YouTube се превръща в основен източник на новини

Там се смесват професионалните и аматьорски видеокадри
16 юли 2012 19:20, Елка Василева
3
YouTube се превръща в основен източник на новини
Все повече хора гледат клипове на очевидци в YouTube. Снимка: архив, Reuters

YouTube се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи Асошиейтед прес.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в YouTube за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини все още да са по-гледани от тези в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика - каза Ейми Мичъл, заместник-директор на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю". - Това е форма, в която отношението между новинарските организации и гражданите е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега".

Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации. Последните обаче понякога използват любителски кадри на потребители на YouTube.

За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове. Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия изток, потъването на италианския круизер.

Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини. Любителските кадри са голяма част от гледаните в YouTube, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че YouTube е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: новиниYouTubeвидеокадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ролята на официалните медии е да дезинформират и да манипулират. Ако човек случайно не присъства на някакво събитие, никога няма да разбере от новините, какво точно се е случило. Ако решат да цензурират още повече клиповете в Youtube, хората ще намерят друг начин.
2
0
 
4
 
! Отговори
Фен на Deep Purple преди 11 години
Абсолютно съгласна съм, освен на обективност в тубата човек може да разчита и на бързото отразяване на събитието ! Ето сега , например, в Youtube и във Facebook от няколко минути циркулира новината за смъртт на великия Джон Лорд от Дийп Пърпъл, а в медиите и новинарските сайтове - все още - нищо !RIP , Mr. Lord :(
1
1
 
23
 
! Отговори
Един преди 11 години
И това изненадва ли ви, след като все повече и повече хората се убеждават, че на "нормалните" медии не може да се вярва? Че пишете по поръчка БЕЗ да проверявате информацията и сте повтарачи, често командвани от други такива? Че бивате използвани срещу пари разбира се, да втълпявате на хората лъжите, които ви заповядат и да ги приемат като факти без никакви въпроси? Че сме свикнали да вярваме на всеки слух и "новина" БЕЗ да я проверим сами и да ги третираме като единствена реалност? Изненадани?