БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция

Обещали им работа, но сега 200 души висят пред посолството ни
Обновена: 22 юли 2012 13:10 | 22 юли 2012 13:00,
190
БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция
Нашенците били подлъгани да берат малини и къпини. Снимка: Reuters

Около 200 български берачи на горски ягоди, малини, къпини и боровинки са пред посолството ни в Стокхолм след неизпълнени обещания за работа, съобщи шведското електронно издание thelocal.se.

Според информацията българите лагеруват вече дни наред в автобус, паркиран пред мисията ни.

По данни на шведската полиция, берачите на плодове са били в Йемтланд, в северната част на Швеция.

Електронното издание пише, че българите са пристигнали в Швеция с обещание за работа, но след това били оставени да се грижат сами за себе си в горите.

Някои от блокираните берачи са успели да се приберат у дома, след като са си осигурили билети от роднини, но други са оставени в ръцете на посолството в Стокхолм, което се опитва да ги върне в родината им.

В момента нашето посолството дава на блокираните българи хляб и вода два пъти дневно, а районният съвет в Стокхол им е предоставил автобус, където да се подслонят.

"Работим усилено, за да могат се върнат у дома. Те са бедни хора, но не се надяваме, че приятели и роднини в България могат да им преведат пари, за да могат някак да стигнат до вкъщи", заяви Татяна Петрова от посолството.

Тя обаче изключи възможността за пряка финансова помощ от посолството.

"Нормалната процедура е да се изпратят пари от България", уточни тя, като допълни, че ако на тези хора бъдат дадени пари, е необходима гаранция за връщането им.

Разследващите в Швеция не уточняват дали някои от тези 200 души, събрали се пред посолството, са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван в четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
Strahil преди 11 години
Това са същите за които пишеше, че квартала в града е пропищял от тях. Швеция - благодярим за нагледния урок по "ромска" интеграция... депортиране.
171
0
 
0
 
! Отговори
PITBUL преди 11 години
KOKO,EVREITE SI PRIBRAHA HORA,KOITO SA ZAPLATILI DVUPOSO4NO PATUVANE ,HAR4AT PARI V BULGARIA I NE KRADAT I PROSQT.A TIQ SAMO,,DAY,,
170
0
 
1
 
! Отговори
pitbul преди 11 години
DO 174 AKO SI STOIM V BULGARIA NQMA DA SME ROBI NA EVROPA
169
1
 
5
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
А ,защо според вас тези хора са потърсили спасение в "Шведската мизерия"???За да се спасят от мизерията, в която живеят в собствената си страна, мизерията в която ни вкараха нашите, български управници, през последните 20 години.
168
0
 
2
 
! Отговори
единИ преди 11 години
Информацията не звучи правдоподобно.Откъде взе циганорът пари да пътува до Швеция , 200 души в автобус, горките на хляб и вода ,пак излъгани трънски ***. Трънският кмет май ще стане само *** кмет след като разпродава училища и остана без болница , но с обезлюдени села. Сега се чудел как да си прибере мургавелките .
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не са ли къпини !?
166
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е ясно е за какво ни взеха в европа -> някой трябва да бачка за да може демокрацията да се поддържа---------------- А не, ти какво очакваш, да работиш цар ли?
165
0
 
16
 
! Отговори
KRITIK преди 11 години
KAKVA BALGARKA E TAQ 6KEMBESTA SIGANKA?TQ SAMO OT DJEP4IISTVO RAZBIRA!
164
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде сега ,оплювайте и шведите ! В Гърция-гърците били виновни ,във Франция -французите , в Холандия.......... ! Все някой друг ви е виновен !На калпав .......... , няма да продължа ,че ще ме "рязнат" !
163
2
 
5
 
! Отговори
glupaci преди 11 години
stava vupros za izklyu4itelno i samo *** koito otivat bez pari bez plan S MALKITE SI DECA na 3000 km ,zashtoto sa glupavi.
162
8
 
4
 
! Отговори
Хо-хо, преди 11 години
Ратай, ти днес надница явно няма да изкараш? Вместо да висиш в нета, бегай да се трудиш, че кой ще ти храни умрялата рода у българско!
161
9
 
22
 
! Отговори
до 166 преди 11 години
Ратай си ти в собствената си държава,а ние сме бели хора в бели държави,защото тук имаме достойнство и много добър живот и няма значение на кого работиш и какво ***,защото на краят на месеца получаваме толкова колкото ти за цяла година. И да ти кажа за *** и зла кратуна като твоята само е важно каква е професията,типично комунско тъпо мозъче,стой си в Б-я и злобей,тук за такива не е местото,червей си се родил като червей ще лазиш до краят на дните си.
160
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
що за хора са тези лъжци
159
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме робите на Европа!
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма ли някъде снимки или видео по темата?Интервюта?
157
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и не разбирам как 200 човека са в един автобус.Глупости!!!!!В този автобус може да има 11 човека и то мургавелковци.
156
1
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
Зная,че има много организации ,както и църквата,които помагат ежедневно с топла сготвена храна и напитки в западна Европа.Факт.Ако действително от посолството им дават вода и хляб ми изглежда като реакция от Средновековието.А кой точно е злоупотребил с тези хора се установява за час.Нали така?Ако не са някакви нагли *** допускам ,че могат да са българи,които очакват да намерят друга работа и да се преборят за в бъдеще.
155
0
 
4
 
! Отговори
sveige преди 11 години
това е вторият явно случай за 2 седмици.
154
0
 
8
 
! Отговори
sverige преди 11 години
господа или каквито сте там журналисти. преди да пишете ви препоръчвам да проучвате. А именно кадрите от SVT или TV4. от всички само едно малко детенце на 11 говореше английски и каза че ще стоят 3 месецадокато свърши сезона за бране и им харесва начина на живот.
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От посолството няма да им помогнат.Трябва да се обърнат за адвокат към неправителствена организация като БХК и да заведат дело в Страсбург че са дискриминирани,защото са роми.В най лошия случай ще им платят билетите наместо да се влачат по съдилища.