Гърция слага на тезгяха най-апетитните имоти

Напредват процедурите за бившето международно летище край Атина
Обновена: 12 сеп 2012 15:00 | 12 сеп 2012 10:44, Бойчо Попов
55
Гърция слага на тезгяха най-апетитните имоти
Снимка: Reuters

Гръцката агенция за приватизация най-сетне се задейства с раздържавяването на някои от най-апетитните държавни активи, предаде Ройтерс.

Агенцията е одобрила 4 компании, сред които катарската Diar Real Estate и британската London and Regional Properties, които да продължат в наддаването за бившето международно летище край Атина Хеленикон.

В момента също така се прави финална оценка на обвързващите оферти, подадени от няколко компании с интерес към 90-годишния договор за наем на медийния център в Атина, който беше изграден за Олимпиадата от 2004 г. и в момента е търговски център.

Гръцката агенция призова и кандидат-купувачите на държавната газова компания DEPA да подадат необвързващи оферти.

Продажбата на активи и концесиите на държавна собственост бяха едно от ключовите условия за отпускането на международна спасителна помощ за Гърция, припомня агенцията.Hidden Field

Досега обаче страната е набрала под 2 млрд. евро от раздържавяване на активи и сериозно изостава от целта да повиши приходите си от приватизация до 19 млрд. евро до края на 2015 г.

В последните месеци приватизационните процеси на практика бяха блокирани заради политическата криза в южната ни съседка. Почти два месеца отне сформирането на правителството, а впоследствие се наложи да бъде назначен и нов ръководен екип на органите по приватизацията.

Новите шефове на институцията смятат, че ще успеят да постигнат целите за приходите от приватизацията до края на 2015 г., но за тази година не очакват повече от 300 млн. евро. Те вероятно ще дойдат от сделката за медийния център в Атина, както и от продажбата на държавната лотарийна компания, които се очаква да бъдат приключени до края на настоящата година.

Първата голяма приватизационна сделка – за DEPA, се очаква да бъде сключена в началото на 2013 г. Също тогава се очаква да приключи продажбата и на апетитни туристически имоти на островите Корфу и Родос.

Гръцката приватизационна агенция вероятно ще отложи продажбата на държавната хазартна компания ОРАР, която е една от най-големите в цяла Европа. Институцията изчаква Европейската комисия да се произнесе по разследването, което започна заради монополното положение на компанията на гръцкия пазар на спортни залагания.

Агенцията припомня, че миналата седмица Гърция премахна основната пречка пред приватизацията на публичните дружества, като отмени законовото изискване държавата да притежава миноритарни дялове в редица публични дружества. Това отблокира продажбата не само на ОРАР, но и на държавната електрическа компания - Hellenic Petroleum, както и на пристанищата.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
31
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Принципно не ги харесвам изобщо гърците ама като гледам какво им причинявам и се сетя за нашата приватизация и ми става жал както за тях така и за нас :(((( имам чувството, че Балканите са обречени завинаги.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От заглавието и снимката си направих извода, че са обявили за продан и Акрополът! Е, аз няма да съм човека, който ще го купи, защото знам, че това е стар строеж и основите му вече не стават за нищо! :D
4
2
 
22
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Лешоядите се нахвърлиха на плячката!
3
3
 
31
 
! Отговори
позната история преди 11 години
Айдее , поведоха ги и тях по пътя на "доброто " , сега ще видим дали и гърците са същите овци само да гледат как ги поробват.
2
1
 
31
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Българските червени милиардери и олигарси могат да се възползват и да си вземат някое имотче на изгодна цена.
1
8
 
25
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Социалзима май свърши... релано след каот приеха Бълагрия и видяха, че нашите полити могат да пордадат и майак си и баща си и сестра си и баба си за чужди инетреси... гърците вече ен са чак толквоа важни за запада в този регион... имат си верни проституки в лицето на коумянгите които преди се слагаха по същия начин но на СССР....