци" пенсиите в размера, определен от съда, заяви по-рано вицепремиерът и социален министър Сергий Тигипко. Несъгласните с тази позиция украинци се очаква да
излязат днес на протест пред сградата на правителството в Киев.

Държавна програма в Украйна предвижда Чернобилската АЕЦ да бъде изцяло изведена от експлоатация до 2065 г., напомня агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
34
 
7
 
! Отговори
Гриша Филипов преди 11 години
Другари ,не е станало нищо страшно ... Гризкайте си марулите и гласувайте за нашите последователи Станишев и Първанов
58
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравения за коментар 60. Великолепен. Толкова много истина само в няколко изречения. Радвам се, че все още има будни граждани. Още веднъж поздравления за невероятният коментар.
57
47
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Абе истино ***, стига си писал едно и също!И стига си обиждал, единственият *** и селянин тук си ти!
56
43
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Поклон на хилядите отдали живота си в тази трагедия. Дано поне днес опозицията,да не говори за атомни централи.
55
44
 
5
 
! Отговори
истината преди 11 години
еми много ясно, че няма да ви кажат и ще скрият за случилото се. Какви сте вие, че да ви казват? Какви са били бащите ви? Никакви. Едни жалки колхозни селяни. От къде на къде имате претенции да ви казват каквото и да било? Нещастници.
54
15
 
49
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Прав си Ник, но червената мафия от 9 септември 1944 г до сега не мисли така!На нея не и пука за простолюдието, а за своите деца и внуци ще се погрижи, ако стане нещо!Сега очаквам много минуси от червеното ***!
53
28
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 11 години
Еми явно правят каквото си искат и могат да си го позволят. Ти какво? Май завиждаш, че ти не можеш като тях. Хахахаха колко си жалък и безсилен. И наистина кой беше ти, че властта да ти казва каквото и да било. Ай сиктир от тука синко.
52
26
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Козлодуиски брег бум.
51
17
 
4
 
! Отговори
До безмерна наглост преди 11 години
А кой беше ти, че да ти казват каквото и да било? Жалък анонимен колхозен селянин. Аре чиба, псе. За какъв се помисли, че и искаш да ти казват. Бъди благодарен, че не са те метнали жив за храна на дивите прасета в Белене. Не стига, че са те пощадили, ами и хленчиш. Нагъл ***. Аре чиба псе краставо.
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
овце манипулирани от платени медии и драскачи. това е българския народ. не виждам изход поне 50 години още. докато не се подмени целия "партиен елит" няма как да стане.
49
20
 
9
 
! Отговори
ник преди 11 години
Къде са феновете на атомната енергетика? Нека да ви предоставя за коментар само един факт: при атомните реактори се произвежда един от най-опасните радиоактивни елементи - Плутоний 94, който иначе не съществува на Земята, той се саморазпада наполовина за време около 25 000 години, досега е произведено вече около 1400 тона, КОЙ ни дава право да завещаваме това на бъдещите поколения????
48
15
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Този, който са го поставили да пише минуси, едва ли има представа за какво става въпрос!Едва ли е бил роден по време на аварията!
47
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да знаеш колко ме интересуват плюсове и минуси само ... не мога да заспя вечер ако не съм получил поне 10 плюса.жалка картинка сте. и настина кои бяхте пък вие, че да ви се казва за аварията ?! вашата работа е да сте във стадото в което сте и сега и да работите за слава и за благото на родината.злобей и хейтвай до насита, но това няма да промени положението ви.
46
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
29-ти най-добрият.
45
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравления за коментар 29. Една дума - "ВЕЛИК"
44
15
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
Е толкова ли не разбрахте, че този с минусите е един и това е ***. Няма какво да прави рано сутрин и нарочно поставя минуси мислейки си, че на някой му пука.
43
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички сте абсолютно компетентни в даването на минуси. Но едно аргументирано мнение не видях до момента.Обаче ако напиша "трагедия", "мир на праха на пожарникари и т.н." ще получа 23895 плюса.Колко сте повърхностни, ограничени и лицемерни само не е истина.
42
12
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
29-ти за Президент. :)))) Най-добрият коментар в тази статия. Поздравления и аз мисля като теб.
41
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурно всички даващи минуси тук ако случайно сте били в централата тогава щяхте да предотвратите аварията нали ?! не се и съмнявам във вас г-да и г-жи всезнаещи !!Сигурно можете да спрете и глобалното затопляне нали ?! ***
40
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неправилно разсъждавате за Чернобил. Системата за защита четири пъти е предупреждавала да не се предприемат действия по изключване, въпреки това дежурните са предприели строго забранени действия. Не централата е виновна, а този който е наредил да се изключват съответните системи. Това обаче го пише само в секретния доклад. За мен Чернобил и един добре направен терористичен акт финансиран щедро от заинтересовани. Поклон пред паметта на загиналите. Истината ще остане там където е.