Сирия разработва биологично оръжие, твърди експерт

Необходимите ноу хау и научен потенциал идвали от Русия
Обновена: 22 авг 2012 21:47 | 22 авг 2012 21:44, Елка Василева
194
Сирия разработва биологично оръжие, твърди експерт
Германски експерт твърди, че режимът на Асад разработва биологично оръжие. Снимка: архив, Reuters

Режимът на сирийския президент Башар Асад не само притежава, но и разработва биологично оръжие. Това мнение изразява германският експерт по ядрени технологии и бивш плановик на федералното министерство на отбраната Ханс Рюле в статия, публикувана в днешния брой на в. "Ди Велт".

Според разузнавателни данни в сирийските лаборатории в момента се разработват причинители на антракс, чума, туларемия, холера и едра шарка, пише авторът. Непосредствената заплаха не е толкова това, че режимът на Асад може да прибегне до бактериологично оръжие, колкото, че то може да попадне у не когото трябва, предупреждава Рюле.

Необходимите ноу хау и научен потенциал за производството на този тип оръжие идват от Русия, добавя той. Според него по време на Студената война СССР е разгърнал широка програма за разработване на биологично оръжие, като в нея са били ангажирани 60 000 души, а Западът до 1989 г. е нямал и представа за това.

Още по темата

След разпадането на Съветския съюз и последвалия край на Студената война всички тези хора остават без работа и съвсем естествено започват да си търсят ново препитание. Те го намират в страни като Северна Корея, Иран, Сирия и Китай. Някои дори са искали да работят за Ал Кайда.

"Има доказателства, че Иран им е предлагал по 5000 долара месечна заплата. Северна Корея, Индия, Китай и Сирия също са привлекли част от тези кадри на служба", пише Рюле. "Ужасното в случая обаче е, че няколко някогашни съветски специалисти по биологично оръжие са искали да започнат работа за Ал Кайда в Афганистан, където терористичната организация вече направи опити да се сдобие с антракс."

През 1972 г. Сирия подписва "Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологично /биологично/ оръжие и токсини и за тяхното унищожаване", но документът фактически няма никаква стойност. От една страна конвенцията не предвижда никакъв контрол, а от друга забранява разработването на патогени с "нападателна" цел, позволявайки разработването на биологичен материал с "отбранителна" цел, пише "Ди Велт", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подгответе си пуканките, ако стане война този път ще я гледате не по CNN а на 3D- през прозореца!
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 155 много си зле и не четеш правилните автори момче
144
1
 
4
 
! Отговори
Пульо преди 11 години
То и в Ирак имаше оръжие, бяха го снимали даже, и там имаше подготовка за война и не знам още какво! А на края какво излезе - нито химическо, нито бактериологично оръжие...Ама войната си започна! Що народ изгина, още колко ще измрат - американци, англичани, испанци, че и българи! Ама ние нали все сме кокорбашии . барабар Петко с Мъжете!И сега се тикаме, дето си нямаме работа! Вече ни показа в Бургас какво ни чака!
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирия разработва биологично оръжие ДА ДА А в Непал произвеждат шоколад и часовници Омега :)
142
2
 
5
 
! Отговори
666 преди 11 години
Цялата западна "демокрация" е ревнала като глутница чакали.Сори господа но Сирия не е Либия. ЗАД СИРИЯ СТОИ НОВАТА СВЕТОВНА СИЛА - ИРАН.Да нападнете Сирия означава да обявите война на Персия.Този път и управляващите руски ешкинази Путин (Шаломов) и Медведев (Мендель) не могат да ви помогнат.Войната срещу Сирия скоро ще бъде и ваша. Не си въобразявайте, че сте недосегаеми.ВИЖТЕ КАК РАСТЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА.Вие се движите към икономически срив.МАЙКА ВИ ЖАЛНА.
141
4
 
14
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смачкай прозападните плъхове,Башар !
140
16
 
4
 
! Отговори
Антикумонист преди 11 години
Много сте смешни и жалки бе. В Сирия няма петрол.Те също като нас българите не го добиват,а го купуват.Притябвал им е на запада сирииските камани.Тук не е въпрос за пари,а за свободата на близо 20 милиона души,мачкани от рурана асад и подкрепян неймъверно от комунистическите бастиони Русия и Кутай и техните престъпни лидери в лицето на Путин и Ху Дзин Тао. Хубавото е че в Китай народа започва да се усеща и скоро ще свали тия комунистически грабители.Следващият китайски президент е МИЛЯРДЕР
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво, ама де са доказателствата - географски координати, сателитни снимки, фактурирани количества ако щете, описание какво точно е - поен една снимка дайте на такава лаборатория или контейнери, а ако нямате такива всичко е гол лаф - същата постановка като за в Ирак -уж имало,ама после били се излъгали,ама сума народ изтрепаха, ама ся видиш ли кво от това - 600 000 цивилни са поносима загуба за една лъжа:)))
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А немога да разбера като се говори за такива оръжия защо постоянно се пропуска САЩ,просто изпадам в недоумение колко плитки са всички по всякакъв начин се прикрива най престъпната държава в момента
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** от гражданска защита да поставят на входовете на блоковете информация къде са скривалищата , ако все още има такива , и инструкции как да се реагира . а най добре всеки да се запасява с консерви и с лекарства, защото не може да разчита на тая скапана държава . ако имаме късмета да не ни издуха горещия вятър от някоя бомба бтв за няколко секунди
136
16
 
7
 
! Отговори
До 155 преди 11 години
Винаги настръхвам като си помисля за ядрения арсенал на Русия, охраняван от хора, които обичат чашката. Но се оказва обаче, че безработните и алчни за много долари руснаци са по-опасни и от пияните руснаци. Тази статия ми напомня за предсказанията на един най-обикновен човек от Австрия май беше, който е проявил невероятна ясновидска дарба и е предсказвал цели битки през световна война, после пък е участвал в нея. След края на войната е казвал на близките дали някой е жив и къде се намира или е загинал и т.н. Той умира някъде 1956 г. и е казвал преди смъртта си, че се радва, че си отива от тоя свят, защото това което скоро ще се случи ще е някакъв невиждан Апокалипсис. Със самолети ще се хвърля някакъв жълт прах, който като падне на земята ще предизвиква измиране на всичко живо, даже и растенията ще загинат. Хората ще измират масово в страшни мъки, всичко това ще се случва на фона на грандиозни военни действия, при които многохилядни армии ще се сражават и ще бъдат унищожавани. Живота на земята почти ще изчезне, войната, явно че става въпрос за Св. война ще продължи около 20 години. След което ще останат много малко хора на земята и ще настъпи мир за хиляди години напред. Явно, че нещата отиват натам, Господ да ни пази!
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
когато през държава се води война, която застрашава не само региона , но има потенциала и всички признаци да се первърне в трета световна, какво правят българските политици питам ?
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия български политици са отнесени от вихъра бе, войната вече *** на вратата ни, а те не предприемат абсолютно нищо за да обучат населението как да реагира . освен да пускат намеци по медиите , т е всеки сам трябва да се спасява ?? дълбоко се съмнявам че имат дори най елементарните средства за защита на населението и скривалища
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** народ, какво ви интересува сирия има ли няма ли оръжие, все в чуждата паница гледате - на американци, руснаци, евреи сирийци и прочие. ако стане една война аз се чуда дали ще има по 1 въздушна пушка да раздадат на вас за да се защитавате . тъжно, много тъжно ..
132
3
 
22
 
! Отговори
СССР-ееец преди 11 години
Света мина на електромобили, водородни двигатели, соларни панели, а САЩ продължават да воюват за петрол. Няма по-тъпо от американеца
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е да , то беше ясно , че ще ги обвинят в разработката на някакъв вид оръжие хаха да вземат първо те да си съкратят тези натрупания оръжия , после да правят проблем на другите защо имат такива и ги разработват
130
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не вземе Башар Асад да се ядоса и да си внесе ядрено оръжие от Иран. Тогава ще стане весело
129
0
 
12
 
! Отговори
анал лизатор преди 11 години
Може Садам да им е дал от неговото, което го "откриха" в Ирак. Жалки са вече западняците с тия "революции". От толкова революции, може да се запали и собствената им черга
128
2
 
9
 
! Отговори
баф мааму..... преди 11 години
ВСИЧКО ЕЗА ПЕТРОЛЕЦА БЕ ХОРА. СТАР ХАМЕРИКАНСКИ ТРИК ДА СИ ГО ПРИСВОЯТ "ДЕМОКРАТИЧНО"-ИРАК,ЛИБИЯ СЕГА СИРИЯ И ГОЛЯМАТА ЛЪЖИЦА-ИРАН. АМА ПРЕКАЛЕНАТА ЛАКОМИЯ ВОДИ ДО 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА. И СЕГА ЩЕ Е АЯПОКАЛИПТИЧНА-ГЛОБАЛНА . НЯМА ГРАНИЦИ И - ВСИЧКО ЩЕ СЕ УНИЩОЖИ .
127
0
 
8
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Мдаа, и един мармот завива шоколад:)) Не се ли изтъркаха вече тези лъжи? Измислете нещо друго, драги американци...