Хората на Балканите - предимно нещастни и депресирани

"Икономист": Повечето имат основателна причина да се чувстват така
Обновена: 20 юни 2012 12:53 | 20 юни 2012 12:43,
111
Хората на Балканите - предимно нещастни и депресирани
На Балканите рядко има поводи за радост. Снимка: Reuters

През последните десетина години социологическите агенции на Балканите зададоха на хората всички възможни въпроси. Когато правят изводите си, експертите изглеждат почти изненадани от това, което са открили, въпреки че хората непрекъснато им го повтарят - като цяло (с изключение на албанците и косоварите, които са по-млади и следователно по-оптимистични) повечето хора на Балканите се чувстват доста нещастни, пише в анализ британското списание "Икономист".

Хората са загрижени за работните си места, за здравеопазването, образованието на децата си и пенсиите. Тези материални тревоги обсебват вниманието им повече от етническите вражди или от желанието да си върнат територия, която вярват, че съседите им са отнели от тяхната държава. 

Повечето хора имат основателна причина да се чувстват депресирани заради икономиката. Балканските страни винаги са имали по-бедни икономики от западните си и северни партньори, посочи неотдавна на конференция в София Лаза Кекич от Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit). Те са просперирали само когато другите икономики са били в добро положение и са страдали заедно с тях. Сегашната криза не е изключение.

Тази седмица анализ на Икономист интелиджънс юнит посочи, че балканските икономики в преход, т. е. Албания, Босна, България, Хърватия, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия "страдат най-вече от глобалната рецесия от 2008-2009 година. Реалният  брутен вътрешен продукт (БВП) на балканските страни се е свил с 5,2 на сто през 2009 година и рецесията е продължила и през 2010 година със средно понижение на БВП от 0,4 на сто".

Всички балкански икономики в крайна сметка са свързани с еврозоната и спадът в търсенето от валутния съюз им нанася сериозни щети. Черна гора, Македония, България и Албания изнасят между 10 и 12 процента от стоките си за Гърция, отбелязва Икономист интелиджънс юнит.  Най-уязвими от намаляването на преките чуждестранни  инвестиции са Македония, Сърбия и България, а дъщерните дружества на гръцки банки в региона са важен "канал" за негативните тенденции - пазарният дял на гръцките банки в Югоизточна Европа е около 20 процента.

Навсякъде в региона хората ще ви кажат колко е тежък животът, отбелязва "Икономист". Средната заплата в Черна гора е 491 евро, в Сърбия - 360 евро, а в останалите страни равнището е подобно. Цените обаче са високи и продължават да се увеличават. На фона на "намаляващи доходи, засилваща се бедност и нарастваща безработица, политическите последици от тези фактори и случаите на социални размирици в региона засега са  забележително ограничени", отбелязва Икономист интелиджънс юнит. Как може да се обясни тази тенденция? 

"На първо място, регионът има нещо като предимство от изостаналостта, която предпазва населението от влиянието на икономическия спад. Това включва сравнително големият земеделски сектор и важната роля на разширеното схващане за семейството. Второ, упадъкът на традиционната левица и на синдикатите в повечето страни в региона означава, че има малко социални и политически сили, които могат да фокусират и организират мащабни демонстрации.

И накрая, проучванията на общественото мнение сочат широко разпространение на апатията, която не благоприятства социално активно поведение и остава основната тенденция в региона", отбелязва изданието. Големият въпрос е дали тази тенденция е трайна. "Дали просто не наблюдаваме затишие пред буря, която ще се разрази заради изострянето на икономическата криза в европейските и балкански икономики и то в период, когато факторът, който би могъл да стабилизира Балканите - ЕС, е в разгара на собствената си криза?", пишат анализаторите на Икономист интелиджънс юнит. Икономическото бъдеще на Балканите до голяма степен зависи от съдбата на еврозоната, заключава "Икономист", цитирано от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Абе чудя се на нашите пишман медии че публикуват тези тъпотии!Не може да си със 130 лв пенсия и да се хилиш като,или банките,топлофикациите,електро и ВиК да са те хванали за гушата с бандитските си договори,детето ти да умира защото погребалната каса,пардон,здравната е изкрала парите и ти трябва да намериш четвърт милион,и в резултат на това да се хилиш като ненормалник!Та то е страшно и да умреш,погребалните дерат по 100 кожи и т.н. и т.н.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е не сме точно Happy Consumer
82
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Какво значи "затишие пред буря"? Не може евреите да не го знаят след пет хиляди години опит, - то е вместо протести за горите да се подхване холокост, този път истински!
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Беднотията на Балканите е ''подаръкът'' на чичо Моше!А! пардон чичо Сам!
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
triabva da di prost za da si SHTASLIV
79
1
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
евала пич.така се прави.вадиш лев и се прибираш,а нашия *** като види 5 лева и почва да плюва по родината си и се кълне,че няма никога да се върне.България е най хубавото място за живеене с някой лев в джоба.и аз направих като теб.
78
0
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Изглеждат така, защото са ми гостували в посолството! Америка знае как да се грижи за обслужващия си персонал!
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като за нещастни девойки, тези на снимката изглеждат доста щастливи!
76
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
vrashtam se v Balgaria...........sled 22 godini v chushbina.............v balgaria sie dobre,stiga da ti raboti glavata i da ne chakash nagotovo.........pozdravi
75
3
 
12
 
! Отговори
от 96 преди 11 години
Животът в България е прекрасен и съм се върнал след 4 години в Германия обратно тук. В момента имам два бизнеса с жена ми всичко от нулата сами сме си постигнали, заобиколен съм от млади амбициозни и щастливи хора, които успяват в България, за всички минуси е следващия поздрав :vbox7/play:ccf033b09c
74
3
 
11
 
! Отговори
ДО 92 преди 11 години
Хората не живеят в общества, а са обществото. Ако ти е мръсно около блока/къщата съберете се с комшиите и почистете, ако постъпят некоректно с теб потърси си правата, бъди за пример в обществото и се дръж с другите така както искаш те да се държат, бъди толерантен шофьор, помагай на другите, когато можеш, радвай се на щастието на съседа, утре може да е в твоя дом. Щастливи са хората, които са духовно богати, а когато имаш вътрешен мир и хармония със себе си си и по успешен във всичко останало.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си пожелаем да има поводи за щастие.
72
4
 
9
 
! Отговори
Anelia - VARNA преди 11 години
NE SUM 6TASTLIVA V TAZ RObSKA , MRASNA , MAFIOTSKA DARJAVA !!!!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво 92!Само виждащия може да се потресе от гледката!
70
1
 
32
 
! Отговори
Polar bear преди 11 години
Хората на Балканите са нещастни, не защото имат по-малки заплати или по-слаби икономики, а защото живеят в болни, разпаднали се общества. Общества, в които всички , независимо от професията и поста си , са загубили представата си за добро и зло, честно и нечестно, достойно и недостойно..Общества , които се носят по течението без цел и посока, ограбени и раздърпани като "Летящия холандец". Общества призраци!
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мои приятели се прибраха Не знам по какви причини , но казват че тук е "в къщи " Единия дори си има къща близо до Лондон която в момента дава под наем На мен лично ми е добре особено през летния сезон, тук си ми е семеиството , дома ,приятелите и тн ....Не казвам че в някакъв момент няма да хвана пътя Не е вярно че българите са нещастни - ниско платени...да Нали ни затвориха заводите за да влезем ЕС , сега уж те били по-добре ...ами да ни бяха оставили и тогава да си ги мерим
68
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ас лично навсякаде ми е добре с парички 18 години неживея в българия идвам само да си сменя паспорта и се махам това да си патриот и да викаш че обичаш наще планини зелени и да ходиш от сутрин до вечер и мислиш как да свържеш двата края бати простотията
67
1
 
9
 
! Отговори
Б преди 11 години
Хората в Балкана са нещастни и депресирани само, когато реколтата от сини сливи е слаба!А то иначе сливовата е "по-мекия" антидепресант!!!
66
4
 
12
 
! Отговори
? преди 11 години
АЗ ПЪК СЪМ ЩАСТЛИВА В БЪЛГАРИЯ.
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тия на север като са толкова щастливи защо приемат най-много антидепресантии се стрелят по училища, университети и улици ей така за спорт?!