Човешкият фактор е причината за аварията в АЕЦ "Фукушима"

Рестартираха първия реактор в Япония след цунамито 2011
Обновена: 5 юли 2012 14:51 | 5 юли 2012 10:00, Елка Василева
6
Човешкият фактор е причината за аварията в АЕЦ "Фукушима"
АЕЦ "Ои" в префектура Фукуи. Снимка: Reuters

Аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през март миналата година се дължи на човешкия фактор. Това се посочва в публикуван днес доклад на специалната парламентарна комисия, формирана в Токио за разследване на причините, предаде ИТАР-ТАСС.

"Аварията във "Фукушима-1" не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами", се изтъква в доклада.

Комисията посочва като виновник за аварията компанията ТЕПКО - оператор на АЕЦ, и правителствените служби, натоварени с ядрената дейност. "Отговорните структури не са взели подходящи мерки, за да се гарантира сигурността на централата и на населението в околните райони", се казва в документа.

В предварителния си доклад за причините, довели до инцидента, комисията разкритикува по-рано действията на експертите от ТЕПКО през първите дни след аварията, както и недостатъчно своевременното информиране на гражданите в Япония за събитията във "Фукушима-1".

Данните от доклада на парламентарната комисия се разминават с резултатите от вътрешното разследване, проведено от ТЕПКО в края на миналата година. Компанията твърди, че основна причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина - близо 15 метра, е надхвърлила всички прогнози на сеизмолозите.

При аварията в АЕЦ Фукушима-1" миналата пролет се стопиха изцяло горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии бяха замърсени с радиоактивни вещества. Наложи се от зоната да бъдат евакуирани близо 80 хиляди души. В момента проблемните енергоблокове са в състояние на студено спиране и се подготвят за изваждане на ядреното гориво, напомня агенцията.

Междувременно в префектура Фукуи, западно от Токио, започна да подава електричество първата японска атомна електроцентрала, която отново бе пусната, след като миналогодишното цунами доведе до спиране на всички ядрени централи.

Третият реактор на АЕЦ "Ои" е първият, който е рестартиран след силното земетресение и катастрофалната приливна вълна, предизвикала авария в АЕЦ "Фукушима-1". Реакторът бе пуснат отново въпреки вълната от протести в цяла Япония. Четвърти реактор на "Ои" ще бъде пуснат на 17 юли.

Подновяването на работата на един реактор няма да може да реши енергийната криза, обхванала Япония, но чувствително ще облекчи зависимостта на префектура Фукуи от топлоелектрическите централи. Според специалисти започналата експлоатация на "Ои" на практика ще реши въпроса с недостига на електричество в региона. Властите обмислят и пускането на още реактори. Преди аварията във "Фукушима-1" в Япония работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата й електроенергия.

След аварията на АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 г. повечето японски реактори бяха спрени за проверка и още не са пуснати заради твърдата позиция на местните власти, които искат от компаниите оператори гаранции, че централите са безопасни. Освен това според японските закони всички реактори трябва да се спират за планова проверка веднъж на 13 месеца. Така през май тази година в Япония не остана нито един работещ реактор. Това натовари националната енергосистема и увеличи потребностите от гориво за ТЕЦ-овете. В момента в Япония има режим на пестене на електричество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Балканска съпротива преди 11 години
Несъмнено. И знам за какви човеци става дума. Всъщност, те само условно се наричат така. От същия чешит са, като ония, организиралите единайсетосептеврийския "террористичен" акт.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 11.03.2011 имаше земетресение 9 по Рихтер и последвало ужасяващо цунами с вълни от 10 до 35-40 м на места. Земетресението нарушава охлаждането на реактора, а вълните цунами прескачат дигите против цунами на АЕЦ Фукушима и загасят дизеловите резервни агрегати служещи за охлаждане при авария. Какъвто и да е човешкия фактор при тези обстоятелства няма какво да се направи. По-скоро фирмата производител на реактори като знае къде ги монтира!?! би трябвало да проектира още едно аварийно-охлаждане или да помисли за вариант да постави на високо резервните агрегати и т.н. Радиацията от Фукушима е много повече от тази в Чернобил и е обиколила света с възд. течения. Властите в Япония подучвани от САЩ скриха голяма част от истината за това. В нета има доста инфо за това с карти на преминаващата радиация. Европа също не е подмината, но властите СИ МЪЛЧАТ!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи ББ е прав - много кофти митрял.
2
3
 
2
 
! Отговори
hes преди 11 години
Технологичното развитие на човечеството е достигнало нова точка на кардинални промени - предишната такава е била преди няколко стотин години, когато парната машина (цикъл на Карно) се е изчерпала, като е оставила хиляди жертви след себе си. Сега е на ред енергията добивана от разпадането на атома. Какво идва? Гео-термална енергия? Близкото бъдеще ще покаже!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човешкият фактор излиза не преден план, когато трябва да се избира между "Човешкият фактор" и просто опасни реактори. Ама нали ако признаят че реакторите са кофти, няма да има кой да купува американските реактори.