Франция върна пенсионирането на 60 години за някои служители

Париж направи това въпреки предупрежденията на ЕС
6 юни 2012 19:30, Елка Василева
41
Франция върна пенсионирането на 60 години за някои служители
Демонстрация на служители от частния и публичния сектор срещу пенсионната реформа, Нант, 2010 г. Снимка: архив, Reuters

Френското правителство възстанови пенсионирането на 60 години вместо сегашните 62 години за някои служители, които са започнали да работят по-рано, обяви след днешното правителствено заседание министърът на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен, цитирана от Франс прес.

Тази мярка, представена като "изцяло финансирана мярка на справедливост", ще се отнася за 110 000 души през 2013 година и се изчислява на 1,1 милиарда евро за тази година и до 3 милиарда евро през 2017 година - в края на мандата на президента Франсоа Оланд, уточни тя.

Понижаването на пенсионната възраст беше сред ключовите приоритети в предизборната кампания на Оланд, който победи на изборите през май досегашния държавен глава Никола Саркози, отбелязва Ройтерс. Решението на правителството бе взето въпреки предупрежденията на ЕС, че Франция ще изпита затруднения при изпълнението на бюджетните си цели без съкращения на разходите, посочва БТА.

Излизането в пенсия ще бъде възможно на 60 години за гражданите на страната, започнали да работят на 18 или 19 години и внасяли за пенсия 41 или 41,5 години според годината на раждането, уточни АФП.

Г-жа Марисол Турен заяви, че тази разпоредба ще позволи на жените, които са работели и имат деца, да не бъдат ощетени при изчисляването на техните пенсии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.