Банките се подготвят за връщане на драхмата

Зад кулисите подобни планове се правят от 2009 г.
Обновена: 11 май 2012 14:49 | 11 май 2012 14:49, Елка Василева
87
Банките се подготвят за връщане на драхмата
Някои банки не са изтрили драхмата от системите си. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Банките тихо се подготвят да започнат работа с нова гръцка валута, пише Ройтерс.

Някои банки никога не са изтривали драхмата от системите си, въпреки че Гърция въведе еврото преди повече от десет години и ще бъдат готови за прехода, ако дълговите проблеми принудят Атина да се върне към националната си валута.

От разпадането на Съветския съюз, което доведе до създаване на валути като естонската крона и казахстанското тенге, до въвеждането на еврото, банките имат доста голям опит в пренастройването на системите си към нови валути, посочва БТА.

Зад кулисите подобни планове се правят, откакто през 2009 г. в Гърция избухна европейската дългова криза, посочва американски експерт.

"Много компании, най-вече в Европа, но също и тук (в САЩ - бел. р.), отдавна се готвят за това. Идеята за излизане на Гърция от еврозоната не е нова идея", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Гърциябанкидрахма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
ех Иване..опитваш се да ограмотиш ***..колко хора мислиш ще разберат този филм? на повечето тука мечтата им е да гледат гърците, македонците и сърбите да се гърчат..
74
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Гледайте "Катастройка" от 2012 г.
73
1
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
хаххаа демократичен наивник си брато...че и си вЕрваш:)))))
72
3
 
6
 
! Отговори
до №80,№79 преди 11 години
Къде,другари,бяхте вие на 10.11.1989г.?Къде бяхте като сваляха Тошо и отменяха чл.1?Защо тогава не излязохте на митинг в подкрепа на социализма и комунизма?Или ви се щеше да смените жигулите с БМВ-та,ТЕМП-овете със Сонита и ВЕФ-овете със Саньота.Всички знаехте какви блага ползват капиталистите,ама никой не ви каза как се трудят хората за тия блага май.Сами сте си виновни!Тука в момента е периода на вълчия капитализъм-него на Запад са го преживели още в 19 век.Ще го преживеем и ние,или децата ни.
71
3
 
14
 
! Отговори
Мдааа! преди 11 години
Три пъти по-скъп ток от италианския, най-скъпите лекарства в европа...и нищожна цена на човешки живот.Нали искахте Европа бре...искахте демокрация.Имате я. Да ви е честита.Пътувайте по света, радвайте се на безвизоите си екстри...ама преди това трябва да се нахраните, да си платите тока, водата, рекета на мутрите във властта, да се преборите с бюрокрацията,да цакнете на доктора, на даскала и чак след това ако нещо остане да се израдвате на сполетялата ви като удар от ясно небе демокрация.
70
5
 
26
 
! Отговори
Статистик преди 11 години
Понеже помня и "онова" време преди 9-ти ноември, и това сегашното европейско и уж демократично(дрън, дрън) ще си позволя да констатирам, че за 22 години демокрация се върнахме 100 години назад, и двадесет настрани по отношение на стандарт и спокойствие на живот.Станахме нация от изродени екземпляри, без ценности, памет и морал.За празния хладилник, скъпотията, самоубийствата от отчаяние, за унизените ни родители и прокудените ни деца не ми се ще да говоря.Да ви е честита Европата хора!
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Махни по една нула поне и ще си горе долу точен. Виж, знам че за пенсионерите е кураво, но за младите хора е по - добре сега и ще става по - добре.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В дългосрочен план ще се подобрят нещата, не слушайте червените баби "Mда, след има няма 100-150 години ще се пооправят нещата...
67
5
 
8
 
! Отговори
мда преди 11 години
Добре, че влязохме в ЕС, но да не се заблуждаваме, че са ни пуснали по милост, и за тях е изгодно, разширяват си пазарите. А за нас е по - добре, че има кой да подритва управляващите от време на време, иначе съвсем го удряха през просото, не помните ли 90те, какъв ужас беше. Хиперинфлация, празни магазини, пирамиди, фараони. В дългосрочен план ще се подобрят нещата, не слушайте червените баби
66
2
 
5
 
! Отговори
pisna mi преди 11 години
da 4uem merkel i sarkosi, da im *** maikata , as plastam danazi golemi w germania , tai *** , gi dawa na wisantizite
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tolkowa miliarda otidoha na wiatara i kolko miliarda sa otkrannadi, niakoi garzi si oprawiha pokolenieti s stotni godini napred
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е добре за ЕС.За Гърците ще бъде празник.
63
1
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Фалирай и закривай !
62
2
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Който си го може - си го може, брат!Както и гърците си могат техните мизериики :)
61
3
 
7
 
! Отговори
М преди 11 години
Далаверата е, че плащат 10% данък печалба (в Гърция е 3-4 пъти по висока ставката) + ако е регистрирал и колите си у нас спестява доста пара. За граничните гърци си е супер далавера.
60
9
 
5
 
! Отговори
до Коко преди 11 години
- Мога да си взема по-хубав автомобил за същите пари- Не си губя времето с визи, паспорти, проверки и т.н.- Точно търсенето на правата в европейския съд свали нечестния акцизА ако не бяхме в ЕС, какво щеше да ни подобри качеството на живот според теб?
59
4
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Е и?!!!С какво това подобри качеството ти на живот?
58
12
 
6
 
! Отговори
до Коко преди 11 години
Добре, нека аз започна...- Няма акциз за автомобили, внесени от ЕС- Може да пътуваме с лична карта до целия ЕС- Можеш да си търсиш правата в европейския съд
57
2
 
5
 
! Отговори
харон преди 11 години
Еее на парите им пише "трапеза тис еладос", а вие чакате да не изпапкат и еврото.
56
4
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Май точно гърците стават за слуги - да слугуват на туристите, това го могат. Иначе нещо свястно, дошло скоро от Гърция (не говорим за "древните" Гърци, който нямат общо с малаките там сега) не съм виждал, хахахаСамо стачки и тарикатлъци :)И какво значи проблема им дошъл с еврото?? Индиректно може би си прав, сега затънаха много повече заради прословутия си мързел :)Да не говорим покрай олимпиядата и европейското по футбол колко милиарди потопиха!!Ще слугуват, а през другоото време - маслини!