Путин положи клетва като президент на Русия

"Ще постигнем успех, ако бъдем сплотен народ, ако ценим своето отечество"
Обновена: 7 май 2012 14:48 | 7 май 2012 12:33, Елка Василева
138

Снимка: Reuters

 

Владимир Путин положи клетва пред народа на Русия като президент на страната.

С дясната си ръка върху конституцията новият държавен глава се закле да спазва и брани като президент на Руската федерация правата и свободите на всеки човек и гражданин, да спазва и защитава основния закон, сигурността и целостта на държавата, вярно да служи на своя народ.

Екземплярът от конституцията на Русия, върху който се закле Владимир Путин, е изготвен специално за церемонията по встъпване в длъжност на руския президент през 1993 г. и оттогава се използва всеки път, когато полага клетва поредният държавен глава. Този път обаче в текста бяха внесени промени, по-специално във връзка с увеличения на шест години президентски мандат.

Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Русия, обяви председателят на Конституционния съд Владимир Зоркин, след като новият държавен глава положи клетва и прие президентския знак от своя предшественик на поста Дмитрий Медведев.

Новият президент и главнокомандващ въоръжените сили бе благословен от руския патриарх Кирил. Връчено му бе и "ядреното куфарче" с кодовете за изстрелване на руските стратегически ракети.

Близките години ще са решаващи за съдбата на Русия за десетилетия напред, заяви Владимир Путин. "Очаква ни нов етап от развитието, задачи от ново равнище, качество и мащаб", изтъкна той.

Още по темата

Именно развитието на Русия в близките години ще осигури възможност да бъдат положени основите, върху които ще почива животът на идните поколения и историческата перспектива на държавата. "Това зависи именно от нас, от усилията ни да опазим народа и да подкрепяме семействата, от дейността ни за овладяване на страната от Балтика до Тихия океан", заяви президентът.

"Ще постигнем успех, ако бъдем сплотен народ, ако ценим своето отечество", подчерта Владимир Путин.

Путин обеща да направи всичко възможно да оправдае доверието на гражданите на Русия. „Встъпвайки в длъжност президент на Руската Федерация, разбирам цялата своя отговорност пред родината. Нейните интереси, сигурността, благополучието на гражданите винаги са били и винаги ще бъдат за мен над всичко. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани”, каза Путин.

„Смятам за смисъл на целия си живот и свой дълг да служа на отечеството, нашата родина, подкрепата на което ме е вдъхновявала и ми е помагала в най-трудните и сложни задачи”, подчерта президентът.

Сред гостите на церемонията бяха бившият италиански премиер Силвио Берлускони и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Лични приятели на Владимир Путин, те пристигнаха заедно в Големия кремълски дворец и изслушаха в превод обръщенията на Путин и на Медведев. Според някои медии е бил поканен и Арнолд Шварценегер, личен приятел на Медведев, който обаче не бе забелязан сред гостите.

Путин вече бе президент на Русия от 2000 до 2008 г. Поради четиригодишния интервал между втория и третия си мандат той е вторият и същевременно четвъртият държавен глава на Руската федерация.

Над 80 активисти на опозицията бяха задържани междувременно в центъра на Москва при опит да проведат неразрешени акции.

По-рано в социалните мрежи се появиха призиви за организиране на флашмобове в центъра на Москва и по маршрута на президентския кортеж в знак на протест срещу поемането на висшия пост от Владимир Путин. От време на време на московските булеварди се събират малобройни групи от протестиращи, както и активисти на прокремълски движения, които скандират: "Путин обича всички!".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Пожелавам на Путин успех ,като президент.Стига са говорили по адрес на Русия,много някой иската да я унищожат,но няма да стане тяхната.
114
1
 
0
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Стига бе!!! Путин разбрал, че ви е верни негови подани.
113
0
 
7
 
! Отговори
факт преди 11 години
най силната фигура в световен мащаб.успех на братска русия!!!
112
0
 
8
 
! Отговори
д преди 11 години
Плитък гроб и негърски *** за всички, които мразят Русия и България!П.С.: *** да не ми трият мнението, защото не е толкова крайно - все пак нашите СДС-арчета си падат по големи черни членове и за това всички СДС-ари, които знам ходят на почивка дето има черни, така и жените им и синчетата им остават доволни!
111
4
 
1
 
! Отговори
Nas преди 11 години
3 tata svetovna sega 6te doide toi za tova doide pak na vlast da stane voinata
110
1
 
10
 
! Отговори
Бесарабски българин преди 11 години
Горбачев си работи в САЩ и си получава мръсни парички.... Той е национал предател!!!
109
2
 
10
 
! Отговори
Бесарабски българин преди 11 години
Да живее руско-българско приятелство!!!! Само Русия ни помагала и ни помага! Трябва да избием всички русофоби!!!
108
7
 
2
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
Цирк Демокронично Русия отвори за пореден път врати. Клоуните са все същите, номерата им до болка познати на пияното население, но то им ръкопляскаДа живее водката и червеният ботуш!
107
1
 
2
 
! Отговори
до шистов поданик122 преди 11 години
Дали Обама ще разбере иронията ти ? Може и да си помисли ,че го изоставяш .
106
0
 
2
 
! Отговори
до 121 преди 11 години
Щом не вярваш на мен, а и за тези дето ти слагат плюсчета, напишете монархия в нета и се образовайте.
105
5
 
6
 
! Отговори
Стан преди 11 години
много интересно? най-великия човек не живее в родината си, а в чужбина. защо ли? няма, да те карам много да мислиш. ще го кажа само на теб. Горбачов живее в чужбина, защото ако се върне в Русия, ще му отрежат топките.
104
5
 
8
 
! Отговори
газов поданик преди 11 години
Поклон пред Негово Височество - Цар Владимир V Ленинградски! Да Го дари Господ с дълъг живот и успешно царуване в доживотния ме мандат. Цар Дмитрий е мъртъв, да живее Цар Владимир V!!!
103
2
 
4
 
! Отговори
do 118 преди 11 години
Англия няма конституция, за каква конституционна монархия говориш ..................
102
2
 
11
 
! Отговори
Stanimir преди 11 години
DANO PUTIN VUZRODI NOVIOQT MODEREN TEHNOLOGI4EN SSSR !
101
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
му ха ха днес излязли няколко стотин седерасчета -американогилски гейчета да крещят срещу Путин и много от тях били арестувани и им е връчена призовка за армията така се прави
100
2
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Прочети ти, Обединеното Кралство фигурира както в парламентарна монархия, така и в конституционна.
99
4
 
29
 
! Отговори
Р29РМУ-2 преди 11 години
Поздрави от България Владимир Владимирович!!! Успех на Вас и руският народ, избавил ни от 500-тин годишно робство! Нека в този мандат Русия се превърне в могъща страна стъпила на два континента, страна с тежка дума в световната политика! Всички, които поглеждат лакомо на огромните руски природни богатства, трябва да си спомнят какво се случи с Наполеон, Хитлер и още знайни и незнайни мераклии. Що се отнася до т.н. несистемна опозиция - "весна пришла и болото засохло" !!!
98
11
 
2
 
! Отговори
Ben Gan преди 11 години
Този е вечен, като Лили Иванова. Да не и е брат?
97
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УСПЕХ НА ВЛАДИМИР ПУТИН И НЕКА БОГ ДА ГО ПАЗИ ТОВА Е ЧОВЕКА ,КОЙТО ЩЕ ОТЪРВЕ СВЕТЪТ ОТ ЦИОНИСТКАТА САТАНИНСКА БАНКЕРО -МАСОНСКА ГЛОБАЛИСТКА ЧУМА
96
3
 
26
 
! Отговори
Само Путин преди 11 години
ПОЗДРАВЛЯЮ ВСЕХ С ВОЗВРАЩЕНИЕМ ЛЮБИМОГО ПРЕЗИДЕНТА РОСИИ ВЛАДИМИРА ВЛАДИМИРОВИЧА ПУТИНА!!!