Люксембург ще засияе – жени се престолонаследникът

Сватбата на сина на Великия херцог е този уикенд
18 окт 2012 21:22, Елка Василева
15
Люксембург ще засияе – жени се престолонаследникът
Престолонаследникът Гийом и избраницата му Стефани. Снимка: архив, Reuters

Великото херцогство Люксембург рядко попада в светлините на прожекторите, но това ще се промени през уикенда със сватбата на сина на Великия херцог Анри - престолонаследника Гийом, и белгийската графиня Стефани дьо Ланоа, предаде Асошиейтед прес.

Люксембург е страна, по-миниатюрна от най-малкия американски щат Роуд Айлънд. Великото херцогство може да се нанесе 138 пъти в източната си съседка Германия и да остане още място. На Олимпиадата в Лондон страната не спечели нито един медал. Всъщност най-доброто й олимпийско постижение е самотен златен медал в дисциплината 1500 метра бягане за мъже през далечната 1952 г. в Хелзинки.

През уикенда обаче е ред и на Великото херцогство да засияе. Принц Гийом, престолонаследникът на Люксембург и бъдещ Велик херцог, ще вземе за съпруга белгийската графиня Стефани дьо Ланоа. Двудневната сватба - гражданска церемония в петък следобед и църковна церемония в събота сутринта, ще бъде съпътствана от фойерверки, концерти и гала вечеря в двореца.

Списъкът с гости за църковната церемония в катедралата "Нотр Дам" в Люксембург включва много короновани особи. Сред тях са кралят на Белгия Албер II и кралица Паола, които имат роднински връзки с люксембургската монархия, кралят на Норвегия Харалд V и кралица Соня, принцът на Лихтенщайн Ханс-Адам II, кралицата на Холандия Беатрикс, кралицата на Дания Маргрете II и принцът консорт Хенрик, кралицата на Швеция Силвия, принцеса Лала Салма Бенани - съпругата на краля на Мароко Мохамед VI.

На една от най-важните срещи на европейския елит през годината са поканени много принцове и принцеси, сред които принцът престолонаследник на Дания Фредерик и принцеса Мери, принцесата престолонаследничка на Швеция Виктория и принц Даниел, принцът на Астурия Фелипе и принцеса Летисия.

Британското кралско семейство ще бъде представено от принц Едуард, третия син на Елизабет II, и съпругата му Софи. На събитието ще присъстват също принцовете на Белгия Филип и Лоран, сестра им принцеса Астрид, престолонаследникът на Япония Нарухито, както и Симеон Сакскобургготски.

Събирането на толкова много кралски особи във Великото херцогство няма как да не привлече международното внимание.

"Това е добре за Люксембург. Много хора ще се стекат към страната", казва Надин Шене, местна хигиенистка, събираща с пинсети цигарените угарки пред двореца. Служителката не крие симпатиите си към кралското семейство. "Те представят страната в добра светлина", споделя Шене. Чувството й масово се споделя в Люксембург.

Престолонаследникът Гийом и избраницата му Стефани са очарователна двойка. Той е тъмнокос 30-годишен мъж, а тя - усмихната 28-годишна русокоса дама. На обществени прояви, като например Олимпийските игри в Лондон, бъдещите съпрузи изглеждат запленени един от друг.

Според биографиите, разпространени от кралския двор, и двамата имат разностранни интереси, подобаващи на аристократичното им потекло. Гийом говори четири езика, следвал е международна политика, подполковник е в наброяващата 900 души армия на Люксембург и е ангажиран с хуманитарна дейност. Графиня Стефани владее два от трите официални езика на Великото херцогство - френски и немски, и изучава третия – люксембургски.

След сватбата си с престолонаследника тя планира да се откаже от белгийското си поданство, за да стане рано или късно Велика херцогиня на Люксембург.

Местен 71-годишен пенсиониран инженер обобщава националната гордост. Люксембургчани са горди хора. Те се гордеят с триезичието си, със страната си и разбира се с кралското семейство. Великият херцог, 57-годишният Анри, се радва на голяма популярност. Хората могат да го приветстват по улиците, без да правят поклон пред него. И, както подчертава гордият жител на Великото херцогство, люксембургските кралски особи за разлика от някои други не се снимат топлес. За него това е солиден повод за гордост, която той е готов да сподели с целия свят с думите: "Нашето кралско семейство е добро".
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
KIro преди 11 години
Momata e oblechena v Chanel i e sasvem podhodiasta, ama vie kvo razbirate ot moda...Inache, Luxembourg e nai-prekrasnoto miasto za jiveene v Evropa, chisto,krasivo,bogato, horata sa mnogo mili i vazpitani,internazionalni, ima mnogo razvit kulturen i nosten jivot(daa!),izobsto strahotno e!Nie dnes ste se radvame na svatbata i zariata!
12
0
 
2
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Имаш се за много знаещ и си смешен. Принцеса Даяна беше графиня Спенсър !!!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 15 века тия само се мешат помежду си. Добре ,че от време на време се включва по някой коняр, та освежава кръвта.
10
0
 
1
 
! Отговори
pak procheti преди 11 години
До Ж.... e ne chetesh li ?? i Simeon e pokanen!
9
0
 
4
 
! Отговори
сеирджия преди 11 години
Милимундер и копраля...какъв ли ще е резултатът?Всъщнот,тяхната е лесна,а нас какво ни интересува?!?!
8
5
 
3
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
Права е девятката за облеклото на графинята.Ако дамата е обикновена мома, хич няма и да я погледна такава.И към седми - абе Катето може да е не е с потекло, ама е много добре - и като външност, и като стил.
7
4
 
4
 
! Отговори
Разсмиват ме двете преди 11 години
тетки, които се виждат най-отпред, вляво на снимката - гледат годеницата така, като че ли самите те са се надявали да се омъжат за престолонаследника (Дали пък нямат дъщери за омъжване и да са си мечтали точно този принц да им стане зет?).Годеницата обаче леко ме разочарова - на 28-годишна жена не подхожда да се яви на официално място с такава мини дрешка, каквато ще подхожда на тийнейджърка. Не че не й стои добре, но зряла жена би могла да носи такова мини само като плажна или спортна дреха.
6
0
 
14
 
! Отговори
Гроздан преди 11 години
Ще ви споделя една тайна: аз също съм в списъка на 100-те поканени, но ми се налага да бера лозето в Цветкова Бара и най-културно им отказах. Надявам се,че нема да се сърдят.
5
1
 
8
 
! Отговори
По Темата преди 11 години
Роди ме Мамо с Късмет,пък ме хвърли на смет!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нашия Вожд и Цветелина?
3
7
 
5
 
! Отговори
Ж.... преди 11 години
А тия що не са поканили и наши цар Симеончо ???
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
komunqgite da go duxat
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЛАДИМИР ИЛИЧ КЪДЕ СИ КОГАТО НИ ТРЯБВАШ? VIVA LA REVOLUTION!