Шествие с 1000 кораба по Темза в чест на Елизабет ІІ

Това е кулминацията на тържествата за диамантения й юбилей
3 юни 2012 18:35, Елка Василева
59
Шествие с 1000 кораба по Темза в чест на Елизабет ІІ
Шествие от 1 000 кораба тръгна по Темза в чест на юбилея на Елизабет ІІ. Снимка: Reuters

Невероятна армада от хиляда кораба вдигна котва по река Темза, за да участва в речно шествие, организирано по повод диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Стотици хиляди хора развяваха британски знаменца по маршрута на една от най-големите флотилии, която някога е била виждана по реката.

Различни по вид плавателни съдове, от канута и платноходки до пироги и китоловни кораби участват в шествието. На борда им има 20 000 души. Кралица Елизабет Втора, облечена в снежнобял костюм, палто и шапка, и съпругът й принц Филип заеха местата си в кралския кораб, пищно украсен в червено и златисто. На борда на кораба са също престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила, принц Уилям и съпругата му херцогинята на Кембридж Кейт, по-малкият брат на Уилям - принц Хари. Принцовете Филип, Чарлз, Уилям и Хари са облечени в строги парадни военни
униформи.

Организаторите оповестиха, че шествието е най-голямото по рода си от 350 години, т.е. откакто подобен спектакъл бил организиран в чест на крал Чарлз Втори през 1662 г. Корабите са групирани в зависимост от размерите им и скоростта им придвижване. Най-големият е дълъг 65 метра, а най-старият е построен през 1740 г. На кортежа ще са нужни около 4 часа, за да измине 11-километровия маршрут и да стигне до крайната си дестинация - моста Тауър. Процесията е ескортирана от 190 кораба. 5500 полицаи и 7000 доброволци бдят за сигурността по време на шествието. Очакват се над милион зрители по бреговете на Темза и на 14-те моста, под които то ще премине. Шествието може да бъде наблюдавано и на огромни екрани, разположени на стратегически места в столицата.

Парадът по р. Темза е озвучен от разнообразни оркестри - класически, военни, фолклорни. Те свирят върху специални баржи, а репертоарът е разнообразен - от националния химн до мелодии от боливудски филми и музика от филми за Джеймс Бонд.

Това шествие е кулминацията на тържествата, организирани от 2 до 5 юни във връзка с 60-годишнината от възкачването на Елизабет Втора на престола.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
7
 
! Отговори
жалко преди 11 години
Браво на хората, уважават си традициите, но и кралското семейство се старае да се държи на ниво. И при нас хората имаха сантимент към монархията, но дойде Симо Горския и се изплю върху предците си. Затова сега като чуем за царчета и ни става лошо, жалко
47
8
 
10
 
! Отговори
иван преди 11 години
Това е нация, това е уважение и единство на обществото. Никак не обичам англичаните, но в случая им се възхищавам. Възхищавам се на отношението, уважението и разбирането им за институцията "монархия". За разлика от нас - простаците, с промитите от комунистите мозъци, че всички сме били равни и никой не е по-велик и по-знаещ от мен. С насадената ненавист и завист към успелите. Това, което те правят,тук никога не може да се случи. Затова те са световна сила, а ние - все последни.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кралските особи в Западна Европа прибират повече от половината от европейските фондове по Сапард. Няколко души начело с оня грозник Чарлз се правят ,че произвеждат еко продукти и прибират всяка година повече, отколкото хората които действително произвеждат нещо. Пари при пари отиват !
45
2
 
6
 
! Отговори
Бл.Благов преди 11 години
Навсякъде в Лондон има ядене и пиене на корем БЕЗПЛАТНО! Тези които ще работят по време на празника ще вземат двоини надници! Английската кралица има една от най-силните организации пред която треперят всички големи фирми. Тази организация защитава бедните и тези ,които по един или друг начин са засегнати от произвола на големите и богатите!Там работят на доброволни начала едни от най-добрите адвокати в Англия! За това англичаните пеят : Боже , пази кралицата" и не само те ,а и в доминьоните.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яко "in your face" с тия лодки, задвижвани от роби...
43
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
ДО СЕЛСКИТЕ *** НОМЕР 50 51:Очевадно е,че точно вие двамката сте едни диви селяни!Като за начало вземете па се ограмотете малко-пише се ***(от думата селянин),а не СЕЛЕНДУРИ:-))))!
42
3
 
3
 
! Отговори
Ой 49 преди 11 години
Необразованите нямат дума. АлаБойко гаргари само на герберски митинги моля.
41
2
 
3
 
! Отговори
До Реалист преди 11 години
Точно това се очаква от всички задръстени селендури. Ти си първият. Другите кухи канчета ще последват скоро.
40
6
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
След като прочетох тая "новина" си го преместих от единия крачол в другия.Боли ме х*я за няк'ва дърта бабичка!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баба ти Елиза :)
38
0
 
10
 
! Отговори
Минчо преди 11 години
В София няма ли да има шествие? За нищо не го използваме този канал.
37
9
 
4
 
! Отговори
РОЯЛИСТ преди 11 години
Долу ръцете от КРАЛИЦАТА плъхове.Бегайте обратно в дупките откъдето сте дошли.
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж сега... първо не знам на колко години си и какъв си бил в България. Аз например съм от София, роден и живял. Ако ти си от провинцията или си заминал още рано през 90 и някоя, или си имал много тежък живот в България и лоша работа, мога да те разбера до някъде. Оставил си една много скапана обстановка , абсолютно признавам че е така за жалост. Но в наши дни особено в София и още 1-2 града, ако си високо образован и млад можеш да имаш много добри доходи и невероятно приятен начин на живот. :)
35
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не на мене тия, бил съм там, знам какво е. На теория е така, ама в действителност е доста различно. Пак се опитвам да ти обясня, не са важни цифричките, а начинът на живот, който "купуват", и какво цениш ти в него. Аз например, ако не свети весело слънцето над мен, и няма усмихнати красиви хора наоколо, настроението ми е директно -50%. А британците са ужасни темерути и сдуханяци, много груби и без всякакво чувство за стил и красивото в живота.
34
14
 
10
 
! Отговори
UK до 35 и 36 преди 11 години
Великобритания е 60 милиона, Лондон само е 10 милиона. В една богата страна като тази има всякакви.България е 7 милиона. Колко от населението са *** и други? Колко са тези които нямат дори средно образование? Колко е средната заплата?В Лондон средна годишна заплата-32000 паунда.В София- 7-8000 лева.
33
2
 
9
 
! Отговори
хугър 1 преди 11 години
Това с корабите е слабо уиски,представям си ако зачене наследник младата херцогиня с миньорския произход ,какви полети ще прави принца с аверите си, пилотирайки спасителните хеликоптери на баба си,прелитайки над двореца.
32
8
 
11
 
! Отговори
......... преди 11 години
Само *** от парите на хората тая дърта ненормалница.
31
2
 
6
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Абе ИРА. Републиканската армия отдавна призна каралицата и сложи оръжие....още 80те години на миналия век. Остана само ълстър, но те нито се бият,нито саботажи правят???? За какво пишеш всъщност?
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живял съм там и говоря от личен опит. Имах пари и не работих, но животът там е толкова лош, че ми докара депресия и още едва се оправям откак се прибрах в България.
29
6
 
16
 
! Отговори
дани преди 11 години
Хич да не ви пука за англичаните, след време арабите, индийците и другата *** която е там ще ги заличи, и острова им ще бъде населен само от *** и тогава кралица ще е някоя индийска ***! Изключително гнусна и надменна нация са англетата, те винаги са били най-големия враг на България след османците, който е чел история знае това. Само като си представя, че следващия крал ще е *** Чарлс или някое от малките му синчета и направо ми се повръща!