Реформатори ли са новите консервативни лидери на Китай

Уверени сме, че те ще предприемат смели стъпки, коментира анализатор
Обновена: 16 ное 2012 15:32 | 16 ное 2012 15:32, Бойчо Попов
26
Реформатори ли са новите консервативни лидери на Китай
Снимка: Ройтерс

На пръв поглед новите китайски лидери изглеждат доста консервативни. Наблюдатели обаче изтъкват, че подобна преценка може да се окаже погрешна и че те вероятно ще продължат с пазарните реформи, които са ключови за бъдещето на втората по-големина икономика в света, пише CNBC.

Вчера Китай представи членовете на Постоянния комитет на Политбюро. Както се очакваше, Си Дзинпин и Ли Къцян бяха назначени за председател и заместник-председател на Китайската комунистическа партия и ще поемат ръководството на страната през март като новия китайски президент и премиер.

Останалите петима новоизбрани членове са сегашният вицепремиер Уан Цишан, специалистът по Северна Корея Джан Дъдзян, лидерът на партията в Тиендзин Джан Гаоли, Лию Юншан – консерватор, за който се твърди, че упражнява надзора над медиите в страната и Ю Джаншен, лидерът на партията в Шанхай.

Двамата политици със слава на реформатори - Уан Ян, партийният лидер в основния китайски производствен център Гуандун и Ли Юанчао, не се оказаха сред номинираните.

Hidden FieldВъпреки изненадващото отпадане на Уан и Ли наблюдателите са оптимисти, че новото китайско ръководство ще превърне в свой приоритет както икономическите, така и политическите реформи.

„Новите лидери имат историческия шанс бързо да проведат отлаганите вече цяло десетилетие реформи. Уверени сме, че те ще предприемат смели стъпки, тъй като съзнават, че реформите са не само необходими, а и неотложни“, казва Дейвид Кучино, президент на Европейската търговска камара в Китай. 

Стъпка в тази посока е съкращаването на Постоянния комитет на Политбюро до 7 от 9 членове. Според експертите това ще доведе до по-лесно взимане на решения и ще позволи ускоряване на реформите.

Освен това отиващият си президент Ху Дзинтао няма да остане лидер на Централната военна комисия на партията като предшественика си Джан Дзъмин, който задържа този пост през първите 2 години от управлението на Ху.

Това е знак за пълно прехвърляне на властта към Си, който ще оглави военната комисия.

„Това означава, че Ху Дзинтао няма да се бърка на Си Дзинпин и напълно ще се оттегли. Това е много важно“, коментира Франк Чин, професор от Университета в Хонконг.

Новите лидери нямат особен избор и ще трябва да проведат реформите, казва Уан Гуангу, председател на East Asian Institute към университета в Сингапур. „Аз мисля, че те са наясно с това“, допълва той.

Правителството вероятно ще предприеме нови фискални стимули в подкрепа на икономиката след март 2013 г., когато смяната на лидерите ще бъде извършена окончателно.

Още новини за политиката и икономиката на Азия четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: икономиката на Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
леле боже , колко много фенове на арабски , турски , и жълтурски държави има в тоя форум... продажно племе . Силен Китай значи вместо да си купуваш евтини стоки от там ти да шиеш маратонки за 2 долара на ден и да ги изнасяш за по -богатите държави
17
2
 
4
 
! Отговори
До 17 Стига глупости преди 11 години
Китай естествено,че е във възход - сменийа колелетата с коли. Но този възход е много далеч от нивото на ЕС, САЩ,Япония,които са в друго измерение просто. И не - пишем, четем на японски компютър и монитор или американски, които в по-евтините си серии са произведени в Китай заради евтината работна ръка там. Има много голяма разлика от това,което ти се опита да кажеш!
16
0
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Да, абсолютно си прав. Но на тях не им изнася това да се казва на "народа" "им"
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Реформатори ли са новите консервативни лидери на Китай ?"- Не.
14
2
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
Комунизма дошъл за да свали монарсите и феодалите а какво стана , комунистите се првърнаха в наследствени властници ... никакъв смисъл :D
13
5
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 11 години
До Анонимен "И техният край ще дойде, рано или късно" Даа от 5 000г все идва, А господа сега пишете на Китайска клавиатура, четете на Китайски монитор, и компа ви е от Китай, ще се правите на велики, 23г Китай е във възход, ние 23г. пропадаме, ония имаха 12-15% ръст, и се притесниха сега целият западен свят е в криза те имат ръст 8%, за тия дето не умеят да четат, в 2013г Китай пуска на вода 6 самолетоносача от най висок клас, това знете ли как се нарича?
12
4
 
7
 
! Отговори
4 преди 11 години
ЕС догонвал Китай :)Китай е една много богата държава - притежава милиарди евро и долари. А беднаците в ЕС и Щатите притежават... машините за печатане на евро и долари :) :) :) Да не говорим, че още 20 години Китай няма да може да настигне технологично ЕС и Щатите. В Китай правят нещата, които европейци и американци измислят. Те са само инструмент.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И техният край ще дойде, рано или късно. Никой комунистически режим не оцелява дълго.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стандартът на Китай продължава да е нисък,иначе нямаше да имат толкова ниско-платена работна ръка и днес. Китай да сравниш със САЩ е смешно и жалко. Особено след като направиш справка коя е евтината работна ръка и голямото замърсяване.
9
3
 
14
 
! Отговори
8 преди 11 години
Така ги е страх американците от китайците,че са си изнесли половината производство в Китай заради евтините им работници. От страх де. А от руснаците ги е още повече страх - САЩ станаха най-големия производител на газ. От страх от пияните.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото Хрушчов беше реформатор (сравнен със Сталин),толкова и сегашните китайски вождове ще са "реформатори" спрямо предишните.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бла-бла- бла. Обаче фактите говорят ясно и точно,че Китай е просто дестинация на евтина работна ръка. ЕС и САЩ, Япония ползват Китай заради евтината им работна ръка на китайчетата. А евтина работна ръка показва ясно кой кой догонва.
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт, е че китайската икономика имаше години в които регистрираше 10% ръст в условия на глобална икономическа рецесия и в последствие криза. Американците много ги е яд и ги е страх от китайците, защото все повече набират сила - дори и във военната промишленост - с помощта на Русия. Така, че новите шефове на света ще са на изток, колкото и да не им харесва на разни конгресмени, рокфелери и евреи.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
(втора ) икономика Китай може да бъде само за платените от ционистите и щатското посолство журнала ,иначе на всеки вече е известно , че Китай са първа икономическа сила и отдавна задминаха ционистката фалирала *** сащ и с огромни задължения точно към Китай
4
5
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Китай е по-развит от ЕС само в партийните ти книжки на кухата комунистическа пропаганда. Иначе много лесно се проверява дали Китай или ЕС са по-развити по това,че китайчетата работят за жълти стотинки на фирми от ЕС,а не обратното.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 ти май не си наясно какви са тези пари , това си е инвестиция , най-сигурната на земята , да не са луди китайчетата
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано не си потърсят парите всички западни фирми,които наливат пари при китайчетата заради евтината им работна ръка. Империя на злото е една и тя се разпадна - СССР
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано да си потърсят парите от САЩ и да се приключва с Империята на злото