Финансираме афганистанските сили за сигурност с $500 000 годишно

Това съобщи Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Чикаго
Обновена: 22 май 2012 12:02 | 22 май 2012 08:17, Елка Василева
56
Финансираме афганистанските сили за сигурност с $500 000 годишно
Част от лидерите на страните от НАТО позират за т. нар. семейна снимка. Снимка: Reuters

България ще финансира издръжката на афганистанските сили за сигурност с 500 хиляди долара годишно, заяви в Чикаго президентът Росен Плевнелиев пред придружаващите го български журналисти.

Решение за това Министерският съвет на Република България е взел на 9 май. Със същото решение на президента се възлага да обяви размера на българския финансов ангажимент на срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго, съобщи представител на българската делегация.

Обявената от България сума е минимумът, с който могат да участват членовете на държавите членки на международната военна коалиция в Афганистан. Общия размер на фонда за издръжка на афганистанските сили за сигурност е 4,1 милиарда долара.
Основната част от тази сума се поема от САЩ - 2,8 милиарда долара. Останалите 1,3 милиарда долара се разпределят между останалите членове на коалицията.

Афганистан поема на реципрочна основа да предоставя годишно по 500 милиона долара за периода 2015-2018 г. След тази дата ще бъде направена оценка на резултатите.

Ангажиментът на международната общност към сигурността на Афганистан и издръжката на афганистанските сили за сигурност ще бъде потвърден на среща на външните министри на страните от ИСАФ през юли в Токио. Япония е сред страните партньори на Алианса.

Данните за финансовите ангажименти на страните от ИСАФ са били обявени на състоялата се официална вечеря, дадена от домакина - президента на САЩ Барак Обама - и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за държавните и правителствените ръководители на страните, участвали в срещата на върха на Алианса.

Финансовата подкрепа за афганистанските сили за сигурност след пълното изтегляне на международния военен контингент в края на 2014 г. е един от елементите, изтъкнат в приетата обща декларация на състоялата се днес среща на НАТО за Афганистан. Документът потвърждава дългосрочния ангажимент на 50-те държави от коалицията и Афганистан.

Приет бе и стратегически план за характера и ангажиментите на НАТО след 2014 г.

България очаква от Афганистан да положи усилия за подобряване на управленските структури на страната, утвърждаването на върховенството на закона и спазването на човешките права. България постави допълнителен акцент върху изискването да се спазват правата на жените в Афганистан. Освен това България се присъедини към т. нар. коалиция на ангажираните, създадена по инициатива на Дания, чиято задача е да координира и насърчава финансовия принос на страните участнички в коалицията в Афганистан.

От своя страна Афганистан пое ангажимента до края на 2013 г. 75 на сто територията на страната да премине изцяло под контрола на афганистанските сили за сигурност, в сравнение с 50 на сто от населението на страната, което в момента живее на земи, където афганистанската армия и полиция са поели изцяло отговорността за поддържане на реда и сигурността.

Към края на 2014 г. цялата територия на Афганистан трябва да премине под контрола на афганистанските сили за сигурност.

Срещата за Афганистан за пръв път бе организирана във формат "ИСАФ плюс", тъй като на нея бяха поканени Русия и държавите от Централна Азия, които оказват логистична и транспортна подкрепа за транзита на военни и невоенни стоки и материали към и от Афганистан, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
spagna преди 11 години
*** простотията! Какви очаквания може да има България от Афганистан, бе???? Ние нямаме нищо общо с тях. Това е пълна лудост. 500 хил. долара ще хвърлим на вятъра ей така. Ами ние? Ще продължаваме да пращаме плоския антибългарски данък, за да пълним гушите на капиталистите американци.
27
0
 
8
 
! Отговори
velofan преди 11 години
Естествено, че ще "финансираме", нали затова ни приеха в НАТО - ДА ПЛАЩАМЕ...
26
0
 
3
 
! Отговори
Biser Dimov преди 11 години
Страната ни ще насърчава финансовия принос на страните членки към мисията в Афганистан, та ние с триста зора убедихме арабите да налеят за тях символична сума в икономиката ни и сме доста назад по отношение на чужди инвестиции дори в сравнение с румънците. Самият Плевнелиев тръгна на посещението си в САЩ не толкова за тая среща на върха, колкото да търси инвеститори, че никакви ги няма на хоризонта.
25
0
 
4
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 11 години
Време е да се махаме от там. Плевнелиев вместо да преустанови престоя ни в Афганистан, той го удължава. Сега комунистите ще го изядат с парцалите, защото им дава повод.
24
0
 
8
 
! Отговори
Боцко преди 11 години
Да бе - останахме без летци, а тези, които още храниме, имат по 200-300 часа нальот годишно, защото няма кинти за гориво и части!*** М !!!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямото предателство на българската държава е, че вдигнахме само един паметник на братските американски летци заслужено бомбардирали София. Възнамеряваме да поправим тази наша грешка, като вдигнем още паметници на нашият най-голям и загрижен за нас съюзник! Началото ще бъде поставено с паметник на храбрия и справедлив американски каубой, бранещ родината си от кръвожадните индианци. За прототип на паметника ще бъде използвано благородното лице на Джеймс Уорлик, заяви усмихнат президентът.
22
1
 
8
 
! Отговори
kompot преди 11 години
французите си изтеглиха контингента, а ние не можем! много ми е странно това! но в случая росен няма думата, той само слуша и изпълнява
21
1
 
7
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
не са много тези пари, но могат да бъдат изхарчени и много по-разумно! просто си изтегляме войската оттам и приключваме цирка, но на плевнелиев не му стиска да го направи това
20
1
 
7
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 11 години
Росен е изпаднал в някаква поамериканчена еуфория и си мисля, че като си дойде у нас ще падне от високо. Сигурността е важна да, но в случая рентабилна ли е?!
19
0
 
9
 
! Отговори
цеко преди 11 години
нека народа да гладува а ние да храним талибаните....срам за българския президент да обрича на глад собствение си народ...
18
1
 
12
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 11 години
Плевнелиев, що не ги извадиш тия пари от твоя джоб - нали си голямата работа? Как може да ни заробвате като данъкоплатци с толкова много пари на години - аз съм възмутен и то най-вече от спокойствието, което изпитва Росен Плевнелиев.
17
1
 
9
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Защо имам странното чувство, че не се простираме според чергата си Росене?
16
1
 
9
 
! Отговори
svirchovina преди 11 години
Браво, Плевнелиев, браво! Сега на тая беднотия и мизерия - продължавай да наливаш пари за контингентите, които дори не пазят българските граници - Обама ти е промил мозък, ама то това е най-лесното нещо, което може да направи с теб американския президент. Срам за България.
15
1
 
2
 
! Отговори
unizen преди 11 години
urraaaaa! tazi marionetka (na bojko jena mu) da dade tiq pari ot djoba si ne ot na6ite v bg nqma pari za hartiq ,kru6ki ,mastilo boq daje si kupuvame ot zaplatite koito sme zarabotili a toq pomak na majmunite pari 6te dava da gi dadat za lecenie na bolni deca kvo pravqt duduci na amerikancite DA JIVEE RUSSIA DRUGARI!!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Кико преди 11 години
Муухахаха! Имаме 3 хеликоптера, за които още дължиме пари, не могат да платят керосина на 3-те ни изтребителя, които ни останаха, ама ще наливаме по един милион лева в Афганистан! *** грозната сценка! Тия гербаджии съвсем изтрещяха, май...!
13
1
 
6
 
! Отговори
georgi-arm.oficer преди 11 години
Bravo g-n. Glavnokomandva6t "EVALA" ,500 000$ za afganistanskata armij i 0 za va6ta ,mnogo xitro!Golemi ste stratezi sus onaj "karikatyra" ANIo Angelov,otkade 6te vzemete parite??????????? A da ....ot sukra6tenijta koito steritat drygij mesec vuv Vraca ,Pleven,........i o6te znaini i neznaini garnizoni!NA TOVA PREDI 100 G . SA MY VIKALI NACIONALNO PREDATELSTVO, ama kvo vi puka vie sled kraj na mandata si zaminavate v 4yzbina , a ostanalite ne6tasnici tuka da se opravjt koi kakto nameri za dobre
12
1
 
12
 
! Отговори
позор преди 11 години
Боко *** отново завъртя тлъстият си ***,а тези който избраха този *** Рамаданчо-Росенчо-да си ....!!!
11
0
 
10
 
! Отговори
Ястреб С* преди 11 години
Винаги съм бил убеден, че България е единствената страна в света, която може да оправи Афганистан! Или казано иначе - де си тръгнал бе *** с голия си *** да оправяш света!
10
1
 
13
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Финансираме еврейската американска индустрия.Те си продават оръжието,афганистанците се трепят по между си а по този начин населението на земята се намалява.Отваря се работа и работна заплата за войници и военни на гърба на европейците.Милиарди на година се хварлят заради десетина еврейско американски военни магнати.Това се нарича демокрация която сащ изнася в света.Световния елит трябва да се смени и военните да оставят властта на народа
9
0
 
18
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Финансираме афганистанската армия, но своята армия премахваме, защото не можем да я финансираме...?!?!?!Толкова сте смешни и жалки, че чак вече не ми се коментира.