България е новата мишена на терористите!

"Атентаторите са избрали най-слабото звено, спрели са се на България"
Обновена: 19 юли 2012 15:05 | 19 юли 2012 09:03, Елка Василева
189
България е новата мишена на терористите!
Снимка: БТА

Руски издания коментират експлозията в Бургас, отнела живота на израелски туристи - "един от най-шумните атентати в най-новата история на България", отбелязва "Росийская газета".

"Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". "Лайтмотивът на всички местни новини" според вестника е превръщането на страната ни в "нова мишена за терористите", а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето. Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите. Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в България и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Според Семьонов почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фокев също не потвърдил новината за пострадали хора от Русия.

"Израел обвини за атентата в България Иран и Хизбула", припомня в заглавие "Известия" изявления на израелски държавници. Експерти от еврейската държава изтъкват приликата в използвания метод между атаката в Бургас и "несполучливия терористичен акт в Кипър, когато бе арестуван представител на Хизбула", разказва кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник.

Според местни аналитици атентаторите са избрали България, тъй като израелските туристи са се насочили към страната ни "след развалянето на отношенията с Египет и пълното им разваляне с Турция". "Второ, организаторите най-вероятно са избирали най-слабото звено. Спрели са се на България. Трудно е да посочим защо", забелязва репортерът.

"Израелските служби заявяват, че през януари са се опитвали да се свържат с българските власти и да ги информират, че имат данни за подготвяни терористични атентати на българска територия. Българите обаче отричат да са получили подобни писма.

Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (. . .) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи", пише "Московский комсомолец".

"Българското правителство обаче остави без внимание молбата на израелските власти. В българското Външно заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", твърди вестникът.

Точно преди 18 години Хизбула взриви Еврейския център в Буенос Айрес. Атентатът от 18 юли 1994 г. взе 86 жертви, припомня "Московский комсомолец".

Терористите явно демонстрират сила или пък се опитват да дестабилизират още повече бездруго сложната ситуация в Близкия изток, пише "Биржевой лидер".

Бургаският атентат "може би е опит за въздействие върху Израел, който се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия", се казва в материала.

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието. "Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усещам много доволни червени безбожници
50
11
 
33
 
! Отговори
клм преди 11 години
Точно руснаците да ни наричат "най-слабото звено" не е много честно. При тях камикадзе се взриви вътре в терминала на летище Домодедово.
49
9
 
42
 
! Отговори
стършел преди 11 години
НЯМА СТРАШНО НАРОДЕ,НА ВСЕКИ ЪГЪЛ ИМА ДЮНЕР,ЗНАЧИ НЯМА ТЕРОРИЗЪМ,ЯЖТЕ,ПИЙТЕ И СПОКОЙНО СПЕТЕ !!!!от ГЕРБ
48
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Пожарникар, сега ще ни се разгони фамилията съвсем, след като в кухата ни икономика се свият 2 от основните пера. Но не основни за ВАС, Г-н Пожарникар, основни за обяда на многото хора заети в тези сектори. На Вас Г-н Пожарникар, въобще не ви дреме...Вие Г-н Пожарникар си имате други интереси, различни от благосъстоянието на една държава и един народ. Ако има нещо добро от тази трагедия, то е че зимата ще има къде да си карате ските на спокойствие Г-н ПОЖАРНИКАР!
47
7
 
25
 
! Отговори
Азъ преди 11 години
Докато Цецо си брои златцето, а Боко похапва дюнери ние вече не можем и да се скрием.Освен нашите бомбаджии сега имаме и гастрольори.Е.аси и "държавата",е'аси и вилаета!
46
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия, България и Ромъния подготвяха тези хора за тероризъм десетилетия. Студената война още не е свършила а тези атентати са само подгряване за комунистите. Комунистическия лидер сър- гей вчера пак се изказа неподготвен за атентата. Трябва да се забранят със закон бсп
45
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво точно очакват израелските служби от българия след всеки евреин да вървят по 3 барети ли? Вместо да опитат да разрешат конфликтите които имат със съседите си те създават нови - Египет, Турция... Колко невинни хора, включително граждани на израел, си отиват покрай политиката им?
44
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С този атентат лъсва пълната несъстоятелност на държавата България-никаква система за сигурност, никаква организация при кризи, никакво здравеопазване. Политиците безпомощно стоят и гледат с *** погледи, обясняват ни глупости, повтарят като папагали едни и същи тези. Помислете имаме ли ресурс да хванем терорист, имаме ли ресурс да го осъдим, имаме ли ефективно разузнаване и контраразузнаване и има ли капацитет държавата да контролира мюсюлманската общност у нас?
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
голям удар не само срещу Израел но и срещу България, която беше оазис на спокойствието до сега. сега кой ще дойде у нас на разходка дори ???
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е сега как спокойно човек да излезе на улицата ? откъде да знам аз като отида на плажа дали до мене няма да дойде някой с дълга коса и раница и да почнат да хвърчат глави и крайници след което ???
41
1
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
г-н Цветанов знаете ли че: В МВР И ДАНС ръководството гонка оперативните работници , не за качествена и стойностна информация, а за бройки " ти колко нови агента и информатора ще вербуваш тази година" за да си оправим анализа за годината с вербовките . И именно от това идва некачествената работа защото гоним количество , а не качество. Но явно вие сте ръководител и по умен от мен извинете ме мене не компететния и простия.
40
9
 
19
 
! Отговори
ники преди 11 години
Атентати стават по цял свят и никоя държава не е застрахована. Още повече в случая става дума за евреи, които са най-рискови в това отношение. Ако израелските служби не са имали информация за това, то какво остава за българските. Мисля, че на първо място вината си е на еврейските служби, защото те трябва да са най-ангажирани, имайки впредвид риска за техните граждани. Нормално е ние да не сме напълно подготвени, все пак това си е прецедент за България.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже българската журналистика е ясна и не задава правилните въпроси сега се питаме,какво ще правим след атентата.По вероятното е да свикваме,защото силното лоби на толерастите ще продължи да вкарва в страната всякаква ***!
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (. . .) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи", пише "Московский комсомолец"."Българското правителство обаче остави без внимание молбата на израелските власти. В българското Външно заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха"
37
5
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Г-н Цветанов нали знаете че като предотвартявате атентати макар и това да не се знае публично, съща така след това следва наказателно производство срещу подбудители, помагачи и извършители, а такива няма , и нали знаете че ако оперативното не може да се установи то наказателното дело остава следа, а такава няма. Или вие ги предотвартявате и после 1. пускате атентаторите по живо по здраво или 2. Ги екзекутирате без съд и присъда. Поне лъжете нещо което не може да се докаже дали е така или не.
36
20
 
8
 
! Отговори
Нормален преди 11 години
Ей начи ето ги така наречените "братушки," направо се радват в тези вестнеци, че имам атентат. Ревете още за тях, ревете.....
35
5
 
2
 
! Отговори
do 35 преди 11 години
Az ne widqh nqkoj, kojto da pi6e na anglijski ili frenski tuk? Moje bi imate predwid, da se pi6i na kirilica?
34
6
 
5
 
! Отговори
Гордо червен преди 11 години
Да , станала била и го няма станишев да им се скара по съселски и да се изнесат в грузия? нормални ли сте да пишете така и да плашите хората?
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оказва се, че неадекватната ни външна политика застрашава нашата и на чужденците сигурност, а да не говорим за нанесения икономически удар по туризма. Защо не се държим като една Австрия например, вместо да се държим като обслужващ персонал.
32
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 17 Мир на праха на загиналият БЪЛГАРИН! Не съм куку .А ти забравяш,че взривиха кулите за да започнат война срещу тероризма.Или още не си наясно кой разби самолетите на 11.9