България е новата мишена на терористите!

"Атентаторите са избрали най-слабото звено, спрели са се на България"
Обновена: 19 юли 2012 15:05 | 19 юли 2012 09:03, Елка Василева
189
България е новата мишена на терористите!
Снимка: БТА

Руски издания коментират експлозията в Бургас, отнела живота на израелски туристи - "един от най-шумните атентати в най-новата история на България", отбелязва "Росийская газета".

"Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". "Лайтмотивът на всички местни новини" според вестника е превръщането на страната ни в "нова мишена за терористите", а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето. Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите. Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в България и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Според Семьонов почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фокев също не потвърдил новината за пострадали хора от Русия.

"Израел обвини за атентата в България Иран и Хизбула", припомня в заглавие "Известия" изявления на израелски държавници. Експерти от еврейската държава изтъкват приликата в използвания метод между атаката в Бургас и "несполучливия терористичен акт в Кипър, когато бе арестуван представител на Хизбула", разказва кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник.

Според местни аналитици атентаторите са избрали България, тъй като израелските туристи са се насочили към страната ни "след развалянето на отношенията с Египет и пълното им разваляне с Турция". "Второ, организаторите най-вероятно са избирали най-слабото звено. Спрели са се на България. Трудно е да посочим защо", забелязва репортерът.

"Израелските служби заявяват, че през януари са се опитвали да се свържат с българските власти и да ги информират, че имат данни за подготвяни терористични атентати на българска територия. Българите обаче отричат да са получили подобни писма.

Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (. . .) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи", пише "Московский комсомолец".

"Българското правителство обаче остави без внимание молбата на израелските власти. В българското Външно заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", твърди вестникът.

Точно преди 18 години Хизбула взриви Еврейския център в Буенос Айрес. Атентатът от 18 юли 1994 г. взе 86 жертви, припомня "Московский комсомолец".

Терористите явно демонстрират сила или пък се опитват да дестабилизират още повече бездруго сложната ситуация в Близкия изток, пише "Биржевой лидер".

Бургаският атентат "може би е опит за въздействие върху Израел, който се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия", се казва в материала.

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието. "Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
28
 
! Отговори
Кво прави Цветанов преди 11 години
Подслушва бизнеса и БСП, но не и когото трябва
70
0
 
4
 
! Отговори
Жони преди 11 години
Жужубане прочети и 66 коментар!Не казвам да си седим по къщите и да не излизаме никъде, просто казвам, че се самозабравихме и че докато се натягаме и лижем гъзовете на едни, на другите нищо не им пречи да ни извадят от тази илюзия!
69
0
 
6
 
! Отговори
Жужубан преди 11 години
Ами Жони пречи му това че няма смисъл !! Освен ако влакчето не е пълно само с турци, иранци, израелци или кой знае какви други фанатици....защото БГ не пречи на никой било то религиозно или военно ( да изключиме малоумния корпус в Афганистан) защото живота е твърде кратък да живееш в страх дали няма да те взривят някъде !!! Просто така се е получило ...
68
6
 
18
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Нещо си слънчасъл! Станишев се изказал неподготвен. А Борисов и физкултурника подготвени ли бяха за атентата, въпреки, че бяха предупредени? Трябваше само да ги предупредят на кой ден и час и кое място ще е терористичният акт. А най неподготвен е Николай Младенов. Измъква се като пръдня из ***.
67
8
 
28
 
! Отговори
6 6 6 преди 11 години
Не разбирате ли че ЦРУ е виновно за взрива на Бургас,това е Американска провокация.Дадохме им База Борисов им лиже задниците.Ето ви Благодарността на Американците!!! Изпратиха Американец да Убие невинни хора дошли на море.За да нападнат Иран.Трябва да се свали това правителство и да се изгонят тези Американци от България.
66
1
 
17
 
! Отговори
145 преди 11 години
Вземете сериозни мерки за предотвратяването на следващи такива атентати
65
1
 
28
 
! Отговори
до Деница преди 11 години
Ние българите много се страхуваме от всичко,което ни изважда от летаргичния ни сън на мързеливи невежи. Паника има само тогава- когато си *** и неинформиран. Крайно време е да приемаме нещата каквито са и да разсъждаваме трезво и адекватно.
64
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дьли не идва края на света
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 46 Ти май не разбираш въобще какво казвам .Трагедията с шофЬора не коментирам от уважение.Всички думи са слаби пред това което го е сполетяло.Нищо не мога да кажа в такъв момент на семейството му освен да изкажа съболезнованията си.Размърдаи си мозъка и помисли защо се случва всичко това и виж скритата страна на медала
62
2
 
20
 
! Отговори
Жони преди 11 години
Запътва се към ескалатора към метростанция Сердика! Часът е малко след 18:00, влакчето идва и тъпчищата хора прибиращи се от работа почват да се наливат в мотрисата. Човекът с чантичката иска да е от първите влезли, че да може да се намърада по-навътре!Влакът потегля, влиза в тунела и набира скорост! Точно това което човекът чакаше!Какво следва всеки може да си го представи!А сега си представете, колко нормален е този сценарии и кое му пречи да се случи, всеки един божи ден!
61
1
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
щом сме мека цел за терористи, искаш да кажеш, че тука им е като полигон за обучение ли, не знам?!!!!
60
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ми е интересно какво правят 3000 дансаджии и милиони превидени за подслушване...май само си взимат заплатките... Турция е до нас ....*** у нас не се считат българи и са готови да съдействат на всякакви пъклени планове...всичко е привидно добре,докато не се случи нещо...така е с всичко в цялата ни държава...проблемите не се решават ,а се замазват и прикриват и така взаимно се лъжем,че живеем в нормална държава и всеки сам се оправя,ако може...и както може,а това е деградация...
59
3
 
16
 
! Отговори
Клинчов преди 11 години
"Атентаторите са избрали най-слабото звено, спрели са се на България"СПокойнооо. Плевнелиев отсече, че всичко е под контрол ;)
58
2
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Пребивават,пребиват и трябва да пребивават.Какво ще се случи ако ни приемат в Шенген.Да погледнем съседна Гърция.Пълна е с нигерийци.Хората трябва да се обединяват,а не разединяват.Не е нужно да се окупираме,а да водим далновидна и умна външна политика.
57
0
 
19
 
! Отговори
Жони преди 11 години
Въпрос на време беше, единственото хубаво, ако може да се нарече така, е че атентата не беше срещу нас!От толкова години в НАТО, да се мислим за велики и да пращаме "миротворци" наляво и надясно да се бият срещу неправдата и терора и никога за пари и да си мислим, че ще ни се размине!Представете си, напълно нормален човек, добре сложен с чанта за лаптоп в ръката, купува си билетче от касата и с усмивка пожелава лек ден на продавачката. Запътва се към ескалатора към метростанция Сердика!
56
3
 
27
 
! Отговори
спешни мерки преди 11 години
МВР предприема спешни мерки за укрепване на границите! На всеки сто метра ще сложат по едно бостанско плашило!
55
1
 
21
 
! Отговори
Деница преди 11 години
Осъзнавате ли как с такива заглавия създавате паника в населението??? Имайте малко ум в главата, отговорност към публиката ви и самосъзнание!
54
3
 
24
 
! Отговори
Г-н Шенгенски преди 11 години
България е изпълнила всички критерии за членство, особено що се отнася до охрана на външните ни граници!
53
0
 
41
 
! Отговори
martin преди 11 години
следя внимателно цялата новина и единственото което мога да кажа е 4е атентатора не е дошал от израел тои е бил на балгарска земя, просто ако беше в самолета тои щеше да убие много пове4е евреи, и за това според мен наште специализирани отдели трябва да тарсят гнездото у нас защото нищо 4удно да има и други атентатори с други цели дано баркам но световната практика в пове4ето слу4аи показва 4е е така
52
2
 
27
 
! Отговори
$ преди 11 години
Ясно е , че това правителство не става. Обаче в случая с атентата , не трябва да се обвинява. Едва ли по света има някой , който да може да се справи с тероризма , и да гарантира 100%-ва сигурност на когото и да било. Да ни пази господ от следващи атентати.