Неграмотните по света 775 милиона души

Причините се крият във въоръжените конфликти и бедността
6 сеп 2012 15:42, Петя Славова
48
Неграмотните по света 775 милиона души
България е сред държавите в ЕС, където се отчита най-сериозен спад в броя на учениците. Снимка: Булфото

Близо 775 милиона души на планетата не знаят да четат и да пишат. Това сочат данни от разпространен  в Бон документ на ЮНЕСКО - Организацията за образование, наука и култура на ООН, предаде БТА.

Почти две трети от неграмотните са млади момичета и жени. Повечето живеят в Южна и в Източна Азия, както и в Африка. Данните показват, че около122 милиона тийнейджъри от цял свят изобщо не са усвоили четмо и писмо.

Причината е във факта, че навсякъде правителствата отпускат твърде малко средства за обучение по начална грамотност, при все че образованието е сред основните човешки права. Това изтъква Роланд Бернекер, генерален секретар на германската комисия по въпросите на ЮНЕСКО.

"Въоръжените конфликти са сред причините за големия брой неграмотни", посочва ЮНЕСКО. Войните "налагат парите да се харчат за нужди на отбраната, вместо за образование", "конфликтите намаляват икономическия растеж, съдействат за разпространение на бедността и рушат инфраструктурата", отбелязва организацията.

Доклад на ЕК също сочи неграмотността като световен проблем.Необходимо е Европейският съюз да преразгледа своя подход за повишаване на нивото на грамотност, посочва експертна група на високо равнище, създадена от европейския комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу за решаването на този проблем.

Всеки пети сред 15-годишните в ЕС, както и почти 75 милиона възрастни, не разполагат с основни умения за четене и писане, което им създава трудности при намирането на работа и ги излага на по-голяма опасност от бедност и социалноизключване, пише в доклада, разпространен от Европейската комисия.

В приложенията към този документ се отбелязва, че около и над половината от непълнолетните момчета в България, Румъния и Малта показват слаби умения да четат (по данни от 2009 г.). Същевременно нашата страна е сред държавите в ЕС, където в периода 2006-2009 г. се отчита най-сериозен спад в броя на учениците със слаби резултати по четене (над 10 процента).

Според експертите съществува необходимост от привличането на повече мъже учители, които да бъдат пример за подражание за момчетата, четящи много по-малко от момичетата. Посочена е необходимостта от безплатно висококачествено образование и грижи в ранна възраст за всички деца, от наличие в началните училища на повече учители, специализирани в усвояването на четенето, както и от промяна на представите по отношение на дислексията.

Според експертите бедността и ниската грамотност са взаимно зависими. Изследванията сочат, че ако Европа успее да постигне определените за 2020 г. цели за основни умения в областта на грамотността, математиката и естествените науки (целта е 85 процента от 15-годишните да изпълняват тези показатели), това би довело до увеличаване на БВП с 21 трилиона евро през живота на децата, родени през 2010 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
brigante преди 11 години
най-неграмотните са авторите на крадени статийки в този сайт хахахахахахахахаха
37
1
 
3
 
! Отговори
НЕГРАМОТЕН преди 11 години
ТЕ ТИЯ У ПАРЛАМЕНТО СИТЕ СА НОГО ГРАМОТНИ ХАХАХАХАХАХА
36
2
 
8
 
! Отговори
oнбашията преди 11 години
днес навсякъде ни заобикаля писмена реч, човек който не се е научил да чете няма друго оправдание освен че е глупав. дори коментиращите тук макар да не блестят с много мозък, очевидно умеят да четат и пишат
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали го осъзнавате, но гладът е доста по-страшен, от това да си неграмотен!
34
1
 
8
 
! Отговори
Сомангела матрашески преди 11 години
Ай, ко хубуу съ живей кът си ниграмотен ве? Ай, за нищу ни мислъ щот ни моа. Ни моа пишъ, дъ читъ, амъ и зъ кво са ми? На банкумататъ нъли имъ, ша имъ дукату има будали да работят и да вземът от тях да дава на нас ниграмотното, щоту нали. Ко ши праими кат няма вечи будали да работят за нас, кво? Питам съ, мъ нали ни моа мисля, мъ и не искъм да мисля.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът е в неконтролируемата раждаемост!!! Стерилизация и кастрация,защото ресурсите са нужни на осъзнатите и развити човешки същества,които осигуряват развитието. Останалите са машина за л**на. Сори,че звучи цинично, но това е истината.
32
1
 
5
 
! Отговори
добавка до 38 преди 11 години
ИМАТ ПО 10 ДЕЦА!!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки ***,мексиканец,индиец,аржентинец,бразилец,южно американец,арабин, африканец, китаец, арабин и т.н, и т.н айде малко спирка де аман от гладни мангури, а ние зорлем по 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 775 милиона не знам но знам за едни 6 милиона къде са.На територията на така наречената територия България.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера,защо непрекъснато пускат снимки на *** до сметищата.Такива почти няма в последните години.Има българи,които са много по бедни от ***.*** притежават коли,не плащат вода ,ток,сметки.Има много богати между тях.Допуснати са до управлението на страната.Журналистите да отидат по гари,автогари,там ще видят много бездомни българи.*** с каруците ходят да крадат,защото каруците никой не ги проверява.Журналистите крайно време е да си сверят часовниците с времето.
28
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Според ООН в целия арабски свят се печатат по-малко книги отколкото в Гърция. От тях 52% е Корана. Правете си сметката, тези същества имат претенции и искат права!?
27
1
 
7
 
! Отговори
от 28 преди 11 години
не бях написал "роми" ама карай, та: наще барбекюта са неграмотни от мързел. Така политкоректно ли е
26
1
 
7
 
! Отговори
х преди 11 години
До БПФ-всички тези проценти неграмотни ако са от тоя етнос,това не говори добре за демографията на българия.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех ех ако знаеха да четат в Бъгария сега ниямаше да бъде това което момента
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
taq stakmistika ne e vqrna te sa mnogo pove4e porednata laja na manipulatorite
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
наще роми са неграмотни от мързел
22
2
 
38
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Пълен абсурд е същество, което не може да чете, пише, а често и да говори членоразделно, което не работи и не плаща данъци, а дори и сметки, да избира кой да управлява държавата - и на това трябва да се сложи край.И не е вярно, че щом някой е неграмотен, той не може да работи, това е оправдание на ***. За да въртиш мотиката на нивата или лопатата на строежът на пътища, или кирката в мината, диплома не се иска, там е мястото на *** !!!Български Патриотически Фронт
21
2
 
29
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
В много държави образованието е проблем, няма кадри, няма училища, водят се войни - децата просто няма как да учат.Тук нещата са различни - образованието е безплатно и достъпно за всеки, но никой не може да направи нищо с един определен етнос, чиито представители се развъждат като плъхове, ноп росто ОТКАЗВАТ да учат, а и огромна част от тях нямат интелектуалнитес пособности за това !!!Затова ние казваме - който е неграмотен, да НЕ гласува.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И дали си дават сметка управляващите политици и олигарси по цял свят,че тази маса от народ *** с пъвични инстинкти нямащ какво да губи как ще им сес товари от горе и ше им потроши и глави и имото и всичко??Дали си дават сметка какво следва по света?Едва ли? Но ще стане и то скоро ще стане.
19
2
 
18
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
"България е сред държавите в ЕС, където се отчита най-сериозен спад в броя на учениците."---------------------Като се има предвид, че сме на едно от челните места в класацията за най- ниска раждаемост, тежките икономически и социални условия на живот вБГ и високата емиграция... нищо чудно!