Новият френски премиер докара главоболия на арабите

Името му на арабски съвпадало с мъжки полов орган
Обновена: 17 май 2012 18:00 | 17 май 2012 18:00,
46
Новият френски премиер докара главоболия на арабите
Жан-Марк Еро Снимка: Reuters

Новият френски премиер Жан-Марк Еро, който отчасти беше избран заради отличния си немски език, докара главоболия на арабските журналисти, пише "Блумбърг".

Проблемът е, че когато се изговаря, фамилията му на разговорен арабски в много страни съвпада с притежателната форма в трето лице единствено число на мъжки полов орган.

Потенциално конфузната ситуация накара френското външно министерство да пусне съобщение с препоръки за изписването на името на Еро („Ayrault” на френски) на арабски.

Според официалното разрешение на казуса при транслитерацията трябва да се добавят буквите „л“ и „т“, които на френски не се произнасят. Арабският е фонетичен език, където всички букви се произнасят.

Базираният в Бейрут вестник „Ал Нахар“ е избрал точно това решение. Издаваният в Лондон вестник „Ал Хаят“, смятан за влиятелен в арабския свят, обаче публикува на първа страница заглавие, в което името е написано като „Aro”, като по-правилната транскрипция е „Ayro”.

Арабски телевизионен канал в ОАЕ пък изпрати вътрешно нареждане до журналистите си да пишат името „Aygho”.
Издаваният в Дубай вестник „Ал Баян“ избра да използва само малкото име на новия премиер за заглавието си на първа страница - „Оланд започна мандата си, като назначи Жан-Марк за премиер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На венецуела не се ли казваше Мадуро
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dokoga 6te si saobraziavame s 4almite????????????????????????????????
36
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 11 години
А нашия Сер Гей да не е по - хубав, етимологията на името му цепи мрака и ужасно му подхожда, оака положението у нас, сега тръгна и из европа, ахах
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Poznavam edin kitaec kazva se Pei ***
34
0
 
6
 
! Отговори
а преди 11 години
Ами да се пише по друг начин, че да не му смеят арабелите.
33
2
 
10
 
! Отговори
к преди 11 години
Я, Кънчо! Хахахаха, да му дереме на френската патчица на някакъв си арабски педофилски и манафски било значело нещо, на кой му пука Ай сиктИр аман от резани, проблем имали, ами вън от франция и европа, да ви е аарно, *** с ***. Те жлътите че ви оправат, с малките си китайски пишчици хахаха ем да ви боли, ем да ви не е кеф хахахах
32
0
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Увисвал си ти на собствената си простотия и заблуда пич. Погледни какви хора управляват държавите, нааашите европееейски партньори и после ги сравни с алан тупаците и тиквите, дето такива като теб сложиха на власт у нас. Сега разбираш ли кой каквъв увиснал е? Простотията е до живот и поражда само по-голяма простотия!
31
2
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Явно си пропуснал доста уроци в училище, след като мислиш, че глаголите имат лице. Те имат спрежение спрямно лицето, рода и падежа, това последното виж в уикипедия какво означава хахаха. Тенденция, какво да се прави, много информация, но никакви знания. Ти първо започни със съществителни, прилагатем ни, род, число и спежение, после премини към местоимения (пълни, кратки и възвратни), че наистина ще ти е сложно и ше си останеш с ника :-)) като бате ти ойко си и той е на това ниво на българския
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То нали е социалист,какво друго да е освен увиснал х*й!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а в Холандия е популярно името van Goeye(ван ***). И ако това е шефа ви? На холандски се казва Хуе морген, Хуе дах. Добро утро, добър ден.
28
3
 
6
 
! Отговори
емир преди 11 години
Номер 18, наистина си ***, в статията говорят за арабска граматика, която е доста сложна , местоименията в арабския имат по 6 форми в зависимост от това дали се отнасят за:1.един мъж2.една жена3.двама мъже4.две жени5.повече от давама мъже6.повече от две жени
27
0
 
0
 
! Отговори
do 19 преди 11 години
A kakvo zanachi na TR BOG (K)
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как ви звучи заглавие като "*** вдигна 348 кг!" Не, не е това, което си мислите. Става дума за китайския щангист ЛЯО ***, спечели златния медал в категория до 69 кг на Олимпиадата в Пекин.КУРАМАГОМЕД КУРАМАГОМЕДОВ Изглежда, не случайно той стана "Шампион на шампионите" при най-тежките на 48-ото европейско първенство по свободна борба във Варна през 2005 г.
25
1
 
28
 
! Отговори
Не го трийте, моля! преди 11 години
Кундулиза Райс. На чешки и на словашки думата "кунда" означава "***", а думата лижа, ***, си е "лижу" или "лизам"! Тоест КУНДУЛИЗА, означава на тези езици "ПУТКОЛИЗАЧКА".Никога в новините не са и казали първото име!!!!До редакцията на DNES.BG- не знам, как да го напиша културно, ако искате (и ако можете) го коригирайте, но МОЛЯ не го изтривайте, защото е вярно. Точно така си е!
24
12
 
17
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
до емигрантЯвно още не си даваш сметка, че и *** сте в един кюп с "арабеските" и също сте част от причините, поради които на хората на запад им е писнало от всякаква емигрантска ***.
23
2
 
3
 
! Отговори
mdam преди 11 години
хахахаха
22
10
 
35
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Да се надяваме новото правителство да покаже един голям Еро на арабеските, че не се трае вече!
21
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИТЕ КАТО ЧУЯТ ПЪРВАНОВ И СЕ СЕЩАТ ЗА ТРИПЕР
20
3
 
4
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 11 години
ВРЪТНА МИ ЕДНА КИФЛА ЧИК ЧЕРИК ХОП ТРОП И БИГ БЕН ЗА ОТСКОК
19
2
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Това име е...хубаво,всички асоциации са...възможни.Надявам се новият френски премиер,да не ЕРОзира подкрепата на Франция за ЕС.