Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас

Това твърди американски представител, пише "Ню Йорк таймс"
20 юли 2012 14:00,
403
Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас
Взривеният автобус Снимка: Reuters

Терористът камикадзе, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, е бил член на клетка на ливанската радикална групировка "Хизбула", която е действала в България. Това е съобщил висш американски представител, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според американското разузнаване атентаторът е бил инструктиран да атакува израелци, когато се удаде възможност. Указанията били дадени на "Хизбула" от основния й спонсор – Иран.

Двама други американски представители са потвърдили, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, но са отказали повече подробности.

Според източника терористичният акт е свързан с убийството на ирански ядрени специалисти, за което Иран обвини израелски агенти – обвинение, което Израел нито потвърди, нито отрече.

"Това е око за око, зъб за зъб", казал американският представител, който е пожелал да остане анонимен, защото разследването по случая продължава.

Взривът се случи насред повишеното напрежение по повод иранската ядрена програма, за която Техеран твърди, че е за мирни цели, но Израел и Западът смятат, че прикрива разработването на ядрени оръжия.

Още по темата

Висш израелски представител заяви, че атаката в Бургас е част от интензивна вълна от терористични актове по света, които са дело на две различни организации – ислямската Революционна гвардия на Иран и "Хизбула".

"Те работят заедно, когато се налага, а също и поотделно", казва анонимният източник.

"Не знаем дали атентаторът е искал да се самовзриви или експлозията е станала заради "трудова злополука", посочва още той.

У камикадзето беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичигън, но няма индикации, че има връзка със САЩ. Все още не се знаят и неговата националност и името му, отбелязва още американският представител.

По думите му атентаторът е търсил цел в България и когато се е появила възможност, той се е възползвал.

В сряда израелските власти побързаха да обвинят Иран за атентата в България.

"Дойде време всички страни, които знаят истината, да я кажат", каза премиерът Бенямин Нетаняху на пресконференция в четвъртък.

"Иран стои зад вълната от тероризъм. Иран е най-големият износител на тероризъм в света", категоричен беше той.

"Една терористична държава не трябва да има ядрено оръжие", подчерта още Нетаняху.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
10
 
! Отговори
278 преди 11 години
Мног искам да ти вида умрялата физиономия по средата на на някой военен конфлик, драги ми женчо. Нищо добро не прокопсало то война празна главо. Зелен си като бостан на пролет, когато ти дойде акъла ще раз береш какво значи война. Смърт, мизерия, глад, мародества. Такива "смели" женчовци" като теб, ги ползваха за пушечно месо, но не си живял да го видиш на живо. А и ти пожелавам никога да не го разбереш.
224
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'истината' не се крие нито в израел, нито в еврейската държава, а в тежко, непоправимо болните дървени кратуни на мюсюлманите. защо шиити взривяват сунити? а защо арабинът садам хюсеин ползва химическо оръжие върху иранци? защо малайзийски мюсюлмани взривиха индийски ресторант? защо мюсюлмани отвличат японци и китайци? защо сомалийските мюсюлмани пирати не нападат само евреи? защо бесят жените си и ги убиват с камъни? израел ли е виновен или просто някой *** чака да види ''девиците' в рая?
223
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
300 000 мюсюлмани изгонихме от България 1989 ГОДИНА ПОМНИШ ЛИ НАРЕКОХМЕ ГО възрудителен процес
222
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 272 помниш ли възродителният процес 1989 година как ва изгонихме от България .
221
0
 
1
 
! Отговори
яааааааа преди 11 години
F.CK OFFFFFFF
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 270 а дойдохме ли и на думата , интереса , да , когато се създаде държавата Израел това стана със съгласиято и на Запада и на СССР , после избухна студената война и руснаците застанаха на страната на арабите , въоръжаваха ги така както Щатите въоръжаваха Израел , помагаха на революцийте там първо в Египет и Насър , той дори създаде обединена държава със Сирия , после и в Ирак със Садам , но той беше много шавлив и на изток и на запад, после Асад и Сирия , Кадафи и Либия , накрая Иран.
219
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще ми се навреш на дедовия и ще ми правиш дудуци, докато *** бургии те плющят на заден шморц.
218
2
 
0
 
! Отговори
до 272 преди 11 години
тебе страх ли те е от война ве жено
217
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако стане трета световна, ти ще си се заврял в миша дупка. Тъй, че не знам срещу кого ще се биеш!
216
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хубавото е ,че ако стане трета световна война ще се бием срещу мюсюлмани.
215
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напиши я ти бе, Василев! Как точно е създадена? Ясно - чрез прогонване и насилие над местното население, като всяка друга държава впрочем. Това прави ли 20-годишните жертви виновни и по-малко жертви? Същото го има и в обратна посока, разбира се - сега защото терористите направиха едисикакво, ние ще изстреляме ракети срещу жилищни квартали. Кофтито в цялата работа е, че жертвите и от двете страни са невинни и няма край. А няма край, защото някой има интерес да е така.
214
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАТИМЕ .
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Василев, като ти напишат "истината" за създаването на Израел, как ще разбереш, че е "истината" или ти по собствено усмотрение ще решиш, че е "истина"? Не се ли хващаш, че си тъпо парче?
212
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 275 помисли малко , ислямския фундаментализъм се разраства , ако на времето атентати се правеха единствено и само срещу евреи днес не е така , ние сме гранична страна с голямо мюсулманско малцинство , ако в Турция се развият в друга посока нещата , а и там се надига това течение , какво правиме , пацифизма е хубаво нещо но до време , това е само началото , правилно каза Нетаняхо тероризма не е проблем единствено на Израел а на целия свят.
210
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе Василев ти луд ли си? Този въпрос се задава на друго място.
209
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те повечето мюсюлмани за съжаление ги 'възродиха' в терористи и радикали последните 10 години и си имат държава в държавата.
208
5
 
4
 
! Отговори
24 преди 11 години
"Протурската" терористична група "Кърлежите" запалва горски масиви и обществени сгради.На 22 май 1984 г. "протурски" терористи взривяват с 4,5 килограма тротил църквата в село Бенковски.През есента на 1984 г. е регистриран провален саботаж, целящ влакова катастрофа край гара Айтос.През 1985 г. избухва взрив в супермаркет в Бургас. Заподозрян като негов извършител е член на терористичната група, взривила вагона за майки с деца при Буново, но вината му не е доказана.
207
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за съжаление не ни 'намесват' в чужда война, защото това е война между юдеи и мюсюлмани. бъдете сигурни, че живеещите у нас евреи и мюсюлмани не се обичат и е въпрос на време, така както в Родопите и Пиринско има потенциални терористи, да се появят и радикални ционисти и проблемът да се задълбочи. Крайно време е да разберем, че нито сме 'остров на стабилност', нито сме изолирани от световните събития, нито ще бъдем подминати от войната. На кръстопът сме, а населението ни не е хомогенно.
206
1
 
4
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Осъждам всяка форма на насилие, която използва сила или терор за налагането на каквата и да е било идеология или форма на управление и най-вече тероризмът, чиито цели в повечето случаи са невинни граждани, сред които и деца.псМисля, че изводите на спец службите на САЩ и Израел са доста пребързани и отчасти манипулирани. Дано да греша, иначе... става страшно.