Възможни сценарии за Египет

Руски издания коментират победата на ислямиста Морси на президентските избори
Обновена: 25 юни 2012 13:20 | 25 юни 2012 12:42, Елка Василева
9
Възможни сценарии за Египет
Ще бъде ли сложен край на продължилата месеци в Египет конфронтация между властта и улицата? Снимка: Reuters

Руски издания коментират победата на ислямиста Мохамед Морси в египетските президентски избори. "Росийская газета" нарича решението на ЦИК "по-скоро политическо" с оглед на "абсолютната невъзможност да се ориентираш" в ситуацията след оспорвания вот и взаимните обвинения на Морси и съперника му Ахмед Шафик - последния премиер на Мубарак.

Кандидатът на "Мюсюлмански братя" - довчера забранена организация, смятана за терористична, става държавен глава. Дали обаче това слага край на продължилата месеци конфронтация между властта и улицата? Дали бунтът остава в миналото и Египет навлиза в етап на съзидателно развитие? Днес никой не може да даде точен отговор на въпроса, констатира вестникът.

В хора на прогнозите преобладава според него следният: либералната част от египетското общество и военните ще положат всички усилия да ограничат властта на радикалите, дори изобщо да ги изключат от играта. Ислямистите обаче бяха подкрепени поне от половината население и няма да се предадат без бой, отбелязва
"Росийская газета".

Още по темата

Военните първо убедиха Конституционния съд да разпусне египетския парламент заради изборни нарушения, после пое цялата законодателна власт и оряза президентските пълномощия. Днес всички се чудят каква ще е следващата им стъпка. Дали ще проточат приемането на нова конституция, за да си запазят възможно най-дълго функциите на парламент? Или ще стигнат по-далеч, като въведат военно положение под предлог да гарантират стабилност и сигурност? Но засегнат ли радикалите, те също няма да стоят със скръстени ръце. Какво предстои тогава -
гражданска война? Или нови погроми и милионни митинги? - пита "Росийская газета".

Дори ако в Египет бъдат въведени шериатските закони, няма да стане нищо страшно, убеден е според вестника депутатът Мохамед Соуи, близък до "Мюсюлмански братя" - "външно съвсем светски човек", спортист и успешен бизнесмен.

Повечето египтяни са чужди на всякакъв радикализъм, твърди политологът християнин Имад Джад. "Хората разбират, че разни глупави идеи, примерно за пълна забрана на алкохола или налагане на ислямските правила в банковата система, ще ударят преди всичко собствения им джоб", казва той.

Египетският анализатор не вярва "Мюсюлмански братя" да станат по-либерални и да се нагодят към модерния живот. "Не забравяйте, че те не са египетска, а международна организация, чиято цел е да завземе властта и да наложи своите правила в целия ислямски Ориент. Това е глобален проект и конците се дърпат от чужбина. Не вярвайте на снимките, окачени из града, на които Морси изглежда като добричък дядо - той и съратниците му организираха джихад и лично са виновни за смъртта на множество мирни египтяни", заявява Имад Джад пред "Росийская газета".
Ислямистите в Египет са възмутени от действията на управляващия Висш военен съвет, заради които президентът Морси може да се превърне в номинален управник без истински лостове на властта в ръцете си. Десетки хиляди активисти на "Мюсюлманските братя" отказват да напуснат прочутия площад Тахрир в Кайро и настояват за оставка на генералите, които според тях са им откраднали плодовете от миналогодишната революция. Също тъй внушителна е групата, която демонстрира наблизо против "Мюсюлмански братя", в подкрепа на светска държава. Египет е разцепен надве, пише "Комерсант".

Мирното съжителство на генералите с "Мюсюлмански братя" и съюзниците им в Египет става все по-проблематично. Ислямистите крайно ясно очертаха своите намерения: да заграбят цялата власт, максимално да ограничат влиянието на армията и постепенно да превърнат Египет в ислямска държава, ориентирана към Катар, Саудитска Арабия и другите монархии от Персийския залив. А военните, традиционни гаранти на светската държава, може да бъдат изправени на подсъдимата скамейка, както навремето турските им колеги. Само че в Турция управляващите ислямисти обвиниха военните, че подготвяли държавен преврат, а в Египет най-вероятно ще им инкриминират съучастие в "престъпленията" на режима на Хосни Мубарак. Ако обаче египетските ислямисти отправят призив за нова революция, трябва да се готвят за ответни действия на генералите - военните може да арестуват цялото ръководство на "Мюсюлмански братя" и съюзниците им, да забранят тяхната дейност, дори да свалят току-що избрания президент, предупреждава "Комерсант", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
до 8 от славянин преди 11 години
Така е, казано е, че който копае гроб другиму един ден сам пада в него!
6
0
 
5
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 11 години
ГОЛЯМАТА новина е, че новият египетски прездент обяви в интервю за иранската агенция "Фарс" , че ще възстанови дипломатическите отношения и сътрудничеството с Иран, с цел възстановяване на баланса на силите в Близкия изток. Тази новина е тежък удар за САЩ и Близкоизточните му съюзници, защото това проваля напълно антиирансските им планове, а също и антисирийските.
5
1
 
1
 
! Отговори
до 5 славянин преди 11 години
Само че има разлика между западните и израелските ***, интересите на едните и другите в някои отношения са коренно различни! Например САЩ имат интерес ЕС да бъде обграден отвсякъде с ислямистки държави, за да му създават проблеми, понеже ЕС е икономически конкурент на САЩ, а всеки конкурент трябва да бъде притесняван, за да не се развива! Например току що четох в един вестник, че Саудитска Арабия и Катар плащали заплати на бунтовниците биещи се против Башар Асад с подкрепата на САЩ!
4
0
 
5
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА преди 11 години
ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА ЕГИПЕТ Е АМЕРИКАНСКА *** АГЕНТ НА ЦРУ И Е БИЛ ПРОФЕСОР ПРЕПОДАВАТЕЛ В АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ. ИМАМЕ АМЕРИКАНСКА МАРИОНЕТКА В ЕГИПЕТ-ПРЕЗИДЕНТ. ЗА КАКВИ МЮСУЛМАНСКИ БРАТЯ БЪЛНУВАТЕ ТЕ СА ЗА ПРИКРИТИЕ НА ИСТИНАТА ЧЕ Е АМЕРИКАНСКА ***.
3
1
 
2
 
! Отговори
Питко преди 11 години
На некой дали му светка под капелата за чий му е на ЦРУ-то да подменя с ислямисти светските режими в северна Африка и Близкия изток? До скоро в тези региони политическата власт беше доста пъстра и на места - доста прозападна, както случаите в Египет и Сирия. Сега става компактно проислямистко теократско петно. За чий им е на *** това?
2
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Не им трябват такива сложни схеми, за да им сринат икономиката - просто ги пеиемат в Европейския съюз и са за мустака! Хем мирно, хем евтино! Комунизъм, ислямизъм, алабализъм...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А някои анализатори говорят за 3-та световна война !?!? Морси днес е казал ,че трябва да се преосмисли мирния договор с Израел и искал съюз с Иран?! А сирийците свалят 2 турски самолет?!