Първи президентски избори в Египет след свалянето на Мубарак

Управляващият Висш военен съвет призова египтяните масово да гласуват
23 май 2012 11:18, Елка Василева
3
Първи президентски избори в Египет след свалянето на Мубарак
В Египет започнаха първите президентски избори след свалянето на Мубарак. Снимка: Reuters

Тази сутрин в Египет започнаха първите президентски избори след падането на бившия държавен глава Хосни Мубарак, предаде Франс прес.

Гласоподавателите започнаха да се редят пред изборните секции, още преди те да отворят врати в осем сутринта местно време (06.00 по Гринуич). Вотът ще приключи в 20.00 ч. (18.00 по Гринуич).

Първият изборен тур ще се състои днес и утре. За 16 и 17 юни е предвиден и втори, ако никой от 12-те кандидати не събере абсолютно мнозинство от гласовете още в първия.

Основни претенденти са кандидатът на Мюсюлмански братя Мохамед Морси, независимият ислямист Абдул-Монейм Абул Фотух, последният премиер на Мубарак Ахмед Шафик, бившият външен министър и бивш генерален секретар на Арабската лига Амр Муса, арабският националист Хамдин Сабахи.

Резултатът от вота все още е твърде несигурен поради големия брой колебаещи се и небивалата свобода на избор, осигурена на гласоподавателите, посочва АФП.

"Това е чудесен ден за Египет. Да можеше да са тук майка ми и баба ми, за да видят този ден и да гласуват заедно с мене, казва 46-годишният Нехмедо Абдел Хади, гласувал в един от североизточните квартали на Кайро. "Какъвто и да бъде резултатът, ще го приемем", добавя той.

Висшият военен съвет, който пое властта след свалянето на Мубарак, призова египтяните масово да гласуват, като обеща стопроцентово прозрачни избори и предупреди, че нарушения не бива да има. Твърде силно критикувани заради управлението си през преходния период, белязано с протести и насилие, военните
се задължиха до края на юни да предадат властта на новия президент, напомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който и да спечели, ще е контролиран от Хамериканците
2
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Пародия на избори!
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гледам че на техните избори има и мумии, баси хората...