Финансираме афганистанските сили за сигурност с $500 000 годишно

Това съобщи Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Чикаго
Обновена: 22 май 2012 12:02 | 22 май 2012 08:17, Елка Василева
56
Финансираме афганистанските сили за сигурност с $500 000 годишно
Част от лидерите на страните от НАТО позират за т. нар. семейна снимка. Снимка: Reuters

България ще финансира издръжката на афганистанските сили за сигурност с 500 хиляди долара годишно, заяви в Чикаго президентът Росен Плевнелиев пред придружаващите го български журналисти.

Решение за това Министерският съвет на Република България е взел на 9 май. Със същото решение на президента се възлага да обяви размера на българския финансов ангажимент на срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго, съобщи представител на българската делегация.

Обявената от България сума е минимумът, с който могат да участват членовете на държавите членки на международната военна коалиция в Афганистан. Общия размер на фонда за издръжка на афганистанските сили за сигурност е 4,1 милиарда долара.
Основната част от тази сума се поема от САЩ - 2,8 милиарда долара. Останалите 1,3 милиарда долара се разпределят между останалите членове на коалицията.

Афганистан поема на реципрочна основа да предоставя годишно по 500 милиона долара за периода 2015-2018 г. След тази дата ще бъде направена оценка на резултатите.

Ангажиментът на международната общност към сигурността на Афганистан и издръжката на афганистанските сили за сигурност ще бъде потвърден на среща на външните министри на страните от ИСАФ през юли в Токио. Япония е сред страните партньори на Алианса.

Данните за финансовите ангажименти на страните от ИСАФ са били обявени на състоялата се официална вечеря, дадена от домакина - президента на САЩ Барак Обама - и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за държавните и правителствените ръководители на страните, участвали в срещата на върха на Алианса.

Финансовата подкрепа за афганистанските сили за сигурност след пълното изтегляне на международния военен контингент в края на 2014 г. е един от елементите, изтъкнат в приетата обща декларация на състоялата се днес среща на НАТО за Афганистан. Документът потвърждава дългосрочния ангажимент на 50-те държави от коалицията и Афганистан.

Приет бе и стратегически план за характера и ангажиментите на НАТО след 2014 г.

България очаква от Афганистан да положи усилия за подобряване на управленските структури на страната, утвърждаването на върховенството на закона и спазването на човешките права. България постави допълнителен акцент върху изискването да се спазват правата на жените в Афганистан. Освен това България се присъедини към т. нар. коалиция на ангажираните, създадена по инициатива на Дания, чиято задача е да координира и насърчава финансовия принос на страните участнички в коалицията в Афганистан.

От своя страна Афганистан пое ангажимента до края на 2013 г. 75 на сто територията на страната да премине изцяло под контрола на афганистанските сили за сигурност, в сравнение с 50 на сто от населението на страната, което в момента живее на земи, където афганистанската армия и полиция са поели изцяло отговорността за поддържане на реда и сигурността.

Към края на 2014 г. цялата територия на Афганистан трябва да премине под контрола на афганистанските сили за сигурност.

Срещата за Афганистан за пръв път бе организирана във формат "ИСАФ плюс", тъй като на нея бяха поканени Русия и държавите от Централна Азия, които оказват логистична и транспортна подкрепа за транзита на военни и невоенни стоки и материали към и от Афганистан, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За нашата армия пари няма - за чуждата има..Да га *** в демокрацията скапана,затъваме все повече за сметка на други страни,които вървят нагоре,докато такива като нас плащат.Американски сатанисти,още малко ви остава.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да повишат пенсиите те раздават за американските интереси..То да беше само това,разполагат си бази негротата у нас и то без да ни плащат нищо за това и още куп подигравки с българския народ.
46
0
 
1
 
! Отговори
Пфу преди 11 години
Народа на България ще плаща сметките на американските империалисти..ние ще плащаме за убийствата по поръчка на американския ***.Аз на изборите няма да гласувам за ГЕРБ,а вие?
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешка че се замислих става дума за 0.011 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лайнарчета от нас се иска да дадеме 0.11% от бюджета за сигурността на Афганистан , това са 5 Мерцедеса , егати държавата ще сме и егати натовския член , ако това не можеме да подсигуриме , а то по косвен начин играе роля и за нашата сигурност , но вие си пишете , акъл за повече нямате.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дават пари за афганистанските сили,а за нас пари...няма
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.....Kakво по-голямо доказателство , че ни управляват *** комплексари !!! Нега герберската *** първо сметне колко детски градини са това !!! За нашите деца пари няма , а за най- големият производител на хероин в света - има !!! *** политическа !!!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E, половин милион за другата държава, а за наука и образование- няма.
40
1
 
15
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Е това не е ли гавра с бедния, болен и мизерстващ български народ!? Ето такива пачаври като този ни докараха до днешното положение, явно изпитват някакъв оргазъм да се гъзят постоянно на силния, докато собствения ти народ умира!
39
0
 
8
 
! Отговори
ТИКВЕТО преди 11 години
РОСКА ,ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ С ПОСЛАНИК УОРОИК ЕДНА ОБИКОЛКА БЕЗ ОХРАНА В НЯКОЕ ТАЛИБАНСКО СЕЛО , ЗА ДА ВИДИТЕ КАК АФГАНСКИТЕ СИЛИ ЗА СИГУРНОСТ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА С ПАРИТЕ КОИТО УСВОЯВАТ!КАТО ВИ ВИДЯТ ТАЛИБАНИТЕ С ТИЯ ЖЕНСТВЕНИ ЧЕРТИ БЕЗ ФЕРЕДЖЕТА ,ЩЕ ВИ ПАДНЕ КОМПРЕСИЯТА НА СВИНКТЕРИТЕ ОТ СЕКС И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ В КАКЪВ ФИЛМ СТЕ ЖИВЕЛИ ДО МОМЕНТА!
38
0
 
10
 
! Отговори
АРКАН преди 11 години
500 000 ГОДИШНО ЗА ИЗХРАНВАНЕ НА НЕГРАМОТНИ *** ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ,КОИТО 2-3 СЛЕД КАТО СИЛИТЕ НА НАТО СЕ ИЗТЕГЛЯТ ЩЕ СДАДАТ РЕЖИМА ДОБРОВОЛНО НА ТАЛИБАНИТЕ!С ДВЕ ДУМИ ЩЕ ФИНАНСИРАМЕ ЕДИН БЪДЕЩ ИСЛЯМСКИ РАДИКАЛЕН РЕЖИМ!
37
1
 
14
 
! Отговори
но комент преди 11 години
четете внимателно-не са 500 000 долара, а 500 000 долара ГОДИШНО,т.е.-всяка година за неопределен сорко от време - за 10години-5 милиона доларчета.Една хубава болница с все оборудване, или четири -пет хубави училища няма да ги има в Бг, какво толкова?Ще ги подарим на братята афганистанци.А ази си мислех, че подобни глеупости-"братста" и "интернационализми" свършиха с комунизма, колко съм бил наивен!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шефа, като бехме млади ни разправяше, че най-страшно е да имаш *** и работлив служител.Тоя Росенчо май такъв излезе.
35
0
 
8
 
! Отговори
BMW M5 преди 11 години
Пак се занимаваме с чуждите войни. Трябва да се махнем от Афганистан веднъж завинаги и да спрем да гоним интересите на американците, а нашите собствени, защото така само ставаме разединени.
34
0
 
8
 
! Отговори
Йосиф Николов преди 11 години
ГЕРБ ще ни подчинят на американците тотално . те това искат ос самото начало и Плевнелиев използва влиянието си да им помогне да си реализират целите.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роската да ги извади лично тези 500 бона за Афганистан. Нали няма пари за нищо, бе Роска? Що раздаваш с лека ръка нашите пари? Ти попита ли първо дали може, а? ***. Подлизурко. *** със слугинска психика.
32
0
 
12
 
! Отговори
Kuna Petrova преди 11 години
С каква юношеска възторженост и патос Плевнелиев подкрепя имперските амбиции на американците! Но какво ли се изненадвам, все пак нашият устремен към запада президент отдавна заяви, че няма да се кланя на Москва, а ще приемам указания само от Брюксел и Вашингтон... А разлика за обикновения българин - няма!
31
0
 
9
 
! Отговори
Didi преди 11 години
Обама е казал,че всички така правят и нашият и той,нали чака да му каже някой какво да прави, си бръкна в джоба без време...
30
0
 
8
 
! Отговори
stan4o преди 11 години
За нас, беднюрагите от народа няма полза, но има полза за повишаване на престижа на Росен! Ето защо от данъците ни, драги сънародници, ще спонсорираме нашия президент, за да може да си прави положителен международен PR. Много ама много сме зле!
29
0
 
7
 
! Отговори
Mаcintosh преди 11 години
Това са излишно хвърлени пари на вятъра. Никаква полза няма да има за нас.