Бездомници обучават новаците как се оцелява на улицата

Таксата им е ниска предвид 10-годишните им опит и знания
Обновена: 20 ное 2012 17:15 | 20 ное 2012 17:13, Елка Василева
28
Бездомници обучават новаците как се оцелява на улицата
Бездомници с опит организираха курс за новаци. Снимка: архив, Reuters

Двама бездомници в руския град Перм организираха курс, на който желаещите се обучават как да оцелеят без жилище и средства за съществуване.

Бездомниците, които имат опит зад гърба си, разказват срещу скромно заплащане на желаещите за тайните на оцеляването на улицата.

Оригиналната идея за мастър клас по оцеляване в екстремни условия се появила от една шега. В безплатен вестник бездомният Сергей Иванов видял обява за курсове за повишаване на квалификацията, пише Life News.

“На шега предложих на приятелката си Яна и ние да открием курс. А Яна отговори на сериозно: „Да опитаме“, обяснява Сергей.

На следващия ден бездомните предприемачи пристъпили към практическата реализация на идеята си. На парче стар картон написали: „Курсове по оцеляване на улицата“, като посочили размера на хонорара си. Окачили обявата на дървената ограда до топлопровода, около който живеят.

„Решихме да взимаме за един мастър клас по 100 рубли (около 5 лева) от човек, разказва Яна. Това не е много, като се имат предвид нашите опит и знания. Ние живеем на улицата от почти 10 години, знаем всички тайни как да не загинеш, оставайки на улицата“, казва тя.

На курсистите Яна и Сергей обясняват например къде в големия град може да се получи храна. 

„Храна можеш и да не купуваш. Големите магазини в определени дни изхвърлят стоките с изтекъл срок на годност. Макарони, хляб, чай, пилешко, консерви – всичко това го получаваме безплатно“, споделя Сергей.

В програмата на курса има и раздел, в който желаещите се обучават как да поддържат личната си хигиена и да не замръзнат на улицата.

„През зимата, за да не замръзнем през нощта, се покриваме с нагрети тухли. Да се измием можем в приют, за всички желаещи там има безплатен душ. А сутрин се мием със сняг“, обяснява на на курсистите Яна.

Идеята на предприемчивите клошари се увенча с успех. Те вече са провели три мастър класа и за 2 дни са спечелили 1000 рубли.

Групите са малки, от по трима души. Всеки от курсистите има свое обяснение как е стигнал дотук.

„Дойдох на този курс повече за развлечение, още повече че скоро обещават да дойде краят на света, трябва да сме готови“, разказва Николай Биков. „А на сериозно, никой не знае как ще тръгне животът му и всяко нещо може да свърши работа и да се окаже ценно. Знания за оцеляване в екстремни условия няма да са излишни“, казва той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Именно за това беше измислен социализма,да няма гладни ама вие българите като се съвзехте малко го превърнахте в експлоатация на малцинствата и сега има да ходите ха курсове за оцеляване та дрънка,мъка ми е за вас.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАз съм си заплюл тука 2 контейнера за ***........Ами ела и пред нас има един ако искаш да ти го запазя?
21
1
 
5
 
! Отговори
Мъка преди 11 години
Това е наследството на Горби и алкохолизираната *** Елцин.. Путин май прав ще се окаже, че разпадането на източния блок е една гео-политическа катастрофа за региона, чийто резултати наблюдаваме и в България всеки ден (от зле, та по-зле): клошари, ***, бедност, обезчовечаване, оскотяване, глад, социално разделение/пропаст между прослойките, списъкът е дълъг.
20
1
 
11
 
! Отговори
Вики преди 11 години
Толкова обеднява българина. Наскоро гледах как един беден човек събираше хартия от кошчето на спирката, обираше билетчета и малки хартийки и ги събираше в кашон.Потресаващо.Това е България, африканска държава. Супер богати и все повече бедни.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито един магазин в България, от най-малкия до най-големия не изхвърля храна. Виждала съм дори плодове и зеленчуци направо разкапани, но си стоят на щанда.
18
1
 
2
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Все пак и новаците оцеляващи на улицата се нуждаят от квалификация за това...
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
снимката е тъжна жената преди е работала и е плащата от данаци и осигоровки.Сега трябва да ходи да си взима безплатна храната
16
5
 
46
 
! Отговори
krasos преди 11 години
Трябва и бюрата по труда да организират подобни курсове !!! Скоро ГЕРБ ще доведат 90 % от Българите до това положение !
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм си заплюл тука 2 контейнера за ***, имам и 1 голям кашон от пералня, не ме е страх от Бойковата зима
14
1
 
44
 
! Отговори
С.С. преди 11 години
:-( Снимкaтa...толковa е тъжнa...
13
4
 
27
 
! Отговори
дядо преди 11 години
След политиката на герб,начело на които стои *** Боко Кратуня,която може да се определи единствено като геноцид над БЪЛГАРИТЕ ,ще е нужно да ходим на курсове при тези хора...
12
4
 
19
 
! Отговори
еее преди 11 години
Гледайте и изпращайте нашите бездомници в командировка за да се учат, защото тук умират като кучета.
11
1
 
36
 
! Отговори
до11 преди 11 години
не им продават боб с гъгрици нали
10
1
 
59
 
! Отговори
значи преди 11 години
техните магазини имат по-добра социална ,,политика,, отколкото нашето ,,социално,,министерство на мизерията!!!!!!!
9
3
 
40
 
! Отговори
bg prosqk преди 11 години
skoro i v bg
8
2
 
36
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Бездомници обучават новаците как се оцелява на улицата...............................и скоро ще ги доведат в бг за да обучават бъдещите бездомници как да оцелеят с тези **високи доходи и ниски данъци**.......
7
3
 
117
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Храна можеш и да не купуваш. Големите магазини в определени дни изхвърлят стоките с изтекъл срок на годност. Макарони, хляб, чай, пилешко, консерви всичко това го получаваме безплатно, споделя Сергей. А В БЪЛГАРИЯ ТАЗИ ХРАНА СЕ ПРОДАВА В БИЛА И ЛИДЪЛ КАТО ПРОМОЦИЯ !
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са изхварлянето от магазините го знаят и много от българите в Испания и някои от тях работят !
5
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха още малко и за Сталин ще се молят.
4
36
 
46
 
! Отговори
Стар комунист преди 11 години
Ама по площадите скачахте и викахте "комунисти - убийци", нали? На ви сега една демокрация и една свобода. Ще целувате пръстена с червения рубин май