Кличко и Шевченко в битката на парламентарните избори в Украйна

И двамата са заявили амбиция да променят политиката в страната
25 окт 2012 17:36, Елка Василева
27
Кличко и Шевченко в битката на парламентарните избори в Украйна
Виталий Кличко. Снимка: архив, Reuters

Двете най-известни в чужбина звезди на украинския спорт - боксьорът Виталий Кличко и футболистът Андрий Шевченко, ще участват в битката на парламентарните избори в Украйна в неделя с амбицията да променят политиката на бившата съветска република, пише Франс прес.

Световен шампион тежка категория на професионалния Световен боксов съвет (WBC) и противник на режима, 41-годишният Виталий Кличко направи сензация в разгара на кампанията, когато партията му УДАР (Украински демократически алианс за реформи) се нареди втора в сондажите, тъй като 16-17 процента от анкетираните изразиха намерение да гласуват за нея, изпреварвайки основния опозиционен съюз.

"Искаме да живеем в демократична държава, където законите се спазват", заяви наскоро високият над два метра гигант, критикувайки екипа на президента Виктор Янукович, чиято партия води в допитванията за предстоящите избори.

Общински съветник в Киев от 2006 г., след като на два пъти се домогва безуспешно до кметството, Кличко има големи надежди да влезе в парламента, където обещава да се бори безмилостно с вездесъщата в Украйна корупция.

За настоящите управляващи "законите не съществуват, целта им е да се обогатяват, да получават подкупи и да си поделят държавните средства", заяви критично боксьорът.

Кличко отхвърля оправените от критиците му обвинения, че тайно работи с украинското президентство и обещава да се обедини с опозиционния съюз, формиран от партията на бившия премиер - намиращата се в затвора Юлия Тимошенко, за да вдъхне нов живот на политиката.

Засега обаче различните опозиционни елементи не успяват да се споразумеят да съгласуват действията си по отношение на кандидатите за властта, което буди скептицизъм у експертите за евентуално сътрудничество на опозиционните сили в парламента.

Процъфтяваща страна без олигарси

След като се отказа от спорта, уникалният 36-годишен футболист Андрий Шевченко, отбелязал близо 300 гола през 18-годишната си кариера в престижни клубове като "Динамо Киев", италианския "Милан" и британския "Челси", на свой ред се ангажира с опозиционната партия "Напред, Украйна".

Изявлението му през юли, че се присъединява към тази формация, предизвика лавина от критики в Украйна, където мнозина го обвиниха, че се е продал, тъй като медиите допускат, че "Напред, Украйна" е проводник на властта с мисия да отнеме гласове от избирателите, подкрепящи Тимошенко.

Носителят на Златна топка за 2004 г. защити спорното си решение.

"Направил съм много за страната си като футболист и решението ми да вляза в политиката бе взето за доброто на Украйна", заяви той пред АФП през септември.

"Приключих спортната си кариера и се върнах да живея и да работя в Украйна. Аз обаче искам да живея в благоденстваща страна, а не в такава, която принадлежи на стотина олигарси и хиляда чиновници, които приемат изгодни за самите тях закони", заяви Шевченко на среща с избиратели миналия уикенд в Киев.

Въпреки широко отразената от медиите и скъпа кампания обаче за неговата партия изразяват намерение да гласуват само 2-3 процента от украинците, което е под 5-процентния праг за влизане в парламента.

Само че и Шевченко като Кличко се надява да се превърне в изненадата на изборите и да последва примера на бившия си съотборник в "Милан", грузинеца Каха Каладзе, който спечели депутатско място на парламентарните избори на 1 октомври в Грузия и впоследствие бе назначен за енергиен министър.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
мислител преди 11 години
Брейй,тия вървят след нас-избират си физкултурници!
24
3
 
0
 
! Отговори
PETKO KIBIKA преди 11 години
UKRAINZITE sa BELITE ot ednovremeshnite filmi ,I SA RUSKITE EVREI zaminali za NEW YORK i TEL AVIV.Da go duhat chifutite.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време Шева ми беше любимият футболист!
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДунавПредпочитам в ЕС да видя и Украйна и Турция заедно,едновременно. Тогава със сигурност комунярите и национал-социалягите ще им се скъса трътката от злоба и яд:)Хахахаха
21
4
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Много интересно става.Единият фудболист,другия боксьор.Ние пък си имаме пожарникар.Ммммм,да с кашкавал.........
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е батенце, бегай в политиката, че кобрата ти точи зъби.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се иска само да си грамада от мускули и да си известен.Иска се и акъл в тая работа...
18
7
 
3
 
! Отговори
Дунав преди 11 години
До 6Не си съвсем прав! Признавам че дори и на мен (имам съквартирант украинец) ми е трудно да правя разлика м/у руснаци и украинци, но разлика има и повярвай ми мнозиството от украинците ще излязат и воюват ако трябва за да не им се налага да живеят отново в пределите на Русия. За ЕС също не си прав, мисля и двете страни в случая имат какво да спечелят от присъединяване на Украйна към ЕС. Предпочитам в ЕС да видя Украйна отколкото Турция.
17
5
 
2
 
! Отговори
Дунав преди 11 години
Както предполагам и може да се очаква първи коментират винаги най-незнаещите и най-некомпетентните по темата! Истината е че Виталий е не просто вишист, но е изключително ерудиран, дисциплиниран и интелигентен човек. Достатъчно е да видите едно негово интервю за да добиете представа, колко улегнал политик е (депутат е и има партия от години)!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изберът този с по-малко мозъчни сътресения.Кличко може да е добър боксиор, но 20 години блъскане по кратуната едва ли е без последствия :).
15
3
 
26
 
! Отговори
Да ! Мутра е ! преди 11 години
Кличко не е лошо момче, но това не означава , че става за депутат или министър. За разлика от него, нашата мутра само е държал пояса на Алексей Петров и на Румен Николов - Пашата. Видяхме какво е, когато една мутра има власт - направо фалира държавата, клатейки се. Украинците трябва да внимават, когато посягат към бюлетината с надпис "Мутра" ! Иначе ги чака банкрут, като нас.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След цветните революции следват лансирането на яки и *** "политици". Лесен контрол. Всяко добиче се подчинява на силата и мачка слабите.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МУТРА В УПРАВЛЕНИЕТО - ГАРАНЦИЯ ЗА УПАДЪК.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрадция!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато някой каже че иска демокрация най-често иска да краде.
10
6
 
9
 
! Отговори
6 до 8 преди 11 години
Е какво ще ми направи?Той ги знае тези неща.На последният си бой, който беше в Москва даваше интервютата си на руски.Там го питаха и за политика, и той отговори, че не се знае дали ще се откаже от бокса, ако влезе в парламента на Украйна.В Украйна повечето хора все още говорят на руски.Украинският диалект се налага насила.Някакъв изчанчен.
9
3
 
0
 
! Отговори
napoleon преди 11 години
KOGA V BG.6TE SE POQVQT ROBIN HUTOVCI I JANA DARK.DA POVEDAT NARODA V PRAVILNA POSOKA,I DA OTNEMAT OT BOGATITE TA DA DADAT NA BEDNITE.KAK MOJE V TURJIQ DA IMA PENSIQ 900 LEVA ,A V BG. MINIMALNA ZAPLATA 300 LEVA.NALI I TAM I U BG. E 4ASNO.VSI4KO TOVA E NA VNIMANIETO NA MLADITE I UPRAVLQVA6TITE, AKO 4ETAT DNES BG.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 6Ходи го кажи това на Кличко.Хахахаха...и стой маленько по-надалеч.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре да ги направят "Доктор Хонорис Кауза".
6
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сори за украинците, но Украйна е бита карта.Отиват към запада.Който ще ги прецака, използва и ликвидира.Дето са вика това са западните руснаци (малоруси).Пък са против Русия.Налагат си насила украинският език.А даже най-известният им писател Гогол е писал на руски.Какъв е смисълът на това деление не три?Русия, Украйна, Беларус са все руснаци.