"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"

В САЩ харесвали руските автомати
Обновена: 5 окт 2012 15:22 | 5 окт 2012 13:13, Елка Василева
230
"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"
Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Снимка: архив, Reuters

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати, пише Дойче веле.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Това е градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников". С него са въоръжени не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество Made in Russia

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
Мангоджери преди 11 години
комплексарите се напъват, да покажат колко много знаят за оръжията, сигурен съм дори, че повечето от тях не са стреляли по човек, ама вижте ни .... ние сме мъже :))) тия оръжия са вече отживелица, вече се воюва с "ТИХИ ОРЪЖИЯ" в една "ТИХА ВОЙНА", в която вие сте жертвите, продължавайте да си мерите .....оръжията:))))
50
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Springfield M1 Garand (затворния механизъм)+ всичко останало от немския STG 44 + малко натъманяване = на АК 47................Това е направил Калашников
49
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че руснаците откраднаха фау-2 и немска автоматична карабина, та сега да има с какво да се гордеят.
48
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми то Сайгата 7.62 си е калашник с друг приклад. Не съм разглеждал заключването на Сайга .308, но трябва да е по-солидно, отколкото в 7,62х39 изпълнението. Иначе Сайга 7,62 е здрава пушка, един колега за последните 15 години утрепа над 20 елена и 50 прасета, на фар, сайгата цялата е надрана и обухана, ама работи безкомпромисно :) Как да кажеш на хубавото - лошо?
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Необходимо е да се каже, че в САЩ е забранено да се продават автомати. Така че сайга е АК от който не може да се води автоматична стрелба.
46
1
 
12
 
! Отговори
гъбаря преди 11 години
Калашников AK 47 е по-ударен автомат за близка битка, AK 74 е по-усъвършенстван с по дълга цев и по-точен при далечна стрелба.
45
2
 
10
 
! Отговори
чочо преди 11 години
Не го искам дори и без пари. 2 години ми тежа на рамото в казармата. Бях "кашик", толкова много стрелби провеждахме, а след това чистене и смазване до откат, че ми се насити за цял живот.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 40Това е ловна карабинаПравиш ли разлика м/у бойно и ловно оръжие
43
0
 
12
 
! Отговори
до 45-ия тъпанар! преди 11 години
Щурмовата пушка е изобретена от германците през 1943-та година без никой да ги е пленявал! Калашников е същия клас оръжие, но са го нарекли "автомат"! Всъщност в почти целия свят за този глас оръжие се използва наименованието "щурмова пушка"!Но въпреки, че става дума за един и същи клас оръжие, АК и SG43 са със съвсем различна конструкция. Ако някой е краднал малко конструкция от SG43, е по-скоро за М16.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самозарядный охотничий карабин модели САЙГА.......................................................................На базата на Калашников и до там.И в Казанлък правеха, сега не знамНо определено казанлъшките бяха най-добрите
41
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
калашников е изобретен от германски военнопленици
40
3
 
20
 
! Отговори
ЧЛЕН от БСП преди 11 години
По време на войната във Виетнам,американските войници ги превъоръжаваха от М16 към Калашников
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-добър оценили манлихер,на 3 км точна стрелба,най-лоша изработка калашников
38
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са водещи в създаване на оръжия за да се избиват хората помежду си.Ако режима за притежание на оръжие се улесни,повечето българи ще имат най сетне нещо руско в дома си.
37
12
 
6
 
! Отговори
до РУДИ ФЬОЛЕР преди 11 години
Дрън, дрън, чи пляс!Най-висококачественото стрелково оръжие в света е ... белгийското!Разбира се, и едно от най-скъпите! Пистолетът 5&7 FN е без аналог в света, както и автоматите FN P 90 и FN 2000.
36
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам сайга, майга, ама всички елитни спец части по света ползват Хеклер и Кох. Няма америкаенци, руснаци, евреи, белгийци и т.н
35
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** avtomat
34
2
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Таке ще остане и през 21 век.
33
2
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Ти даже имената им не знаеш, но знаеш, че са най-добрите :) Времето отсява зърното от плявата.
32
2
 
8
 
! Отговори
.......... преди 11 години
Не говорим за играчки, а за инструменти за отнемане на живот на хора -нечии бащи, братя, синове, майки, деца, приятели. Но оръжията не убиват. Хората го правят. А оръжие ще се произвежда винаги, докато има хора, които искат да се избиват едни други. Гледайте "Господарят на войната" с Никълъс Кейдж за да разберете за какво става дума.