Сняг връхлетя Централна Европа

Трима души починаха в Полша, има блокирани пътища и ЖП-линии
Обновена: 28 окт 2012 19:26 | 28 окт 2012 16:04,
54
Сняг връхлетя Централна Европа
Снимка: Ройтерс

Снеговалежи се изсипаха в Централна Европа и доведоха до жертви от измръзване, катастрофи и блокиране на пътища.

В Чехия обилен снеговалеж спря движението на влакове в над 20 участъка от чешката железопътна мрежа. Съобщава се за паднали дървета върху железопътните линии. На много места движението е блокирано. Международните влакове закъсняват с час и половина, а пътуванията на някои вътрешни влакове са отменени. Няма жертви при инцидентите, а според метеоролозите лошото време ще се задържи и днес.

В Хърватия също падна първият сняг за годината и блокира пътни артерии. Местни медии съобщиха, че е затворена магистралата Загреб - Риека. От сутринта сняг вали в цяла Хърватия с изключение на крайбрежието. Метеоролозите прогнозират, че до края на деня снежната покривка ще бъде между 5 и 20 см на различни места в Хърватия.

В южната част на страната обаче температурите останаха много високи. В 07.00 часа тази сутрин в Дубровник температурата е била 20 градуса, в Сплит - 19 градуса. В централната част на Хърватия температурите се движат от 0 до 3 градуса.

Трима души са починали от измръзване заради студовете, сковали този уикенд Полша, където бяха регистрирани първите снеговалежи за този есенно-зимен сезон, предаде AFP, като се позова на местната полиция.

Жертвите на студената вълна са трима мъже на възраст между 50 и 60 години, единият от които бездомник. Телата им са били намерени на улицата от минувачи тази сутрин в югоизточната и югозападната част на страната.

Снеговалежите нарушиха и железопътния трафик в централната част на Полша. Близо 70 000 души пък останаха без ток в района на полската столица Варшава.

Миналата зима близо 100 души станаха жертва на студовете в Полша. Повечето от тях бяха бездомници, заспали на улицата след препиване.

Полицията отправи днес предупреждения към населението да са бдителни относно бездомниците и да известяват властите за местата на открито, на които обикновено се събират те през зимата.

Зимата настъпи в Швейцария с два месеца по-рано от обичайното и стана причина за множество катастрофи по пътищата, за падането на множество дървета и за временно прекратяване на железопътния трафик.

Стотици хора потърсиха помощта на пожарникарите заради влошената метеорологична обстановка. Само в кантона на столицата Берн през последните 24 часа са регистрирани 60 катастрофи, но без тежко ранени или убити. Причината според местната полиция е, че много хора са били изненадани от зимата и не са успели да подменят гумите на автомобилите си.

Само през нощта на събота срещу неделя в страната натрупа снежна покривка от 10 сантиметра. На места по пътищата се образуваха и поледици.

В кантона Фрибур верижна катастрофа стана причина за затваряне временно на участък от местната магистрала. Десетина катастрофи станаха и в кантона на Цюрих.

В Женева пожарникарите получиха стотици обаждания от хора, обхванати от паника заради разразилата се в града буря, съпровождана с ветрове със скорост от 100 километра в час.

Слаби валежи от сняг има от сутринта в Босна и Херцеговина, съобщиха местни медии. Снегът е паднал по поречието на Кнежева в Република Сръбска, в Бихач и на още няколко планински места в Босна и Херцеговина.

В цялата страна е облачно с валежи от дъжд, а за утре метеоролозите прогнозират валежи от сняг. Във вторник се очаква изясняване на времето, но температурите може да паднат до -6 градуса.

Циклонът Касандра предизвика снеговалежи в северната част на Италия и проливни дъждове в южната част на страната, съобщава електронното издание на италианския вестник Corriere della Sera. Сняг вали дори в районите с по-ниско надморско равнище в областите Пиемонт, Лигурия и Емилия-Романя. Температурите в страната спаднаха с 15 градуса.

Във Венеция нивото на водата в лагуната се покачи до 123 сантиметра. В Триест бушува буря, съпровождана с ветрове с пориви до 100 километра в час.

В южния италиански град Неапол пожарникарите трябваше да се отзоват на много сигнали за паднали дървета и наводнени помещения след разразилата се буря и проливните дъждове.

Очаква се Касандра да вилнее над Италия и в понеделник. Във вторник времето ще се подобри, но от сряда, 31 октомври, ще има влошаване и се очакват бури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
ДОбре добре. Гледай си бтв. Там сичко е истина и в съвременния свят не се фалшифицират регистри. Освен това как разбираш от тоя регистър дали лицето е евреин? Мисли малко с тая глава
27
0
 
10
 
! Отговори
лай-лай кучка до 3 преди 11 години
Дано природата да е благосклонна и няма невинни жертви от студа.Не пожелавайте на другите това, което не желаете на вас да се случи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Скъперник евреин до9Според теб е по евтино да се изтребят и/или изгонят 7 милиона от земята им ?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 17Ами :))) ако беше чел нещо различно от световни конспиративни теории, щеше да знаеш, че има регистри за покупко продажбите на имоти/земя.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ноември идва, нормално е да има бури и сняг, НЕ Е НОРМАЛНО да е 25 градуса!
23
2
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
А така. Браво. Типично по герберастки. Ако не е `селски ***` ще е друго. Вие наистина така ли си говорите в Герп ?
22
0
 
3
 
! Отговори
борКор преди 11 години
Да вали,що да не вали сняг в края на октомври,да не би да е ЮЛИ месец!?Сложил съм кокичета в хладилника които ще цъфнат до Коледа,защото от люляци,кестени,крушии сливи новини не ми е интересно.
21
5
 
5
 
! Отговори
lemmy преди 11 години
До Песимистна маика ти в ануса да го наблъскам комунистически изруд
20
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Ти откри Америка.
19
5
 
7
 
! Отговори
до17 преди 11 години
...се носят слухове е разковничето в твоето писание :)Аз пък казвам, че не евреите искат да купят земите ни, а рептилите от планетата Нибуру...ха-ха-ха
18
0
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Май истината не ти изнася.
17
0
 
8
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Не след дълго и ние ще гоним снежинки...
16
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Явно е, че не си бесепе*ераст. Иначе щеше да знаеш, Бойко е виновен :)
15
4
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Е ти какво очакваш да се появят по БТВ и да кажат Идваме. Аз само да те попитам защо всички външни министри последните години са евреи? За последният се носят слухове че е дал гражданство на няколко хиляди евреи
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16Защо мислиш, че евреите изкупуват земята ? Имаш ли някакви официални доказателства, документи, справки, които всеки може да провери или бог така ти говори ?
13
0
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
А защо мислиш, че вече не се го направили, и не го правят в момента?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 11 Ти луд ли си?
11
0
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Нема лошо....нека да вали сняг....да затрупа яката. Приготвил съм се добре....виното скоро ще се избистри в мазата, в ко4ината съм приготвил 2 шопара и като дойде времето ще ги гътна и после ще ми танцуват на скарата и в тигана цяла зима. Дърва има бол ....само 4акам зимата да захване и се зазимявам....4ак до пролетта. Ха наздраве!
10
1
 
6
 
! Отговори
дедо мраз преди 11 години
До предишният. Какъв е тоя роман ве??? Направи си блог, какво ни занимаваш с глупости !!!!
9
1
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ако завали...снега в Кривунделово и ми затрупа тиквите,които още са на полето,няма да ги...разривам.Направо ще ги продавам на Коледа за...тиквеници на политиците;те заслужават екологично...чиста храна,която не могат да намерят в Парламента.