Френският президент с неочаквана визита в Афганистан

Изтеглянето на контингента ще бъде координирано с НАТО
25 май 2012 10:52,
21
Френският президент с неочаквана визита в Афганистан
Изненадваща визита на Оланд в Афгатистан. Снимка: Reuters

Изтеглянето на френските войски от Афганистан ще протече организирано и ще бъде координирано със съюзниците на Франция от НАТО. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, който днес  неочаквано пристигна в Афганистан, предаде Франс прес.

Френският контингент ще се оттегли "в добро разбирателство с нашите съюзници", по-специално с президента на САЩ Барак Обама, каза Оланд.

Президентът говори по време на кратко си посещение в база Ниджаб в провинция Каписа, където са разположени повечето френски военнослужещи в страната.

Той бе придружен от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан и външния министър Лоран Фабиюс.

Според обкръжението на държавния глава и главнокомандващ  въоръжените сили на Франция Оланд има желание "сам да обясни" на френските войници защо е решил да ги изтегли предсрочно в края на 2012 г. - една година по-рано, отколкото предвиждаше неговият предшественик Никола Саркози, и две години преди срока, определен за останалите сили на НАТО.
Оланд направи това обещание по време на предизборната си кампания.

"Това е суверенно решение. Единствено Франция може да поеме ангажимент, засягащ Франция", заяви Оланд и добави, че изтеглянето ще бъде осъществено в съгласие със съюзниците от  НАТО и по-специално с президента Обама, който разбира причините за това решение, и в тясна координация с афганистанските власти.

"Терористичната заплаха откъм Афганистан за нашата територия, както и за тази на съюзниците ни, без да е изчезнала съвсем, но частично е пресечена", каза френският президент.
Той увери, че Франция не прекъсва връзките си с Афганистан и ще продължи да работи по проектите за развитие на Каписа и окръг Суроби, близо до Кабул - двете зони, за които отговарят френските части от силите на НАТО ИСАФ.

Бъдещето на Афганистан няма да бъде определено от съюзниците, а единствено от самите афганистанци - те "ще поемат по пътя, който свободно ще изберат", добави френският президент, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Ти какъв си бе ,защитник на терористите.Много смели обвинения даваш за НАТО.Каква целимаш,бе селски.
20
2
 
1
 
! Отговори
НАТО ФАШИСТИ преди 11 години
А КАКВО ПРАВЯТ В ЧУЖДА ЗЕМЯ КАТО ОКУПАТОРИ МАЙ ТЕРОРИСТИТЕ СА ОТ НАТО И НАЦИОНАЛ ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ ГИ Е НАПАДНАЛО НО НАТОВЦИ КАТО ФАШИСТИТЕ ЗА НАКАЗАНИЕ ИЗБИВА ДЕЦАТА ИМ. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ФАШИСТИТЕ И ОКУПАТОРИТЕ ОТ НАТО-НИКАКВА. САМО ПРАЗНИ И ЛЪЖЛИВИ ПРИКАЗКИ. ОПРЕДЕЛЕНО НАТО СА УБИЙЦИ И ОКУПАТОРИ.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо има нападение на войските на НАТО и са убити 4-ри войника.Ето това е реалността,има отговор на войските,терористите трябва да се наказват.
18
2
 
1
 
! Отговори
убийците ОТ НАТО преди 11 години
При бомбардировка на НАТО в дома си в провинция Пактия загинаха осем души от едно и също семейство, включително шест деца, предде АФП, като се позовава на афганистански представители.Мъж, жена и шестте им деца са мъртви. Това бе бомбардировка на НАТО, заяви говорителят на местните провинциални власти Рохула Самун. Атаката е била потвърдена от високопоставен източник от силите за сигурност в Кабул.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядото политолог с бръчки от главата до петите се изкиха.Я,покажи възможностите си бре, *** с алцхаймерски мозък,като си вземеш хапчето се кихай.
16
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Браво на пъпчивите "политолози" , За 10 дни го прецениха. Я вървете да ви направят по един френски 'специалитет', ЩЕ Д ВИ ДЪРЖИ БЛАГО, А ГОЛЯМАТА ПОЛИТИРА Я ОСТАВЕТЕ, КОГАТО ВИ МИНЕ АКНЕТО.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ръководи Оланд за 10дена ,какви неща направи.Ето това е един високо образован Президент,знае и може.Саркози направи един милион безработни и загуба на 400000 хиляди фабрики, фалираха,хаос и шумотевица.Създаваше страх у хора без работа и много грижи,така искаше да ги държи в подчинение и сбърка.Франсетата знаят да си пазят достойно социалната система,не страхът е този който ще ги държи в подчинение.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Президента Оланд,достоен!!!!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Афганистан има 3500 френски войника и на три етапа ще ги изтегли Оланд.Това е успех на ОЛАНД
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти си *** и глупав.Я,прочети и се допитай до секретарията на Президанта да ти отговори че френски войски нямаше в Ирак.Ширак не желаеше да участва въввайна.Това е най-гоемия му успех.Няма какво да ми цитираш неверна информация.Във Франция съм се родил и живея тук и добре зная какво става тук.Стига глупости.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марси Райс е новият посланик на САЩ в България, съобщи президентът Барак Обама в официално изявление, качено на сайта на Белия дом, цитирано от БГНЕС.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти *** ли си ве ? The second largest European contingent was France, whichmitted 18,000 troops.[96] Operating on the left flank of the U.S. XVIII Airborne Corps, the main French army force was the 6th Light Armoured Division, including troops from the French Foreign Legion. Initially, the French operated independently under nationalmand and control, but coordinated closely with the Americans, Saudis and CEN. In January, the Division was placed under the tactical control of the U.S.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешка да се чете ИРАК,по долу
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Френски войски в Афганистан нямаше,това беше отказ на Ширак,Ширак никога не е с САЩ.Я,виж къде участва Франция в никакви коалиции.Ето защо френския народ обича Ширак и мрази Сарко.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франция си беше в Коалицията и си участваще без проблем... Западна държава да не участва във война ??? Ти у ред ли си ?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 10 дена Оланд свърши невероятна работа за Франция,голям Президент е.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А в АвганистанСарко вкара френските войници под командата на тъпия Буш.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франция никога не е билав Ирак,това беше отказ на Ширак към САЩ.не пишете глупости.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срам за НАТО, най-големият провал!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Защо французите участват във войната с Ирак ? - За да им покажат как да се предават ! - Колко предавки има френския танк ?- 1 за напред и 4 за назад !