До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Pancho Villa преди 11 години
За Канада не ами за САЩ трябва да въведем визи щом според евро комисията можем да го направим без оспорване. Та да им приберем и от тях някой долар,както те от нас по 160 $ само за обработка на документи без гаранция за виза !
160
0
 
1
 
! Отговори
брабра преди 11 години
До iskam v kanada никак или плувай
159
1
 
1
 
! Отговори
iskam v kanada преди 11 години
nqkoi 6te mi kaje li kak da otida do kanada bes viza
158
0
 
1
 
! Отговори
K преди 11 години
ot nebeto i popadat v edna sreda ot mnogo negativno nastroeni bulgari koito samo opluvat vsichko i pravqt nishto za dago promenqt togava ti se stujnqva o6te pove4e. 25% ot tezi 50% sa ili po zatvorite ili na purva stranica na mestniq vestnik pod zaglavie "Izdirvani bulgari za izmama s kreditni karti" ... Emi aide kajete mi kak da ne sprat vizite kato gi ima tezi 25% koito sa dosta golqm predstavitelen procent.
157
1
 
3
 
! Отговори
K преди 11 години
Mnogo intersno hora koito hal haber si nqmat trugnali da govorqt. Az sum imigrant v Kanada ot 9 godini. Ti imigrira6 za da ima6 po dobur jivot i po dobro bude6te za decata si ili pone tova e purvona4alniqt potisk za da podade6 dokumenti. Da mnogo e trudno v nachaloto no ako sledva6 celite si i ako si dostatu4no opraven i znae6 kakvo iskash ima mnooogo golemi vuzmojnosti za realizaciq. 5o% da ne kaja i pove4e ot bulgarite koito idvat tuk si mislqt 4e 6te si stoqt na zadnicite i parite 6te kapqt o
156
4
 
4
 
! Отговори
Не отивай в Канада преди 11 години
Има едни имигранти, дето си мислят, че е по-добре да се опита в Канада, отколкото обратното. Само, че един такъв опит излиза поне 20 000 лв., най-малко две-три години усилия и т.н. При такава опция Европа е хиляди пъти по-добре! И си е Европа!
155
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам сте негативно настроени към Канада, така че стойте си в България. Не ви е нужен безвизов режим. Доволен съм от липсата ви на желание да идвате в Канада
154
4
 
2
 
! Отговори
kymflower преди 11 години
flower, защо те е изгонила България? Не ти признава дипломата или само част от предметите, по които би могла да се подготвиш евентуално и да се явиш на изпит? А за шофьорската, там не разбрах, искат диплома ли? Защо ако токлова милееш за България не си положила усилия, за да останеш в нея?Тя е твоя родина, но не трябва да има специално отношение към теб по случай твоето завръщане. А с перфектен английски и 200 лева, нещо не ми се връзва, може би си се предала лесно...
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако махнат визите,страната за няколко години ще се *** с роми от източна Европа и араби с неясни занимания от Изтока.За това канадците предпочитат да имат повече ракуни отколкото емигранти.
152
4
 
6
 
! Отговори
Не отивай в Канада преди 11 години
Добрите години на Канада отдавна са в миналото. Това старите канадци много добре го знаят и го признават. Младите или чакат на "социала", или бачкат нещо си. Проспериращите в Канада са децата на имигрантите от Азия - китайци, индийци и пр., понеже са най-често дипломирани и техните общности ги поддържат. Това, последното е много силен фактор. Културно Канада стои твърде далеч от Европа така, че човек трябва да е много отчаян и да е живял доста зле за да му се види прекрасно в Северна Америка.
151
1
 
4
 
! Отговори
jk преди 11 години
purvo iskam da se izvinq 4e nqmam kirilica.129 brato vijdam 4e si naqsno s izvetrelite metodi za emigraciq,no iskam da ti kaja da ne nqstroiva6 otricatelno horata koito 4etat i im se iska da probvat v kanada.Kakto se gubqt tunkite na4ini za legalizirane,taka i se namirat novi.Az li4no minah po savsem drug na4in,prosto deto se vika kiopavite kru6i opadat.Hora vqrvaite mi ako iskate da ostanete v kanada 6te namerite na4in i 6te go napravite!Drug e problema dali tova koeto namerite tuk 6te dopadne
150
2
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 11 години
Ех, Канада, еех, Канада,ще продам червената си Лада,ще продам последната си риза, за билет до Монреал и виза.
149
4
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
не , че ме интересуват "траперите" , защо си мислят , че сме зависими от тях :))))))така се затичах към канада та се спънах :)))))
148
1
 
6
 
! Отговори
преди 11 години
45 години Комунизъм + 22 години Преход
147
6
 
17
 
! Отговори
man преди 11 години
Преди няколко години едни сърби (шофьорчета) бяха хванали и сготвили два лебеда в езерата на Виена. Местните забелязали и се обадили на полицията. От там нататък само си представете какво им се случи :)С една дума: ние сме помиярски народ и трябва да седиме в помия.
146
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
Като махнем комунистите от парламента ще ходим кадето си искаме без проблемно.
145
1
 
2
 
! Отговори
До 170 преди 11 години
Но DNES.BG както винаги спят!
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марси Райс е новият посланик на САЩ в България, съобщи президентът Барак Обама в официално изявление, качено на сайта на Белия дом, цитирано от БГНЕС.
143
7
 
34
 
! Отговори
гурбетчия до 155 преди 11 години
Сънуваш с отворени очи ! Българите вече до Европа не могат да си позволят да дойдат ,не могат да намерят 100 евро за билет , та в Канада ще ходят ! А кажи как ще спестиш 800 долара за билет в едната посока ,ами за квартира и др.?! Правителството ви нарочно поддържа такива ниски заплати ,че да не можете да спестите пари за билет ! Ако ще в цял свят без визи да можете да ходите ,пак 90% от хората ще си останат в Бг., и причините ги знаят всички - няма пари за билет ,квартира и пр.!
142
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога България влиза в Шенген?