Големият смог, убил 12 000 души в Лондон

Гъстата мъгла се смесила с изгорелите газове и твърдите частици от комините
7 дек 2012 14:53, Елка Василева
15
Големият смог, убил 12 000 души в Лондон
Снимка: архив, Reuters

Преди точно 60 години, в началото на декември 1952 г., над Лондон пада най-големият смог в историята. Загиват 12 хиляди души - 4 хиляди веднага, а останалите 8 хиляди през следващите месеци, пише Дойче веле.

По времето на големия смог Хоръс Пайл е млад военен лекар. "Имаше един новобранец, който колабира пред очите ми. Констатирах остра дихателна и сърдечна недостатъчност. Отведох го последователно в две лондонски болници, но те бяха препълнени. Когато излязох отново навън, той беше починал. Опитах се да му направя непряк масаж на сърцето, но вече беше твърде късно", спомня си той.

Смогът-убиец

На 5 декември 1952 година над Лондон се образувала гъста мъгла, която се смесила с изгорелите газове и твърдите частици от комините. По това време британците вече познавали този феномен, тъй като въздухът в Лондон ставал все по-мръсен - заради индустриализацията. Но този "смог-убиец" бил нещо безпрецедентно - той отнел живота на 12 хиляди души.

Един съвременник си спомня, че човек не можел да види ръката пред очите си. Мъглата имала жълтеникав цвят и миришела на сяра. Движението в Лондон било парализирано, хората не можели да намерят пътя до вкъщи. Мъглата ставала все по-гъста и се промъквала през всички процепи. Операта прекъснала представленията си, защото зрителите не можели да различават какво става на сцената. В клиниките по спешност били извикани и специалисти по химически оръжия.

По това време Робърт Уолър е лекар в лондонската болница "Св. Вартоломей". "Опитахме се да помогнем на хората с кислородни маски. Експериментирахме и с шишета с амоняк, защото установихме, че от серния двуокис, пушека и мъглата се образува сярна киселина. Отворихме шишетата с амоняк, който неутрализира сярната киселина в болничните стаи и оплакванията от затруднено дишане намаляха", спомня си Уолтър.

Как неволята учи

Четири дни по-късно, на 9 декември, настъпила дългоочаваната промяна на времето - задухал вятър, който разнесъл жълтеникавата мъгла. Била назначена разследваща комисия, която препоръчала да се вземат сериозни мерки срещу зимния смог. През 1956 година със закон се забранява изхвърлянето в атмосферата на "черни сажди", а от 1968 година на британците в големите градове им е забранено да се отопляват с дърва или брикети.

Проблеми със замърсяването на въздуха по различно време имат и други страни, не на последно място и заради нарастващия автомобилен трафик. Големият смог в Лондон от 1952 година обаче е поводът, който накарал много хора в Европа да променят отношението си към замърсяването на въздуха. Бедствието показало ясно, че проблемът представлява непосредствена заплаха за човешкия живот.

И в други страни се въвеждат нови екологични стандарти, насочени към ограничаването на използваните в промишлеността вредни горива. Приемат се нови закони, като например този за опазване чистотата на атмосферния въздух в Лондон (актове от 1956 и 1968 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пловдив е отвратителен град за живеене, не може да се диша, ни зиме, ни лете, а децата са най-потърпевши!
13
1
 
2
 
! Отговори
Дихател преди 11 години
В Пловдив като падне мъгла не може да се диша от печките на твърдо гориво. На село е едно в големия град е друго. 1-2 % от домакинствата развалят въздуха на града и всички са принудени да дишат смрадта на няколко *** щото им излизало с 5 лева по-евтино да се отопляват на твърдо гориво.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле...Чернобил пасти да яде!
11
1
 
1
 
! Отговори
истина ви казвам преди 11 години
Хем работя хем го закьсвам всеки ден и сьм се принудил да се топля с дьрва от разни стари построики.... иначе то вече без комп не е живот и намирам някои начин да платя нета , ама ако искам на ток не комп ,ами и с яденето сьвсем ще го закьсам ---горе долу това е страната на боико , а и знам много други като мен , та за нови технологии без пари не ми говорете ,за сьжаление всеки знае кое е хубавото ,но боико много дьржи да сме бедни кат цьрковни мишки.
10
0
 
4
 
! Отговори
ан преди 11 години
паленето на гуми и пластмаси е много опасно,защото се разлагат до отровни газове и трябва да има големи глоби за целта ,а не да гонят за торбички и т н
9
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Няма значение,важното е дим да има.Също като снимките от Сирия,които повечето са от Ирак.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста хора искат Топлофикация да фалира и да се топлят с въъглища и дърва. Дали са прави?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В София го правят по друг начин - палят автомобилни гуми и се топлят - най-вече ***. Не е истина каква смрад е на километри.
6
0
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Селяндурското личи по отношението на човек към останалите. Малко бой си ял! Жив и здрав... Но пък и такива като теб трябва да има, че да знаем какви да не ставаме.
5
0
 
19
 
! Отговори
Смеееееехххххххх преди 11 години
Като ги плеснат тия водоохладителни кули, от които "дими" водна пара и почвам да се заливам от смях. А то дими ли дими.
4
1
 
7
 
! Отговори
родна идилийка преди 11 години
Айде всички да си накладим кюмбетата с кюмура. И повечко дръвца за разпалка да има. Да покажем на Европа че не сме последни поне по един показател. България 21век се отоплява с технология от 19ти.
3
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1952 Лондон=2012 София.Само че тук никой няма да ви каже колко са измрели от това.началото на тази зима е БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО по отношение на мръсният въздух в София.Примрелите от глад *** пристигащи на талази се отопляват на въглища и дърва аПушеците които се носят над града създават усещането че сме на 500 метра от ТЕЦ Гълъбово.Бойко ще ви "оправи".КонКраЧулешънс ***.
2
2
 
15
 
! Отговори
Красимир преди 11 години
Ей проста жугналистическа *** и това си е... това е пара бе ***. Научете се поне какво слагане като снимки или най-добре си запалете дипломите и напуснете.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаех ,си аз ,че Хитлер е замесен в това убийство!!