Латиноамериканците са най-щастливите хора в света

България е извън първите 100 държави лидери по положителни емоции
20 дек 2012 17:04, Елка Василева
20
Латиноамериканците са най-щастливите хора в света
В Панама живеят най-щастливите хора в света. Снимка: архив, Reuters

Най-щастливите хора не живеят в Катар - най-богатата страна в света, нито в Япония, където животът е най-дълъг, нито в Канада, където има процентно най-много висшисти. Според анкета на Галъп, обхванала 150 000 души, 7 от десетте страни с най-щастливи хора са латиноамерикански. Мнозина от тях живеят бедно според традиционните стандарти, но са щастливи, съобщи Асошиейтед прес.

От сайта на Галъп се вижда, че най-много положителни емоции изпитват жителите на Панама и Парагвай (85 процента), следвани от Салвадор (84 процента). Това показват резултатите на анкетата, проведена през 2011 година в 148 държави.

Изследователите са задали по телефона и в лични разговори пет въпроса, засягащи предходния ден: "Изпитахте ли много радост?", "Чувствахте ли се добре отпочинали?", "Отнасяха ли се с уважение към вас през целия вчерашен ден?", "Много ли се смяхте или усмихвахте?" и "Разбрахте ли или научихте ли се на нещо интересно?".

Като цяло в света 85 процента от анкетираните са заявили, че към тях са се отнасяли с уважение. 72 процента много са се усмихвали и смели, а радост през целия ден са изпитвали 73 процента. Само 43 на сто от населението на планетата обаче е научило нещо интересно или се е научило да върши нещо интересно.

В първата десетка на класацията на най-позитивните страни в света 7 са разположени в Латинска Америка. Освен изброените три това са Венецуела с 84%, Гватемала (82%), Еквадор и Коста Рика с по 81%. В първата десетка са още Тринидад и Тобаго (83%), Тайланд (също 83%) и Филипините (82%).

На последните места в класацията на 148-те страни, в които живеят най-щастливите хора в света, са Сингапур (46%), Армения (49%) и Ирак (50%). Много малко положителни емоции изпитват още жителите на Сърбия, Йемен, Грузия, Беларус, Мадагаскар, Литва и Того.

България не е намерила място сред първите 100 държави-лидери по положителни емоции в света. Тя се нарежда непосредствено с 57 процента след Румъния, Египет, Пакистан, Молдова, Украйна, които са с по 58 процента. В една група с България (също с резултат 57 на сто) са държави като Индия, Непал, Бахрейн, Турция и Хърватия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 11 години
Обясни ми тогава защо във западна Европа имат добро мнение за Българките и Ромънките относно проституцията не давай пример само във такова отношение!Излез от село и отиди до Англия,Франция,Германия и виж какво мислят за нашите жени?За Тайландките че са прочути няма спор,но и ние във форумите на западняците не сме цвете за мирисане!Не изливайте злоба до никаде не ще ви докара.
16
0
 
2
 
! Отговори
ЖИВОТА, ЖИВОТА преди 11 години
Така е..икономика, демокрация, високи технологии..и се събуждаш един ден и разбираш, че живота ти е преминал. Ако си късметлия ще се събудиш вкъщи, ако не, в някоя луксозна болница или хоспис. Да...какво му трябва на човека?
15
1
 
2
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Класацията е логична. Тропически страни ,няма зима ,няма нужда от дебели дрехи , жените разголени и без задръжки. Любов , салса и ром... как да не си щастлив !
14
1
 
1
 
! Отговори
do 13 преди 11 години
Точно Тайланд ли даваш за пример, дето сигурно 1/3 от децата проституират от 11-12г.възраст или половината младежи са трани. Ти да не си бил по тази линия, нормално е да са ти се усмихвали?:)))))
13
0
 
6
 
! Отговори
Има истина 2 преди 11 години
Като се прибрах във София дори комшията не ме поздрави,във автобуса всеки потънал във дълбоки мисли,не забелязва никого?Заблудих се във един квартал,исках помощ,от десет един спря да ти обясни правилната посока,повярвайте те те живеят във пъти по бедно от нас,но разликата е огромна.Хора имам чуството че сме станали като зомбирани,сякаш някой ни е вкарал определена програма във главите и я следваме стриктно.Бъдете добри и се обичайте хора, оценете живота че той е кратък и бързо отминава!
12
1
 
5
 
! Отговори
Има истина преди 11 години
Наскоро посетих Тайланд,и ми направи впечетление че почти всичките независимо от социалните критерии се усмихваха и поздравяват,бях дири и във най затентените села на север нямаше изключение.Има села имат по един телевизор,децата боси вечер се събираха всеки носеше по нещичко малко от шепа ориз до зеленчуци,наистина всеки ден е като празник за тях!Усмихваха се постоянно,никой не го итересуваше какво има и какво кара Гошо,Пешо комшията делеха си всичко по равно.Нямаше я злобата и завистта!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди около две години у нас беше публикувана интересна монография под заглавие "Лицата на щастието". Автор на книгата е нашенска туркиня - казва се Ергюл Таир. Дамата е още млада, но е многообещаващ научен работник. В тази нейна книга са обобщени резултатите от изследвания, проведени в България и в чужбина. От изводите става ясно, че в различните култури критериите за щастие са различни.Книгата е интересна и за неспециалисти. Написана е така, че може да я разбере всеки.Аз я четох с удоволствие
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ссср имах прдевид
9
4
 
2
 
! Отговори
Тц, 9 преди 11 години
ние сме лоши хора... не знам забелязваш ли. бяхме си лоши и преди промените, когато цццр ни беше стожерът
8
7
 
29
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Латиноамериканците са най-щастливи, защото отхвърлиха модела на живот, налаган им от САЩ и компания. Когато и ние го направим, и ние ще сме поне малко по-щастливи, и по-добри хора!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми те и наште чалгаджии се пукат от щастие и са, *** ноу пузитивни.Но по-добре недоволен човек, отколкото доволна ***.
6
7
 
24
 
! Отговори
хау преди 11 години
Е добре тогава, разбирачи, ходете им обяснете като сте толкова вещи, че не са истински щастливи, щото е беднотия и имало престрелки. Щото северноамериканците понеже преливат от щастие,напомпани с кредити, оувъртайм до нощите, а през свободното време-антидепресанти и шопингтерапия из моловете. По нашите ширини някои така и няма да проумеят, че и 5 бона да взимат, пак няма да стигнат до желаното състояние на духа.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незнам колко са щастливи последната година във Парагвай случайте на кражби са се увеличили с 25% а случаите на насилие често със използване на оръжие са нарастнали с 50-60%.Нарко банди редовно си се стрелят по подобие на повечето латиноамерикански държавици.Не мисля,че проявата на голямо щастие в случая е нещо особено адекватно.Ама щом са рекли..
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкани от бедност, болести, престъпност, диктатори, наркотици, изтезания и американски социални и икономически експерименти как да не преливат от щастие.
3
6
 
39
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
В Панама живеят с по-малко пари от нас, но не им пречи да са щастливи, усмихнати и положителни. И да имаме доходите, които изброяваш, пак ще си останем нещастни, депресирани и сдухани. Ако щеш го наречи ген, ама си е ФАКТ!
2
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако живеехме скромно с 55000лв годишна заплата и 80000лв семеен годишен доход щяхме да сме в челните 15 позиции, ама на ....... Тиквата още не ни е оправил.
1
4
 
17
 
! Отговори
istinata zad dumite преди 11 години
Ne chetoh zialata statia, zastoto sa vse ednakvi tia, samo iskah da vmetna edno nesto: Bogatstvoto e vajno i opredeliasto za stastieto, NO e otnositelno sas zaobikaliastata sreda. Ako vsichki sa bogati okolo teb a ti beden: nestasten si. Ako vsichki sa bedni i ti sasto, ne ti puka, ne go zabeliazvash tolkova mnogo i si jiveesh jivota stastlivo i spokoino, kakto pokazvat latino amerikanzite. Sega ste mi kajete: V BG vsichki sa bedni i nestastni, no v BG vijdame bogatite prez zialoto vreme...