Двама българи са подсъдими в Чехия за тероризъм

Те били част от група, използвала фалшиви български лични документи
Обновена: 20 сеп 2012 15:53 | 20 сеп 2012 15:14, Елка Василева
33
Двама българи са подсъдими в Чехия за тероризъм
Двама българи са подсъдими в Чехия за за подпомагане на тероризма. Снимка: архив, Reuters

При засилени мерки за сигурност в Прага започна първият в историята на Чехия съдебен процес за подпомагане на тероризма. Подсъдимите са седем, между които и една жена. Четирима от тях са от Дагестан, двама са българи (брат и сестра от мюсюлмански произход) и един молдовец, съобщи БНР.

Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите могат да получат максимално наказание от 10 години затвор.

Още по темата

Според следствието седемте обвиняеми са част от престъпна групировка, организирала атентати в редица страни. Шестима бяха арестувани през май 2011 година. По време на обиските в апартамент на заподозрените бяха открити оръжия и боеприпаси, десетки качествено изработени фалшиви лични документи и шофьорски книжки, печати на чешки и чуждестранни държавни учреждения, екстремистка литература на арабски и руски език, наркотици.

Полицията  е следила групата дълго време в периода  2008 - 2011 г. и разполага с подробности за предаването на пари, документи. Във всички случаи фалшивите лични документи се оказвали български.

В Берлин също беше арестуван още един руски гражданин. Предполага се, че той е бил куриер на ислямистката организация „Джамаат Шариат” и е доставял фалшиви документи в Германия и Чехия. Освен това е помагал при закупуването на оръжие за групировката в Чечня и Дагестан.

Според информация в чешките медии четирима от задържаните – Тагир Алиев, Залимкан Курбанов, Камил Надиров и Леонид Саповалов - са знаели, че документите са предназначени за хора, свързани с дагестанската тероростична организация. Всеки от обвинените е имал различна роля, свързана с  изработването, дистрибуцията или финансирането. Разбира се повечето отхвърлят обвинението или са казали, че не помнят или не знаят нищо. Алиев е казал, че е предал 3 пакета, но не е знаел какво има вътре. За всяко предаване е получавал по неговите думи 50 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
va6ata istoriq pi6e 4e sa do6li predi vas dori no va6ata istoriq e izmislena kakto vi ottyrva taka si q pi6ete
22
2
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
нормално е за 500 години сте заразили цялата империя май
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не са мюсюлмани от български произход :) 4е за първи път 4уваме
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шахтокапачно банкоматичен народЯстреб пак уби коня с шамар!
19
1
 
2
 
! Отговори
Ееех, ....ПАК КЪСМЕТ преди 11 години
..ЩО НЕ СА ГИ ПИПНАЛИ У ТУРЦИЯ ....ТАДА ВИДЯТ КАК СЕ ПАНДЕЛА ЛЕЖИ ...ХА,ХА,ХААААА..!ИМА ДА ИМ СЕ РАДВАТ КОМШУЛУКА ...АМА ,НЕЙСЕ ...!И там е добре!!!САМО НЕ В БЪЛГАРИЯ ----ЩЕ ОТЪРВАТ ПАНДЕЛАТА !ОСИГУРАЦИЯ!
18
6
 
3
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Мюсюлманството е религия, както християнството, будизма, даоизма, протестанството. Така че определянето на брат и сестра от мюсюлмански произход е също толкова тъпо, както ако бяха ги определили от шинтоистки или дзен-будистки произход. Могат да кажат, че са български граждани от турската етническа група/ако са такива/. В България има следните етнически групи: българска,турска,***/роми, кардараши, йерлии.../, руска, арменска, влашка, македонска, гръцка, украинска, еврейска,румънска и т.н.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на брата и сестрата защо не се отнема за тероризъм веднага BG паспортите?
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом вече имаме терористи и за износ.... представяте ли си тука какво котило е?....Няма толерантност при исляма, те искат цялата планета за себе си - ни повече, ни по-малко. Всички да мислим като тях, да живеем като тях, да се прекланяме пред един болен педофил, чувал гласове и получавал припадъци, неграмотен, мързелив и отхвърлен от съселяните си, честолюбив и отмъстителен...Избил всички, които не са го харесвали...21 век срещу 13 ....
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ami kolko veliki balgari pravqt zolumi vav 4ujbina ot tqx neteli sram aaaaaaa to4at bankomati ubivat reketirat mno ste nagli ei
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
двама са българи (брат и сестра от мюсюлмански произход...........двама турци,с двойно гражданство!
13
3
 
13
 
! Отговори
хахо преди 11 години
До ХОРИЗОНТ Така е,обаче става дума винаги за мюсюлмани,*** или бивши ченгета от разни служби.Затова и мен ме е срам да се нарека българин в чужбина.Много тъжна история,но е поправима.
12
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...двама са българи (брат и сестра от мюсюлмански произход).." ГЛУПОСТИ! ДАВАМАТ БРАТ И СЕСТРА СА ТОЛКОВА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, КОЛКОТО АЗ СЪМ ТРАМВАЙ! ТЕЗИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО "ТУРЦИ"- Т.Е. ЛИЦА С ТУРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД. МОЖЕ ДА СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, НО НЕ СА ЛИЦА ОТ БЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД И НЕ МОЖЕ ПРОЗИХОЖДАТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС!
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хореографи са сигурно ,както каза Лютив Мецан.Иначе тероризъм - тая глупост маи цялата се дерижира от САЩ и Израел.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за *** защо не се пише от *** произход
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
(брат и сестра от мюсюлмански произход)Това ми изглежда особено на фона на започналото дело в България и неговите противници
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пален ***.дегестанците нямат право на престой без виза в европа.тея продават фалшиви документи.сигурно са продали на 100 човека и двама от тях бачкат и пращат пари за бомби.подпомагали тероризма ахахахаха
7
4
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
KRAINO VREME E DA KAJEM 4E MUSILMANIRE Y NAS NE SA BALGARI ..........INA4E IZLIZA 4e SME TERORISTI ,,
6
1
 
12
 
! Отговори
do 4 преди 11 години
Братът и сестрата /УЖ БЪЛГАРИ/,не са българи ,а от ДРУГ ПРОИЗХОД ---МЮСУЛМАНСКИ !
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ave kratuno bera4ite na borovinki ne bqxa teroristi mai ne pravi6 razlika fa6ist ***.to muslite mai sa vi problema ane ***
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Задушлива миризма на нефтопродукти се разнася из центъра на Бургас около час.