Жертви на Брайвик разказват за ужаса на Ютьоя

Килърът надал боен вик и изглеждал много радостен
16 май 2012 19:23,
31
Жертви на Брайвик разказват за ужаса на Ютьоя
Учуденият Брайвик по време на днешните свидетелски показания по процеса. Снимка: Reuters

Андерш Брайвик надал боен вик и изглеждал едновременно радостен и гневен, с разкривено лице, докато избивал хората един по един.

Това разказаха днес пред съда оцелелипри клането, извършено от норвежкия убиец, предаде Ройтерс.

"Чух някой да крещи, но не различих думите", каза 17-годишната Ингвид Лерен Стенсрюд, която е простреляна в крака и рамото. Стенсрюд оцеляла, тъй като друга жертва паднала върху нея и я съборила на земята, и това създало впечатление, че тя е мъртва.

Още по темата

"Мислех, че са няколко нападатели, които си разменят съобщения, но след като разбрах, че е сам, мисля, че крещенето бе всъщност боен вик", каза тя пред съда.

По думите й за да бъде сигурен, че жертвите му са мъртви, Брайвик ги застрелвал в главата един по един.

Друг оцелял - 20-годишният Глен Мартин Валденстрьом – си спомни, че Брайвик изглеждал едновременно радостен и гневен. "Лицето му бе разкривено", каза Валденстрьом, който бил прострелян в лицето.

Той помоли съда Брайвик да бъде изведен от залата, тъй като в присъствието му не може да дава показания.

Десният екстремист уби 77 души на 22 юли - първо детонира кола бомба пред правителствена сграда - атентат, който причини осем жертви - а след това застреля 69 човека, предимно тийнейджъри, на летен лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

Ако бъде признат за вменяем, Брайвик може да получи присъда от 21 години затвор, която ще бъде удължавана, докато той е смятан за опасен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 4 години
До ГогоТочно така! Сред убитите има такива с имена като Ахмед, Рашид - типично "норвежки" имена!! Дадоха гражданство и власт на т.нар. "бежанци". Осигуряват ги и ги хранят за сметка на норвежкия народ! И на европейските народи! Навремето по границите се стреляше ако решиш да минеш без документи. Днес "бежанците" ги пускат навсякъде! Щом си "от боята" - минаваш! Виж, етнически българин ако се опита легално да иде на Запад и да поиска работа и гражданство там, ще си има доста проблеми...
22
1
 
3
 
! Отговори
Nikolla преди 11 години
Гого,недей споменава баба ми,за да не ти *** *** майна!
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истински патриот.Искал е само Норвегия на норвежците нищо повече.Това се съобщава от скапаните толерасти от пресата.
20
3
 
9
 
! Отговори
Pep преди 11 години
Доста ненормалници има и в тия коментари. Все пак това е интернет.Не се научихте, че докато се избиваме един друг историята ще се повтаря и ще си въртим на едно място. Нима няма и други начини?
19
17
 
21
 
! Отговори
Иван Акъла преди 11 години
Брайвик и истински Европеец.Герой.Един ден ще мечтаете да се раждат такива граждани.
18
8
 
5
 
! Отговори
Гого преди 11 години
до Никола : Виновна е била баба ти като са я изнасилвали турците.Писател11 : кой ти каза че са били от неговата раса? Я потърси норвежките новини от преди 9-10 месеца и виж хората, вълкът името си мени, но джамия строи
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на момчето ! Трябва повече като него да има, че да стигнат до българия и да я поразчистят. Може по новините в телевизиите накрая да говорят само на български .... и няма да има кой да гласува за другарите и шофьорите и за атентатора доган
16
9
 
17
 
! Отговори
7 преди 11 години
Само ако знаете колко много се заблуждавате :)))) Но няма как да го разберете, защото услужливо никъде я няма неговата реч, още повече пък на български, за да прочетете и да се замислите, и може би, подчертавам може би да осъзнаете, че той е направил добро не само на Норвегия, но и на Европа. Но ето ви само един факт от нея, от 1960 г когато се заселват първите мюсулмани в Норвегия до сега са изнасилили 90 000 жени.
15
10
 
10
 
! Отговори
Писател11 преди 11 години
Максималната присъда в Норвегия е 21 години за това ще му дадат толкова, като ще му я удължават после докато умре. Иначе малко ми е нелогично да избие точно хора от неговата си раса имайки предвид, че се бори против хора които са от друга раса. На мен това което ми харесва в него е хладнокръвието с което е извършил всичко това - истински пример за себеотдаденост и себеотрицание макар и не в положителна посока.. А ако беше в България, щеше да подпише едно протоколче че вече няма така да прави. ;)
14
14
 
13
 
! Отговори
Nikolla преди 11 години
Виновен!77 пъти.
13
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕВИНЕН!!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трудно е да се коментира толкова *** статия. Да си бяхте направили труда да преведете поне 10% от това, което се случва в съда в Осло.
11
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако зависеше от мен тази *** щеше да умре много бавно и мъчително.
10
6
 
2
 
! Отговори
Martin преди 11 години
pada se po 3.6 meseca na ubit ...mi to ako mi dadat i na mene takaz prrisada na ubit da zakolq tuka 2-3 ma moi vragove pak shi gi izleja 1 god goqmo 4udo
9
4
 
4
 
! Отговори
Martin преди 11 години
21 god za 77 ubiti ? Emi tva e , mai imalo i po zle sud ot Bulgarskiq
8
2
 
6
 
! Отговори
смешко преди 11 години
Ако беше това дело в България,охо до сега да са му прочели присъдата..2 г условна..а и я стигне до съд,я-не я ще побегне на някъде..я не.Хората не са като нас да си играят 20 г. на тука има-тука няма.Всеки ден по малко отровица в храната..малко по малко гърч на органите-не от веднъж.По малко да има време да размисли месец-два за извършеното зло на земята. Да има време да помисли, че всяко едно дете,мъж,жена,всяко едно живо същество което е убил има семейство,което го обича.Искам да съм му палач
7
10
 
11
 
! Отговори
дан преди 11 години
абе много сте крайни бе...ще го убиват, ще го кълцат и какво ли не...по-добре да го докарат да лежи в България, както е русичък *** знаете ли как ще му се зарадват, като се има предвит, че е расист, да го *** в *** *** ще е достатъчно унижение :+))
6
14
 
20
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Не трябва да го убиват! Тлябва всяка секунда да се къса парче по парче от него, да реве за милост. Трябва да страда все едно е в ада. Да му дават 5 мин почивка и да го кълцат малко по-малко. Това е ***! Не смърт за него, това е спасение! Болка, минута след минута.
5
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Куршум!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма присъда, която да е поне наполовина справедлива и да овъзмезди пострадалите от това клане.Физическото наказание е нищо, докато това същество не осъзнае чудовищността на деянието си. Това е един нарцистичен позьор, страхливец и затова посегна на беззащитни деца. Пожелавам му затвор, доживот, но не в Норвегия, а в Азия.Да желае смъртта, а тя да не идва.