Кличко и Шевченко в битката на парламентарните избори в Украйна

И двамата са заявили амбиция да променят политиката в страната
25 окт 2012 17:36, Елка Василева
27
Кличко и Шевченко в битката на парламентарните избори в Украйна
Виталий Кличко. Снимка: архив, Reuters

Двете най-известни в чужбина звезди на украинския спорт - боксьорът Виталий Кличко и футболистът Андрий Шевченко, ще участват в битката на парламентарните избори в Украйна в неделя с амбицията да променят политиката на бившата съветска република, пише Франс прес.

Световен шампион тежка категория на професионалния Световен боксов съвет (WBC) и противник на режима, 41-годишният Виталий Кличко направи сензация в разгара на кампанията, когато партията му УДАР (Украински демократически алианс за реформи) се нареди втора в сондажите, тъй като 16-17 процента от анкетираните изразиха намерение да гласуват за нея, изпреварвайки основния опозиционен съюз.

"Искаме да живеем в демократична държава, където законите се спазват", заяви наскоро високият над два метра гигант, критикувайки екипа на президента Виктор Янукович, чиято партия води в допитванията за предстоящите избори.

Общински съветник в Киев от 2006 г., след като на два пъти се домогва безуспешно до кметството, Кличко има големи надежди да влезе в парламента, където обещава да се бори безмилостно с вездесъщата в Украйна корупция.

За настоящите управляващи "законите не съществуват, целта им е да се обогатяват, да получават подкупи и да си поделят държавните средства", заяви критично боксьорът.

Кличко отхвърля оправените от критиците му обвинения, че тайно работи с украинското президентство и обещава да се обедини с опозиционния съюз, формиран от партията на бившия премиер - намиращата се в затвора Юлия Тимошенко, за да вдъхне нов живот на политиката.

Засега обаче различните опозиционни елементи не успяват да се споразумеят да съгласуват действията си по отношение на кандидатите за властта, което буди скептицизъм у експертите за евентуално сътрудничество на опозиционните сили в парламента.

Процъфтяваща страна без олигарси

След като се отказа от спорта, уникалният 36-годишен футболист Андрий Шевченко, отбелязал близо 300 гола през 18-годишната си кариера в престижни клубове като "Динамо Киев", италианския "Милан" и британския "Челси", на свой ред се ангажира с опозиционната партия "Напред, Украйна".

Изявлението му през юли, че се присъединява към тази формация, предизвика лавина от критики в Украйна, където мнозина го обвиниха, че се е продал, тъй като медиите допускат, че "Напред, Украйна" е проводник на властта с мисия да отнеме гласове от избирателите, подкрепящи Тимошенко.

Носителят на Златна топка за 2004 г. защити спорното си решение.

"Направил съм много за страната си като футболист и решението ми да вляза в политиката бе взето за доброто на Украйна", заяви той пред АФП през септември.

"Приключих спортната си кариера и се върнах да живея и да работя в Украйна. Аз обаче искам да живея в благоденстваща страна, а не в такава, която принадлежи на стотина олигарси и хиляда чиновници, които приемат изгодни за самите тях закони", заяви Шевченко на среща с избиратели миналия уикенд в Киев.

Въпреки широко отразената от медиите и скъпа кампания обаче за неговата партия изразяват намерение да гласуват само 2-3 процента от украинците, което е под 5-процентния праг за влизане в парламента.

Само че и Шевченко като Кличко се надява да се превърне в изненадата на изборите и да последва примера на бившия си съотборник в "Милан", грузинеца Каха Каладзе, който спечели депутатско място на парламентарните избори на 1 октомври в Грузия и впоследствие бе назначен за енергиен министър.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано не стане като у нас.Най-големите уж "противници" на Тройната коалиция на практика продължиха политиката и,че даже 5 пъти по-зле!
4
3
 
9
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
СЪР КЛИЧКО ЩЕ ГО БИЕ И В ПРЕНОСНИЯ И В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ....
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дрън дрън мафия ще убират украинците и парите ше утидат в сащ или дугаде .
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде и украинците ги подхванаха на принципа кукла - кукловод. Иначе са супер спортисти.
1
6
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Хахаха...май Кобрата ще стане определящ за украинската политика :D