В Китай партийните лидери и семействата им забогатяха от реформите

Средните доходи в страната все още са скромни
Обновена: 30 окт 2012 12:37 | 30 окт 2012 12:36, Елка Василева
10
В Китай партийните лидери и семействата им забогатяха от реформите
Вън Цзябао. Снимка: архив, Reuters

Средните доходи в Китай все още са скромни след 30 години бърз икономически растеж, но властимащите натрупаха богатства, пише в. "Гардиън".

През 1992 г. покойният бивш китайски държавен ръководител и баща на "социализма с китайска специфика" Дън Сяопин каза: "Нека част от населението да забогатее първо!"

Той не възложи изрично тази водеща роля на Китайската комунистическа партия (ККП), но партията, която продължава да настоява, че има монопол върху властта и авангардна роля в китайската политика и общество, взе тези указания присърце.

Още по темата

Реформите на Дън - икономическа либерализация в съчетание с неотслабваща хватка на ККП върху китайската политика, право, държавна машина, апарат за сигурност, голяма част от промишлеността и търговията и цялата земя - дадоха начален тласък на 30 години бърз икономически растеж. В резултат средният доход на глава от населението в страната се повиши до все още скромните 2425 долара през 2010 година. Реформите освен това спомогнаха за натрупването на огромни богатства от партийни лидери и техните семейства през същия период.

Китай е на път да смени ръководството си. Борбата за лидерските постове изложи на показ натрупаното семейно богатство на Бо Силай - изпадналия в немилост бивш партиен секретар на мегаполиса Чунцин. Бо трябва да отговаря сега по дълъг списък от обвинения, включително и в корупция. Само че заради смазващите доказателства за дълбоки връзки между политическата власт и парите в Китай е трудно да се избегне заключението, че неговото поведение в това отношение най-малкото не е изключение.

Самата партия повтори нееднократно, че корупцията е една от най-големите заплахи за управлението й. Китайските власти обаче продължават да гледат с лошо око на разкрития на подробности за безпрецедентното богатство, на което се радват семействата на лидерите на ККП. Китайските медии, които изваждат на показ това,
ги грози сериозното обвинение, че заплашват "социалната стабилност".

Чуждестранните средства за масова информация просто са блокирани, както стана с вестник "Ню Йорк таймс" в петък, след като писа за богатството на семейството на китайския премиер Вън Цзябао, чиито активи възлизат според американския вестник на 2,7 милиарда долара. Сайтът на американската агенция за бизнес новини Блумбърг също бе блокиран за материал от юни за семейното богатство на Си Цзинпин - най-вероятния нов президент на Китай през ноември, което възлиза на сравнително скромните 136 милиона долара. Си веднъж посъветва своите колеги от ККП да "обуздаят (своите) съпруги, деца, роднини, приятели и персонал" и ги прикани да "обещаят да не използват властта за лична облага".

Имиджът на китайския премиер на благ и любящ лидер - той е популярен в страната с използвания макар понякога и саркастично прякор Дядо Вън - бе излъскан през годините с редовно появяване по телевизията в моменти на национални травми. Той успокояваше пострадалите при земетресения и се извиняваше за железопътни аварии. Вън направи и изявления в подкрепа на политическите реформи, въпреки че под неговото ръководство не бе постигнат напредък.

Семейството на китайския премиер все още не е замесено в нито един от скандалите с биещо на очи богатство и луксозен начин на живот, които редовно подхранват негодуванието на по-малко заможното мнозинство. Механизмите, по които съпругата и сина на Вън са натрупали своите прекалено големи активи, обаче редовно са обсъждани на масата в заведения в Пекин, а в Хонконг на китайски се публикуват истории за богатствата на неговото семейство. Фактът, че съпругата на Вън, неговият син и дори 90-годишната му майка са забогатели забележително бързо, не представлява кой знае каква изненада в Китай.

Симбиозата между политиката и парите обхваща и парламента - Общокитайското събрание на народните представители – който, както показва годишната класация на сп. "Хурун" на богатите в страната, сега е клуб на милионери: богатството на най-заможните 70 депутати възлиза общо на 85 милиарда долара. За сравнение състоянието на 660-те най-висши представители на властите в САЩ, включително и президента, взети заедно се равнява, както се говори, само на 7,5 милиарда долара.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, аман от статии за Китай, колко били зле.Спрете се бе евреи долни жалки!Умирате от яд, че Китай вече се бори за първото място в света по икономика и че не желаят да търгуват с американска валута,защото тя отдавна е обезценена и се чудите как по няй-жалкия начин да ги злепоставите- като плащате за провокативни статиики. Виждате си края и сте в истерична агония, а нашите управници са хукнали да ви догонват.
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С 300 лева в Китай ще живееш екстра, лошото е, че е средна заплата, то и в БГ средната е 800 лева, ама я получават малцина. Ето какво можеше да си позволи през соца обикновенния бачкатор в завод за период от 10 години - чисто нов апартамент, чисто нова кола и да отгледа 2 деца без някакви лишения или особен стрес. Днес първото без 30 годишен заробващ заем е невъзможно, колата- секонд хенд, а с две деца си направо многодетен.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То Западния политически елит живее аскетично и с едната заплата не са милионери, все сиромаси ни управляват, скромни и неизползващи властта за лично забогатяване. Навсякъде са едни и същи с изключения на някои идеалисти, които ги премахват бързо от властта.
7
2
 
34
 
! Отговори
Почиващ преди 11 години
Винаги, когато се борави с неточни мерни единици, може да се направи глупав извод. Абсолютната стойност на едно заплащане не може да се сравнява. Ако се вземат в предвид цените на стоките, храната, жилищата, здравеопазването, пенсионното и останалите социални осигурявания, може да се направи комплексно сравнение. Инак - само демагогия. И мухите летят към светлината, но не винаги е полезно за тях. Това е отговор на потока емигранти в САЩ.
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажеш ли "социализъм", трябва да кажеш и "кражба". Защо винаги вървят заедно, не знам, но е факт.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При социализма всички са равни, но някои са по-равни от другите.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А у нас не е ли така?
3
4
 
38
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Имам един въпрос към всички, които ни сочат светлия примерна Китай и заклеймяват САЩ. От гореизнесените данни, коя държава е социалната и коя феодалната - САЩ или Китай?И една проста сметка: 2425 щ.д. х 1,51(днес-прибл.)=3661,75 лв. годишно, т.е. около 300 лв. на месец среден доход в Китай.
2
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навсякъде е така властта отваря възможности дори ида не е пряка корупция .Затова и куцо и сакато се ръга за парламинта да не мислите че е за 1500 лв заплата.
1
0
 
41
 
! Отговори
Стан преди 11 години
Де да беше само в Китай...