Фабиюс - професионалистът от висока класа

Очаква се да продължи работата на досегашния външен министър Жупе
20 май 2012 12:54, Елка Василева
1
Фабиюс - професионалистът от висока класа
Лоран Фабиюс. Снимка: Reuters

Авторитетният ветеран на френските социалисти Лоран Фабиюс, назначен вчера за външен министър, споделя възгледите на президента Франсоа Оланд, че дипломацията на Франция трябва да стане по-независима от САЩ, като същевременно се запазва твърд курс към Иран и Сирия, пише Ройтерс.

Шейсет и пет годишният Фабиюс е най-възрастният и най-опитният министър в новото правителство на Оланд, след като е бил министър на бюджета, на промишлеността и на финансите в предишни социалистически правителства и премиер-модернизатор от 1984 до 1986 г.

Със своя навъсен и държавнически маниер той оглавяваше кампанията за "не" на конституцията на Европейския съюз, която я обори на референдума през 2005 г. на фона на остри вътрешни междуособици в Социалистическата партия. Оттогава той е смекчил позицията си спрямо ЕС.

Очаква се Фабиюс да продължи работата на досегашния външен министър Ален Жупе, който зае твърда позиция, настоявайки за прекратяване на репресиите от сирийското правителство и заплашвайки с международна интервенция, ако Франция съумее да издейства разрешение от ООН.

"Няма да има голяма промяна. Той прилича на Жупе по осанка и външен вид. Служил е на държавата, притежава достойнство и хладнокръвие", казва Доминик Моази, основател на мозъчния тръст ИФРИ (Френски институт за международни отношения) в Париж. "Той е ляв Жупе", добавя Моази.

Уравновесеността на Фабиюс може да се окаже добре дошла за Оланд - политик от кариерата, който никога не е заемал министерски пост, когато се впусне в интензивен кръг от преговори, започващ този уикенд с последователните срещи на върха на Г-8 и НАТО в САЩ.

"Това е добър ход. Той е професионалист и то от извънредно висока класа. Мисля, че разликите ще бъдат минимални", каза френски дипломат преди номинацията на Фабиюс.

Петдесет и седем годишният Оланд трябва да се срещне с Барак Обама в Белия дом преди двата форума. Той се е зарекъл, че под негово ръководство Париж ще бъде надежден партньор на Вашингтон, но няма да бъде обвързан с него.

Вътрешни източници казват, че Фабиюс ще се стреми Франция да запази своята автономност в западния съюз, което да й позволява да установява по-тесни връзки с нововъзникващите световни сили.

По време на кампанията си Оланд натовари Фабиюс да посети Китай, за да установи контакти, но той си замина оттам, без да осъществи срещи на високо ниво.

Очаква се Фабиюс, който е син на богат търговец на антики, да назначи за началник на кабинета си арабист.

Макар че в новото ръководство е налице широко съгласие със съществуващата политика към Иран и Сирия, Оланд се зарече да изтегли френските войници от Афганистан до края на 2012 г., тоест година пред крайния срок, определен от предишния президент Никола Саркози.

"Ако трябва да обобщя промените, бих казал, че ще има по-малко отрицателни емоции към Турция и повече положителни емоции към Израел", казва Моази. "Кризата в еврозоната и израстването на нови сили ще определя дневния ред. Политиката ще бъде реагираща, както беше през последните пет години."

"Горската ягода"

Лоран Фабиюс стана най-младият министър-председател на Петата република, когато през 1984 г. пое поста на 37-годишна възраст по времето на президента Франсоа Митеран. Фабиюс ръководеше закриването на губещи стоманодобивни заводи и помогна за възстановяването на бюджетната дисциплина след двете години на прахосничество в началото на мандата на Митеран.

Фабиюс е отдавна един от т. нар. "слонове" на социалистите - могъщи лидери на фракции. Връщането му в правителството идва въпреки съперничеството му с Оланд, когото той на времето нарече "дива ягода", защото се криел в храсталака от проблемите.

Тяхното съперничество се разгоря, когато Фабиюс оглавяваше опозицията срещу конституционния договор на ЕС, подкрепян от Оланд.

Випускникът на елитната френска Национална школа за висша администрация (ЕНА) Лоран Фабиюс се състезаваше срещу Сеголен Роаял и Доминик Строс-Кан през 2007 г. за спечелване на президентската кандидатура на социалистите за изборите същата година. Въпреки че на първичните избори на френските социалисти миналата година подкрепи кандидатурата лидерката на партията Мартин Обри, той се реваншира на Оланд, като призна, че е подценил новия президент.

Два скандала опетниха репутацията му: потопяването на кораба на "Грийнпийс", "Рейнбоу уориър", от френски агенти в Нова Зеландия, при което загина един фотограф, и смъртоносното заразяване на стотици хемофилици при преливане на инфектирана с ХИВ кръв.

Фабиюс твърди, че не е знаел за тайната операция срещу опитите на "Гринпийс" да осуети ядрените опити във Френска Полинезия.

В скандала със заразената кръв Лоран Фабиюс сам поиска да бъде снет имунитетът му, за да се изправи пред съда, и през 1999 г. бе оправдан. Съдът постанови, че действията му като премиер всъщност са ускорили въвеждането на тестове сред кръводарителите за вируса на СПИН, но този случай задълго хвърляше сянка върху
политическата му кариера.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари