Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас

Това твърди американски представител, пише "Ню Йорк таймс"
20 юли 2012 14:00,
403
Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас
Взривеният автобус Снимка: Reuters

Терористът камикадзе, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, е бил член на клетка на ливанската радикална групировка "Хизбула", която е действала в България. Това е съобщил висш американски представител, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според американското разузнаване атентаторът е бил инструктиран да атакува израелци, когато се удаде възможност. Указанията били дадени на "Хизбула" от основния й спонсор – Иран.

Двама други американски представители са потвърдили, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, но са отказали повече подробности.

Според източника терористичният акт е свързан с убийството на ирански ядрени специалисти, за което Иран обвини израелски агенти – обвинение, което Израел нито потвърди, нито отрече.

"Това е око за око, зъб за зъб", казал американският представител, който е пожелал да остане анонимен, защото разследването по случая продължава.

Взривът се случи насред повишеното напрежение по повод иранската ядрена програма, за която Техеран твърди, че е за мирни цели, но Израел и Западът смятат, че прикрива разработването на ядрени оръжия.

Още по темата

Висш израелски представител заяви, че атаката в Бургас е част от интензивна вълна от терористични актове по света, които са дело на две различни организации – ислямската Революционна гвардия на Иран и "Хизбула".

"Те работят заедно, когато се налага, а също и поотделно", казва анонимният източник.

"Не знаем дали атентаторът е искал да се самовзриви или експлозията е станала заради "трудова злополука", посочва още той.

У камикадзето беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичигън, но няма индикации, че има връзка със САЩ. Все още не се знаят и неговата националност и името му, отбелязва още американският представител.

По думите му атентаторът е търсил цел в България и когато се е появила възможност, той се е възползвал.

В сряда израелските власти побързаха да обвинят Иран за атентата в България.

"Дойде време всички страни, които знаят истината, да я кажат", каза премиерът Бенямин Нетаняху на пресконференция в четвъртък.

"Иран стои зад вълната от тероризъм. Иран е най-големият износител на тероризъм в света", категоричен беше той.

"Една терористична държава не трябва да има ядрено оръжие", подчерта още Нетаняху.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
19
 
! Отговори
Заплетена афера преди 11 години
Неможе по къси гащета да се отиди при Аллах. Тоест този младеж най-вероятно не е ислямист. Възможно да е и жертва. Версия хипотетична: Шофоьорът е мюсюлманин. Той е намествал черен куфар в мига на взрива. Никой от пасажерите не е познал куфара за свой. Някакси хвърчащ отникъде е куфара. Версии много. Коя ще е достоверната, разследването ще покаже. Хизбула няма интерес от конфронтация в този момент, защото може да доведе до война, която Иран и Сирия всячески се мъчат да избягнат.Кой иска война?
244
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тва че Хизбула и Иран не са поели отговорността,нищо не значи. Навремето и Ал Каида отричаше връзка с атентатите от 11/9 ,но после си признаха.
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hhh
242
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tova e rabota na mrasnite evrei i CRU.Te iskat da sasipan i Iran. Zatova pozvoliavat teroristi4ni aktove,za da obvinat Iran i sega 6te gi napadnat tova ve4e go pravat postoianno.I tova nikoga nqma da spre prosto samo moje da se primirim s tova.
241
3
 
5
 
! Отговори
по СВЕТА и у НАС преди 11 години
И,........ВИНАГИ на тази планета ,"ВЪВ ВСЯКА МНДЖА ---МЕРУДИЯ",се размирисва ,на АМЕРИКАНЦИ !Нема отърваване ,от "най-демократичната'' държава в света ---САЩ ,единствената държава която произвежда ---"ПРИЯТЕЛСКИ РАКЕТИ" ,и води "ХУМАННИ ВОЙНИ"...!
240
1
 
8
 
! Отговори
kk преди 11 години
Единствено виновна за атентата е малоумната, олигофренска, скопена, предателска и безмерно глупава външна политика на нежния ни външен министър и умното ни правителство, които изпъчиха България, като враг на ред арабски страни /от които печелехме десетки милиарди в близкото минало/, и то - без никаква нужда, полза или причина...
239
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 11 години
Причината за атентата в Бургасmegafon.blog.bg/politika/2012/07/20/nai-nakraia-cionistki-atentat-i-v-bylgariia.981148
238
0
 
0
 
! Отговори
Rasov преди 11 години
Trebva da se izkarat izvan zakona turskite partii i propovednicite na radikalen isliam v BG
237
0
 
0
 
! Отговори
Rasov преди 11 години
Za6to ne ,tuk v BG stana kato razgraden dvor naroixa se vsekakvi osobenno isliamistite 6eriati 6teli da sazdavat,radikalen isliam *** i te stanaxa po golemi turci ot turcite v rodopite se isliamizira masovo te dori ne govoriat BGski tova kakvo e naviarno i se vziviavat na RAMBO v texnite anklavi.No BG nema da bade sa6tata sled tozi atentad,viarvam 4e ste se sabudiat spec sluzbite i ne6tata ste pridobiat po drug vid .
236
3
 
2
 
! Отговори
baihui преди 11 години
shto ne im farlite bombite na tezi blizkoizto4ni maimuni - nito edin ot tex ne zaslujava da jiveeaman ot tapia im jihad !kraino vreme e za krastonosen pohod sreshtu Islamskata varvarshtina
235
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 11 години
До оня дето е изгонил... Защо е тази омраза и в чий интерес. Знае те ли вие колко турци са участвали рамо до рамо с българи за защита на родната България. Сред тях е имало и антифашисти, да не говорим за изграждането на заводите и фабриките. Стига! Всяко стадо си има ***. Нима няма лоши и продажни българи?
234
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако у нас имаше чувство за национална принадлежност, всички щяхме да сме обединени зад българското и тогава нямаше как да има атентати, защото никой нямаше да допусне подобни хора у нас. Оттук започват и всичките ни беди, защото някои хълцат по османските камилски времена, други въздишат по ладите и ленин, а трети носят фланелки на чикаго булс или се мислят за черни рапъри. Толкова ли ни харесва да ни манипулират, че се оставяме все отвън да ни управляват?
233
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
навремето един мъдър човек е успял да обедини българи, славяни и тракийци в едно и всички с гордост да се наричат българи. Този човек е умрял, защитавайки границата на държавата си (в централна Украйна), на предната линия. По-късно у нас са идвали кумани, печенези и също с гордост са се наричали българи. В 20 и 21 век у нас няма такъв човек, който да отиде на фронта и да 'умре' за държавата ни. Не сме и узрели да имаме усещане за Българска НАЦИЯ, т.е. кой какъвто да е, но да е първо Българин.
232
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас ***********************************************************Ако е клетка добре, да не е само кафез или контейнер...?Сега ще видите как евреите ще поискат обещетение от българите. ... големи *** сме. Евреите продават душите си за пари
231
14
 
7
 
! Отговори
крива цивилизация преди 11 години
Разбирам страховете ВИ , но вярвайки на американски лъжи докъде ще се стигне ? има 1 български народ в тази държава няма значение съдържанието ,той е 1 и трябва да остане такъв.колкото се дели толкова беди ще получи. доказано е неведнъж. Но българина никога не го е разбирал май и няма да го проумее и в бъдеще.Вие не сте като другите"християни" , както и те не са като другите"мюсюлмани".Всъщност говорим за 1 народ.Колкото Вие толкова и Те . Нито ти нито той е нещо повече от другия. ако има мозък.
230
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха. Има си хас пък американците да не наклепат Иран. Ето ви сега повод да го нападнат. Няма да се учудя ако терористът е бил вербуван тайно от ФБР за да си създадат повод за военен конфликт с арабите.
229
1
 
4
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Да-да... На някои в празните кратуни е атентатора, като че ли...
228
0
 
28
 
! Отговори
българин/християнин преди 11 години
специално пиша до ***, който се хвали как бил изгонил 300.000 мюсюлмани от България. Моите прадеди са участвали в опълчението и освобождението на България и ВЪПРЕКИ всичко са намерили сили да простят и да оставят тези мюсюлмани в България. Кой си ти и какво е направил твоят род, че да гониш хората от Родината им??? Да, и сред тях се намират зли души, радикални ислямисти, но това не означава, че може да се говори така. Не всички мюсюлмани са Бен Ладен и не всички християни са Брайвик.
227
1
 
17
 
! Отговори
на търкалета преди 11 години
Син на алжирец и финландка,не на алжирец и шведка,не бе тоя е от клетка на Хизбула от Патагония.Ама той се взривил до автобуса и въпреки,че главата му хвръкнала на 100 м.шофьорската му книжка останала непокътната,щото бил с марково яке дето издържа на взрив.Ьма един от Рент кар го разпознал,ама оня бил с по къса коса.Ама как се влиза в ЕС само с шофьорска книжка без паспорт нема значение.Ама къв е тоя камикадзе дето обикаля като улав напред назад по паркинга нема значение.Важно екакво казва Цецо
226
0
 
1
 
! Отговори
предполагат всъщност преди 11 години
Да твърдят е едно, до го докажат- съвсем друго